Luni, 07 Ianuarie 2013 17:00

Degustări şi festinuri în dormitorul bunicii Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
3d16858f2e6eedb4b6452cef1a212598.jpg 3d16858f2e6eedb4b6452cef1a212598.jpg

2012 într-un singur pahar

   În anul 2012, Asociația Vestik a inaugurat Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați cu site propriu și sală de degustare amenajată în "dormitorul bunicii" și a deschis un SRL, tot al asociației, ce poartă numele conceptului nostru publicitar, Wine Flashtasting. Lucky, motanul alb-negru, cel mai neautorizat degustător dintre noi (și fără șanse să se autorizeze vreodată) a fost ales să reprezinte imaginea clubului. El nu este însă un motan de rând, ci unul blogger și în curând autor de carte, ce conversează despre vin și autografe cu ceilalți doi bloggeri importanți ai asociației, Pivnicer şi Autograph VIP.  Imaginea desenată, motanul cu melon și testevin, a fost realizată de un elev de clasa a XII-a de la Liceul de Artă "Sabin Drăgoi" din Arad căruia îi mulțumim pentru colaborare. În curând, imaginea lui va apărea pe site-ul www cdvin.

   Cum 2012 a fost un an complex pentru noi, bilanțul va fi prezentat pe activități: degustări, vizite la crame, flashtastinguri și evenimente speciale.

  Am debutat cu amenajarea unui wine club în propria casă, în camerele care au fost cândva dormitorul şi sufrageria lui "Nagymama", adică ale bunicii. După un tur de forță de o lună și jumătate, care a însemnat drumuri, amenajări şi cheltuieli, inaugurarea sălii a avut loc pe 23 februarie, cu vinuri de la Prince Știrbey. Baronul Jakob Kripp, oenologul Oliver Bauer şi managerul Raluca Bauer au adus cu ei câteva din vinurile proprii: Crâmpoşia Selecţionată, Tămâioasele Româneşti (sec şi dulce), Sauvignon Blanc Vitis Vetus, Novac şi Negru de Drăgașani. A doua zi, Boris Ionescu, de la Crama Oprișor, a prezentat vinuri din gama Sherpium şi Erotikon.

   Crama Petro Vaselo a sărbătorit ziua de 8 Martie la noi în club cu spumantul Bendis şi cu alte vinuri elaborate de Emanuele Reolon, iar zece zile mai târziu, Casa Olteanu a prezentat vinurile Gramma în premieră la Arad.

   Cea aglomerată lună, aprilie, a debutat cu două degustări SERVE de la care nu au lipsit Rosé-ul, Feteasca Neagră, Chardonnay-ul şi Cuvée Charlotte, dar şi o senzatională verticală de Cuvée Amaury susţinută de Louis Heriard Dubreuill, de Dan Săvulescu şi (prin telefon) de oenologul Aurel Rotărescu. Tot în aprilie prietenii CDViN au făcut cunoştință cu faimoasele Bin-uri de la Penfolds, prin intermediul echipei de la Oprişor, condusă de directorul de vânzări Luminița Tzakis. Tot în clubul nostru a avut loc o întâlnire Cavalerilor Vinului, în cursul căreia au fost degustate vinuri din judeţul Arad: Elite, Wine Princess şi Pivniţele Birăuaş. A urmat o impresionantă verticală de Prince Matei de la Vinarte, prezentată de somelierul Stelian Ştefan.

   La începutul lunii mai, familia Valeriu şi Irinel Stoica a susţinut o pledoarie pentru vinul cel bun, în timp ce oaspeții au savurat produsele Avincis: Crâmpoşie, Rosé, Sauvignon Blanc, Fetească Regală&Pinot Gris şi Cuvée Andrei. Tot în mai, în prezența unor oaspeți din Mexic, Boris de la Crama Oprişor a prezentat Caloienii 2011 şi, ca bonus, un Beringer, Sauvignon Blanc 2005.

   Luna iunie a început cu un festin în club, pregătit de Imi, master chef-ul neautorizat al clubului, care a pregătit spumă de rață şi parfée de mere şi alte bunătați pe platouri la care noi am asortat Vitis Vetus Prince Știrbey, Cuvee Amaury SERVE și Passarowitz 1718 de la Oprişor. Două săptămâni mai târziu directorul de vânzari de la Castel Vinum, Marcel Farcaş, a prezentat vinurile albe Villa Vinèa ale noului producător de pe Târnava Mică. A adus cu el Feteasca Regală, Sauvignon Blanc Premium, Sauvignon Blanc Selection, Vinèa Alb şi Diamant, toate din 2011.

   Iulie a fost luna întâlnirilor cu prietenii de la Enoteca de Savoya. La prima degustare cu vinuri Avincis şi Prince Știrbey, ne-am bucurat de prezenţa Marianei şi a Dorinei, amfitrioni ai enotecii timişorene, iar la a doua i-am avut ca oaspeţi mult aşteptați chiar pe patroni, familia Delia şi Andrei Herczeg, aduşi de aceeaşi Mariană omniprezentă, care a mai venit şi cu cinci vinuri din Peru.

  În august, luna marilor vacanţe, Răzvan Demian, somelierul Nachbil, a adus cu sine spre degustare patru vinuri de la cea mai cunoscută cramă din Beltiug: Chardonnay baricat 2010, un Riesling de Rin 2010, cupajul Trei Graţii 2008 şi Cuvée Selection 2008.

   Un alt festin marca Imi, cu somon în foietaj la care noi am asortat Chardonnay-uri de la SERVE, Recaş, Nachbil şi Colonial Estate (Australia), a avut loc în septembrie. Luna s-a încheiat apoteotic cu două degustări SERVE şi Domaine Peraldi pe muzică folk de Nelu Pitic, acompaniat de fiul Andrei.

   Octombrie a fost luna în care doi producători deja consacrați în clubul arădean au revenit cu câte o degustare-eveniment. Boris a prezentat Cabernet Sauvignon 2010 Crama Oprişor Eticheta Roşie, iar Marcel Farcaş de la Castel Vinum a adus vinurile roșii Vinèa Roşu (Zweigelt), Fetească Neagră Premium şi Pinot Noir Premium.

   Ultima lună din 2012 în care au mai avut loc degustări la Club Vestik a fost noiembrie. De ziua lui, Pivnicerul a fost sărbătorit cu un meniu elaborat de Imi, iar desertul a fost un tort I'm feeling Lucky. Vinurile au fost Crâmpoşie Selecţionată 2011 Avincis, Pinot Noir 2009 Oprişor, Fetească Neagră 2010 SERVE, Negru de Drăgăşani 2010 Prince Știrbey şi, în final, Gewurztraminner Selection 2011. Sfântul Andrei l-am marcat cu un blind de Cabernet Sauvignon cu şapte probe de vinuri din gama medie şi premium: Caloian 2010 Crama Oprişor, Avincis 2011, Soare 2007 Vinarte, Cuvee Andrei 2010 Avincis, La Cetate 2010 Crama Oprişor, Prince Ştirbey 2008, Prince Ştirbey Rezervă 2008.

  A fost un an în care am avut multe de învățat şi noi, alături de prietenii CDViN, atât despre vinuri, cât şi despre organizare. Am asortat vinuri cu mâncarea, am organizat tombole, am făcut carduri pentru membrii clubului, materiale promoţionale, am descoperit apropiaţi care gătesc extraordinar sau fac torturi de expoziţie. Unii cântă la chitară, alţii la pian. Sunt amatori dar lucrează ca nişte profesionişti. Datorită lor şi pentru ei, clubul se va redeschide după 20 ianuarie pentru un nou an de minunate experiențe oenologice şi gastronomice.

 

Citit 2217 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Mai 2019 18:02

Pivnicer

De când ne cunoaștem cu prietenii noștri Zoli și Raluca, și să tot fie vreo șapte ani, am trăit atât de multe aventuri împreună că ele nu pot fi povestite nici în o mie și una de pagini de călătorii oenologice. Totuși cele mai importante evenimente legate de ei pot fi descrise mai jos, în câteva cuvinte și imagini, de dragul celui mai nou membru al clubului nostru de vin.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate