Luni, 22 Noiembrie 2010 23:17

Dacă treceţi prin Napa Valley sau măcar pe la Bad Blumau... Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
693500c149100f4ad238a73e963dd47c.jpg 693500c149100f4ad238a73e963dd47c.jpg

Hundertwasser, arhitectul vindecării

 

Legătura dintre Crama Quixote din Napa Valley, California, şi băile geotermale Bad Blumau din districtul Fürstenfeld, Austria, este celebrul pictor, grafician şi arhitect Friedensreich Hundertwasser, cunoscut datorită viziunii sale ecologice. Unii l-au denumit arhitectul vindecării, în casele lui găsindu-se părţi din natură, copaci şi acoperişuri verzi. Hundertwasser, pe numele lui real Friedrich Stowasser (1928- 2000), a proiectat şi a contribuit la execuţia multor cădiri, mai cunoscute fiind Casa Hundertwasser din Viena, Biserica Sfânta Barbara din Bärnbach, Gimnaziul Martin Luther din Witenberg, Gara Ecologică Hundertwassser din Uelzen, Noua Zeelandă. Cel mai mare proiect al său este staţiunea geotermală Bad Blumau, întinsă pe o suprafaţă de 13 hectare.

Dacă pentru turistul român din ţară Crama Quixote este prea îndepărtată, în schimb Bad Blumau, aşezate între podgorii şi câmpuri cultivate cu dovleci, pot fi un popas deosebit în călătoriile spre şi dinspre Europa Occidentală. Aşa au făcut şi câţiva „vestici” venind din Italia, oprindu-se pentru o zi şi o noapte în băile austriece.

În 1970, pe locul actualului spa s-a găsit un izvor de apă geotermală de origine vulcanică. În 1992 a fost invitat arhitectul Hundertwasser pentru a proiecta o staţiune balneară, iar până în 1997, când a fost deschis spa-ul, au fost executate o mare parte din construcţii. Lucrarea a fost finalizată în 2001, an în care a fost dată în folosinţă şi o centrală geotermală.

Staţiunea a fost concepută ca un mic oraş cu spaţii de cazare, restaurante, terase şi 11 bazine interioare şi exterioare. Clădirile au acoperişuri verzi, cu copaci, faţade colorate, cupole aurii. Construcţiile numără 330 de coloane şi 2.400 de ferestre diferite. În spa, ţinuta obligatorie este un halat alb care se primeşte la intrare şi a cărui închiriere intră în preţul biletului. Se poate sta la hotelul din staţiune, însă acolo preţurile variază între 400 şi 500 de euro pe noapte. „Vesticii” au locuit la Pensiunea Muik, situată la vreo 10 km de staţiune, un loc rustic în stil austriac, cu balcoane din care se revărsau o mulţime de flori.

 

 

 

Citit 3016 ori Ultima modificare Luni, 18 Martie 2019 09:36

Pivnicer

De când ne cunoaștem cu prietenii noștri Zoli și Raluca, și să tot fie vreo șapte ani, am trăit atât de multe aventuri împreună că ele nu pot fi povestite nici în o mie și una de pagini de călătorii oenologice. Totuși cele mai importante evenimente legate de ei pot fi descrise mai jos, în câteva cuvinte și imagini, de dragul celui mai nou membru al clubului nostru de vin.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate