Duminică, 28 Noiembrie 2010 00:11

Delectare cu vinuri de Rioja şi Navarra în compania lui Herr Thomas Schultz Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
86ba4f15aca9dd0b2836dbcd93cc9dc2.jpg 86ba4f15aca9dd0b2836dbcd93cc9dc2.jpg

Poveşti oenologice cu marchizi şi gălbenuş de ou

     Vineri, 26 noiembrie, cinci dintre membrii Asociaţiei Vestik au participat la o degustare deosebită la Enoteca de Savoya din Timişoara, onorând astfel invitaţia specială a gazdelor. A fost vorba de o degustare de vinuri spaniole Rioja şi Navarra, prezentarea fiind făcută de Herr Thomas Schultz, distribuitorul acestor vinuri în Austria şi o parte a Europei de Est. Au fost prezentate spre degustare şi notare şase vinuri, unul alb şi cinci roşii de la patru producători importanţi.
     Primul pe lista a fost un vin alb Tobia Vino Blanco, 2008,  de la Bodegas Muga Rioja, un cupaj din soiurile Viura şi Malvasia.  Au urmat, în ordine, cinci vinuri roşii, un cupaj de Cabernet Sauvignon şi Merlot şi patru Tempranillo:  cupajul Quatrocentos, 2006, Bodegas Inurrieta Navarrra; Heras Cordon, 2005, de la Heras Cordon Rioja; Muga Reserva, 2005, Bodegas Muga Rioja; Altos Inurrieta Reserva, 2005, Bodegas Inurrieta Navarra; Murrieta Reserva, 2005, Marques de Murrieta Rioja. Pe lângă bucuria de a degusta vinuri de calitate, invitaţii au avut parte de o prezentare deosebită, susţinută de Herr Schultz, un bun cunoscător atât al vinurilor, cât şi al producătorilor. Astfel am aflat că la Bodegas Muga, înfiinţată în 1932, se lucrează în stil tradiţional, fermentaţia are loc în vase de stejar, iar vinul este ţinut în butoaie de stejar franţuzesc, apoi mutat în butoaie din stejar american. Limpezirea vinului se face cu albuş de ou iar cel mai modern instrument este aparatul de separat albuşul de gălbenuş. Bodegas Heras Cordon este o cramă mai veche, acolo producerea vinului fiind o tradiţie de familie. Acest vin este singurul din Rioja acceptat la Vatican, iar Heras Cordon a produs un vin special pentru Papa Ioan Paul al II-lea. O altă poveste interesantă este legată de Marques de Murrieta. Luciano Francisco Ramon de Murrieta, născut în Peru în 1822, întors cu familia în 1824, se apucă de producerea vinului în 1852, după ce studiază patru ani la Bordeaux şi este numit marchiz de Regina Isabel a II-a. Moare burlac în 1911, moşia este preluată de un nepot şi vândută familiei Sagarriga, Conte de Creixell.
    Senzaţiile serii au fost însă două vinuri pe care nu le-am notat, nefiind incluse pe fişa de degustare: Heras Cordon Reserva 2003 şi Prado Enea 1998, de la Bodegas Muga. Şi ele au fost servite însă tot pentru plăcerea papilelor gustative ale invitaţilor. Pentru „vestici”, preferatul a fost Heras Cordon 2003.
    A fost o seară minunată cu vinuri excepţionale, cu gazde generoase şi atente la toată lumea, cu chelneri prompţi care fac onoare meseriei, cu poveşti despre vin, marchizi şi conţi spanioli spuse de un austriac, în limba engleză, într-un cosmopolit oraş românesc, pe o stradă încărcată de istorie europeană, care poartă numele prinţului eliberator Eugeniu de Savoya.

 

Citit 1840 ori Ultima modificare Luni, 25 Martie 2019 17:12

Pivnicer

Călătorul cu ochii larg deschiși poate observa că, pentru ieșeni, trei sunt steagurile care contează: cel al României, cel al Uniunii Europene și steagul Cotnari. În ultima noastră aventură oenologică, petrecută în capitala Moldovei și la poalele Dealului Cătălina, ne-am reîndrăgostit de Iași și de cea mai mare podgorie din zonă.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate