Vineri, 19 Noiembrie 2010 14:04

România câştigă unul dintre cele 11 premii UE pentru literatură 2010 Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Eveniment cultural la Bruxelles

Unsprezece autori, printre care şi un scriitor român, au primit Premiul Uniunii Europene pentru literatură 2010 în cadrul unei ceremonii de gală care a avut loc în seara zilei de 18 noiembrie,  la Bruxelles, la Teatrul Regal Flamand (KVS).

Premiile au fost acordate de către Androulla Vassiliou, comisar pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, alături de Doris Pack, preşedintă a comisiei pentru educaţie şi cultură a Parlamentului European şi de Fadila Laanan, ministrul culturii comunităţii franceze din Belgia, reprezentând preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Premiul Uniunii Europene pentru literatură aduce în atenţie autori noi şi în curs de afirmare. Cei 11 câştigători din acest an au fost selectaţi de către jurii naţionale din Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Republica Macedonia, Germania, Luxemburg, România, Slovenia şi Spania.

Obiectivul Premiului Uniunii Europene pentru literatură este de a spori vizibilitatea autorilor în afara ţării lor de origine. Câştigătorii primesc, fiecare, câte 5 000 de euro, iar cărţile lor au prioritate de finanţare din partea sistemului UE de finanţare a traducerii literare. Lucrările a 7 dintre cei 12 câştigători ai premiului din 2009 au fost deja traduse. Câştigătorii beneficiază şi de pe urma altor activităţi promoţionale, inclusiv publicitate la târgul de carte de la Frankfurt.

Câştigătorii ediţiei din 2010 sunt:

Peter Terrin - Santinela - Belgia

Myrto Azina Chronides - Experimentul - Cipru

Adda Djørup - Minima rezistenţă - Danemarca

Tiit Alekseiev - Pelerinajul - Estonia

Riku Korhonen - Doctor roman - Finlanda

Goce Smilevski - Sora lui Sigmund Freud – Republica Macedonia

Iris Hanika - Limita de jos - Germania

Jean Back - Amateur Amator - Luxemburg

Răzvan Rădulescu - Teodosie cel Mic - România

Nataša Kramberger - Raiul într-un rug de mure: roman în povestiri - Slovenia

Raquel Martínez-Gómez - Umbrele unicornului - Spania

 

Citit 2100 ori Ultima modificare Vineri, 19 Noiembrie 2010 14:04

Pivnicer

De când ne cunoaștem cu prietenii noștri Zoli și Raluca, și să tot fie vreo șapte ani, am trăit atât de multe aventuri împreună că ele nu pot fi povestite nici în o mie și una de pagini de călătorii oenologice. Totuși cele mai importante evenimente legate de ei pot fi descrise mai jos, în câteva cuvinte și imagini, de dragul celui mai nou membru al clubului nostru de vin.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate