Miercuri, 27 Octombrie 2010 23:00

Bloggeri în lumea vinurilor neliniştite ale Pivniţelor Rhein - Azuga Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
c4c1222994bf7c33cdd31476ad1c8008.jpg c4c1222994bf7c33cdd31476ad1c8008.jpg

Acasă la furnizorul Casei Regale

Prima întâlnire a bloggerilor de vin din România a avut loc în 23-24 octombrie 2010 la Pivniţele şi Pensiunea Rhein din Azuga. Aceste imobile aparţin Cramelor Halewood şi au 15 camere dispuse în trei corpuri de clădire, fiecare cameră purtând un nume de soiuri de struguri (Pivnicerul a locuit în Cabernet) şi un salon de servire a mesei cu o capacitate de 80 persoane.

Cramele Halewood aparţin companiei Halewood Internaţional Ltd , înfiinţată de John Halewood în 1978, cea mai mare casă independentă producătoare de vin şi băuturi alcoolice din Marea Britanie. În România deţine aproximativ 330 hectare de vie, la Dealu Mare (pentru vinuri roşii), la Sebeş (pentru vinuri albe) şi la Murfatlar (pentru vinuri albe din soiuri de struguri cu coacere târzie) şi două centre turistice vini-viticole, conacul Urlăţeanu situat în vârful dealului din comuna Urlaţi şi Pensiunea Rhein, unde se găsesc şi pivniţele care produc vinul spumant Rhein extra, brut imperial sec şi brut roze.

Bloggerii veniţi din toate regiunile ţării s-au cazat, au servit prânzul şi au vizitat pivniţele supraterane (unice în România) construite în 1892 de către Wilhelm Rhein. Construcţia, având pereţi dubli şi ventilaţie naturală, favorizează dezvoltarea mucegaiului negru (care menţine o umiditate constantă şi nu prea mare), este ideală pentru învechirea vinului şi fermentarea în sticlă după metoda tradiţională „ champenoise”.

Vinul spumant de aici se obtine din vin Chardonnay (pentru „brut imperial” şi „sec”) şi din Pinot Noir (pentru „brut roze”), acesta este închis în sticlă împreună cu drojdiile selecţionate şi un sirop special în funcţie de tipul de spumant. În prima etapă, care durează 9-12 luni (în care are loc fermentarea în sticlă), sticlele se ţin la orizontală şi sunt înconjurate de grilaje de fier care protejează angajaţii şi vizitatorii de o posibilă explozie a vreunei sticle. Ultima explozie a avut loc săptămâna trecută. Prin fermentaţie se obţine dioxidul de carbon iar presiunea ajunge la 7 atmosfere. În a doua etapă, care durează 8 săptămâni, sticlele cu spumant sunt aşezate înclinat la 45 de grade cu gâtul în jos şi în fiecare zi sunt rotite cu un sfert de cerc în sensul acelor de ceasornic, pentru ca sedimentele împreună cu drojdia să coboare la gâtul sticlei. Urmează degorjarea, procedeul prin care se scoate sedimentul din sticla sub presiune, se completează sticlele, se dopuiesc, se adaugă coşuleţul, se etichetează şi se stochează. Dacă eşti în vizită la pensiune, trebuie neapărat să deguşti spumantele, ceea ce au făcut şi bloggerii; şi le-a plăcut în special „brut imperial” „brut roze” şi „extra brut”, încă nelansat pe piaţă.

Despre Pivniţele Rhein ar mai fi important de spus că fiul fondatorului, Heinrich, studiază chimia, dezvoltă afacerea tatălui său, iar în 1920 devine „Furnizor al Casei Regale a României”. În 1922 la Alba-Iulia la încoronarea Reginei Maria se serveşte pentru prima dată vin spumant „Rhein-extra”. Pe data de 13 aprilie 2006 s-a relansat marca Rhein-extra. La sfârşitul lunii aprilie urmează vizita Regelui Mihai al României la Azuga şi Cramele Halewood devin din nou „Furnizorul Casei Regale a României”, atât pentru vinuri liniştite, cât şi pentru vinuri spumante. Contractul a fost pentru trei ani, iar în 2009 a fost reînnoit pentru alţi trei ani. La dineul oferit în cinstea Regelui Mihai a fost refăcut meniul sevit la încoronarea Reginei Maria.

După vizitarea pivniţelor şi degustarea spumantelor a urmat o a doua degustare, de data aceasta de vinuri albe şi roşii, degustare condusă de doamna Lorena Deaconu, Senior Winemaker al Cramelor Halewood. Au fost impresionante patosul şi dăruirea doamnei în prezentarea fiecărui vin. S-au degustat vinuri albe din 2010: Fetească Albă din Dealu Mare, Pinot Gris de la Sebeş, Chardonnay de la Sebeş, Chardonnay de la Murfatlar, Muscat Ottonel Murfatlar, Tămâioasă Românească de la Dealu Mare. Din 2009 au fost servite: Theia Chardonnay Sebeş, Kronos Pinot Noir Dealu Mare, Hyperion Fetească Neagră Dealu Mare, Hyperion Cabernet Sauvignon Dealu Mare, Shiraz Adrian Vineyard Single Vineyard Dealu Mare.

Seara s-a terminat cu o cină copioasă şi cu vinuri aduse de bloggeri, în special din Spania, majoritatea extraordinare. Poate că tocmai din această cauză propunerea privind înfiinţarea unei asociaţii a bloggerilor de vin, ca şi alte idei promovate iniţial pe forumuri, au rămas să fie dezbătute în cadrul unei întâlniri viitoare...

 

Citit 1679 ori Ultima modificare Duminică, 24 Ianuarie 2016 08:24

Pivnicer

Poate părea neobișnuit să scrii un reportaj la un an și mai bine de la întâmplare. Cum nu a mai fost timp atunci, în primăvara lui 2018, pe când colindam Novi Sadul ca pe un alt acasă, am zis să înșir cuvintele acum, în anul tuenti-tuenti, cum se spune la noi la Bruxelles, vorbă de prim-ministru corigent la toate.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate