Joi, 05 Iulie 2012 10:27

Chemarea Africii. Leoaicele din Banat se întorc acasă, în LIONSROCK Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
bbb68fa780d964a5ad86c4b496fc4baf.jpg bbb68fa780d964a5ad86c4b496fc4baf.jpg

VIER PFOTEN a salvat patru feline spectaculoase din grădinile zoo româneşti

Pe 1 februarie 2007, VIER PFOTEN lansa un proiect unic, menit să protejeze felinele mari născute şi/sau crescute în captivitate care au fost exploatate sau ţinute în condiţii improprii. Aşa s-a născut rezervaţia LIONSROCK, situată în estul provinciei Free State din Africa de Sud. Datorită fundaţiei, patru leoaice din Timişoara se întorc în Africa, continentul care le va fi adevărata casă. Un pământ pe care îl visau în fiecare noapte, deşi nu călcaseră pe el până acum.


Prima etapă a transferului către rezervaţia pentru feline mari LIONSROCK din Africa de Sud s-a încheiat cu succes marţi seară, când camionul la bordul căruia au fost încărcate a plecat către Zurich. În cursul serii de miercuri, leoaicele au fost urcate într-un avion cargo cu destinaţia Johannesburg.

Cele patru leoaice din România transferate la LIONSROCK, Africa de Sud, au împărtăşit aceeaşi soartă tristă a sutelor de animale sălbatice ţinute în captivitate privată sau în grădinile zoo din România.


Felinele - trei de la grădină zoo Timişoara şi una aflată în captivitate privată - au trăit toată viaţa în condiţii improprii speciei lor. Graţie transferului realizat de VIER PFOTEN ele urmează să cunoască în rezervaţie, pentru prima oară, mediul natural din care provin.

Operaţiunea a început marţi după-amiază, în localitatea Sânmartinu Sârbesc, aflată la 30 km distanţă de Timişoara, unde locuia Andi, felină care a trăit în captivitate privată. În cursul serii au fost preluate şi cele trei leoaice de la grădină zoo din Timişoara. Animalele au fost tranchilizate înainte de a fi introduse în cuştile speciale destinate transportului de feline. Acestea au fost încărcate într-un camion cu destinaţia Zurich, de unde au fost transferate cu unavion către Johannesburg în cursul serii de ieri, 4 iulie. Andi, acum în vârstă de 1 an, a fost cumpărată ilegal pentru a fi folosită ca mascotă pentru poze pe litoral, însă a ajuns în cele din urmă în îngrijirea temporară a unui iubitor de animale timişorean. Acesta i-a oferit adăpost, hrană şi îngrijire mai bine de jumătate de an.


Conştient că nu poate oferi condiţiile de trai necesare unei feline mari, acesta a solicitat Fundaţiei VIER PFOTEN să preia leoaica pentru a trăi în habitatul ei natural, la LIONSROCK. Celelalte trei leoaice au trăit 9 ani claustrate într-un amplasament al grădinii zoo din Timişoara, având la dispoziţie un spaţiu extrem de redus faţă de necesităţile speciei lor. În lipsa autorizaţiei pentru expunerea animalelor, grădină zoo a contactat VIER PFOTEN pentru a găsi o soluţie pentru animale. Ca să nu mai avem animale în asemenea situaţii, este absolut necesară elaborarea şi implementarea unui program de control al reproducerii animalelor din grădinile zoologice din România. Totodată, e nevoie şi de înăsprirea controalelor la grădinile zoo, pentru stoparea vânzării ilegale de animale sălbatice către persoane neautorizate, spune Kuki Barbuceanu, coordonator de proiecte VIER PFOTEN.

Pe lângă cele patru leoaice din Timişoara, VIER PFOTEN a transferat până acum 28 de lei şi un tigru din România către rezervaţia LIONSROCK. Situată în Africa de Sud (la 300 km de Johannesburg), rezervaţia LIONSROCK se întinde pe 1.242 ha şi este construită după cele mai moderne standarde. Felinele au aici posibilitatea să trăiască conform necesitaţilor fiziologice ale speciei, sub permanentă supraveghere a echipei VIER PFOTEN şi evaluarea periodică a medicilor veterinari. În parc mai trăiesc zebre, antilope gnu, cai şi o mare varietate de păsări.

LIONSROCK. În rezervaţia LIONSROCK, înfiinţată de Fundaţia VIER PFOTEN în Africa de Sud, şi-au găsit cămin până acum peste 60 de lei, leoparzi, tigri, caracali şi gheparzi salvaţi de pe urma exploatării lor în circuri sau grădini zoo. Toate aceste feline au fost scoase dintr-o viaţă mizeră, afectată de diverse forme de cruzime şi condiţii chinuitoare de trăi. Unele dintre feline au fost folosite pentru a distra turiştii, altele au fost ţinute în condiţii improprii în grădini zoo sau circuri din întreaga lume. Lei din România, Austria sau Africa de Sud, dar şi gheparzi sud-africani, şi-au găsit liniştea în acest colţ de natură. VIER PFOTEN le-a îmbunătăţit condiţiile de viaţă, amenajându-le un loc care să corespundă necesitaţilor speciei lor. Cele mai multe animale - 28 de lei şi un tigru - provin din România, unde erau ţinute în condiţii mizere, în circuri sau grădini zoo, dar şi în captivitate privată. De-a lungul anilor, VIER PFOTEN a transferat la LIONSROCK un număr de 20 de lei de la grădinile zoo din Braşov (3), Brăila (9), Piatra Neamţ (1), Tecuci (3), Slatina (3), Ploieşti (1), alţi 8 lei aflaţi în captivitate privată în Braşov (4), Bucureşti (1), Urziceni (1), Tecuci (1), Craiova (1), precum şi un tigru de la grădină zoo din Hunedoara. Alţi patru lei sunt transferaţi de la Timişoara la LIONSROCK.

STRICT INTERZIS!
Scopul LIONSROCK este de a deveni un exemplu de standarde care trebuie respectate de către orice organizaţie care-şi propune să ofere adăpost animanelor abuzate. Principiile de bază ale rezervaţiei sunt linii ale politicii LIONSROCK: vânătoarea, înmulţirea şi comercializarea animalelor sunt complet interzisă.

STANDARDE.
Rezervaţia dispune de cele mai moderne facilităţi, care respectă cele mai înalte standarde: * Spaţii largi pentru animalele obişnuite să socializeze şi care trăiesc în grupuri familiale; * Încurajarea comportamentului natural, în special pentru animalele care şi-au creat un comportament stereotip (ex. învârtitul în cuşcă) în timpul captivităţii; * Posibilitatea animalelor de a se adăposti în vegetaţia naturală; * Tratament medical de ultimă oră; * Ţarcuri care respectă cele mai înalte standarde; O varietate largă de specii de animale sălbatice specifice Africii de Sud trăiesc libere în rezervaţia întinsă pe o suprafaţă de 1.200 de hectare. Antilope Gnu, zebre, elani, struţi şi multe specii de păsări pot fi văzute în rezervaţie, pe teritoriul căreia se întinde o magnifică formaţiune muntoasă de conglomerat.

UN ALTFEL DE TURISM. Pentru a duce mai departe idea bunăstării şi protecţiei animalelor, administraţia LIONSROCK a început mai multe programe educaţionale focusate pe felinele mari şi adresate elevilor din întreaga lume. Turiştii care vizitează LIONSROCK învăţa multe lucruri interesante despre felinele mari şi poveştile lor. Iar celor care doresc să contribuie la acest unic proiect în timpul liber, LIONSROCK le oferă posibilitatea de a face voluntariat. LIONSROCK este o rezervaţie deschisă publicului şi o combinaţie unică de proiect pentru protecţia animalelor şi destinaţie turistică. LIONSROCK Lodge este un complex turistic situat în interiorul parcului, cu o capacitate maximă de 55 de turişti.

CELULA DE LA ZOO. În transportul către LIONSROCK sunt incluse şi trei leoaice de la grădina zoologică din Timişoara, închise de 9 ani într-un spaţiu impropriu. Cele trei femele în vârstă de aproximativ 9 ani s-au născut la grădină zoo din Reşita. Deşi nu provin din aceeaşi familie, leoaicele trăiesc de când erau pui în grup, împărţind un ţarc de 42 mp şi o cameră de 35 mp. Aceasta în condiţiile în care, potrivit normelor legale de tinere a animalelor sălbatice în grădinile zoo, un leu are nevoie de un spaţiu minim de 500 mp în ţarc. Aceleaşi norme prevăd ca la fiecare leu în plus se adaugă încă 100 mp, astfel ca cele trei leoaice ar fi trebuit să împartă un ţarc de cel puţin 700 mp. Instituţia a apelat la VIER PFOTEN încă de la începutul acestui an pentru a prelua cei trei lei, având în vedere că nu deţine condiţiile necesare pentru a ţine astfel de animale. În urmă cu câţiva ani ani, grădină zoo a pierdut autorizaţia pentru lei, astfel ca grupul nu mai era expus publicului. În afara cazării şi hranei, grădină zoo din Timişoara nu poate oferi leilor condiţii de îmbunătăţire a comportamentului natural al animalelor, astfel încât să fie evitată apariţia comportamentului stereotip specific animalelor sălbatice ţinute în captivitate.

Galerie FOTO

Foto: Karina Knapek/VIER PFOTEN; Adi Pîclişan/VIER PFOTEN

Citit 1613 ori Ultima modificare Duminică, 24 Ianuarie 2016 18:06

Pivnicer

Probabil că, în lipsa autostrăzilor, cea mai bună cale de a ajunge din Arad sau Timișoara la Iași rămâne avionul. Am zburat cu escală, împreună cu Dan, străbătând și cercetând din cer trei foste capitale, de dragul vinului de Cotnari, al unor anume hrube și mai ales al unor oameni cu care am legat prietenii în anii din urmă.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate