Luni, 07 Februarie 2022 14:18

Întâlnirea unui gulaș cu niște Fetești și cu niște Negri Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Dacă despre Feteștile Negre, ca și despre Negrii de Drăgășani, știam deja că au această calitate, recent am descoperit și un gulaș care dă dependență. Judecăm asta după numărul farfuriilor consumate și după plăcerea cu care s-a întâmplat totul.

În grup foarte restrâns, ne-am dat întâlnire cu două soiuri tradiționale românești selecționate de pătimașii CDViN și cu bunătăți tradiționale ardelenești elaborate de Adina, Pivnicera, căreia recent un membru italian al clubului i-a adăugat porecla Amalfina. Hors concours, în deschidere, am servit și un Merlot din struguri de Măderat, elaborat cu dragoste în garajul bunicii.

Lista de vinuri a fost următoarea: Vin de garage Merlot de Măderat 2019, Vinaltus Corvus Rosé i.u.s.r. fn 2020 (Fetească Neagră), Viile Metamorfosis Via Colțul Pietrei Rosé 2020 (Merlot, Syrah, Fetească Neagră, Negru de Drăgășani), Vinaltus Corvus i.u.s.r. fn/ndd 2019 (Fetească Neagră&Negru de Drăgășani), Avincis Negru de Drăgășani 2017, Viile Metamorfosis Via Marchizului Negru de Drăgășani 2019, Valahorum Fetească Neagră 2018, Crama Ferdi Lady Black 2019 (Fetească Neagră).

Cât despre bunătățile Adinei, să spunem că ne-a tentat cu două interpretări ale gulașului de mistreț, o supă gulaș clasică și un gulaș special servit cu crochete de cartofi. Ca desert, Amalfina ne-a alintat cu Sachertorte, un tort cu blat de ciocolată, gem de caise și glazură de ciocolată, care se servește cu frișcă, tot după o rețetă tradițională de prin părțile noastre, adică vieneză…

Am avut grijă să devorăm gulașul și prăjitura, savurând totodată cele opt vinuri servite ca un crescendo, într-un ritm irezistibil. Despre Merlot nu e cazul să vorbească autorul aici, cele două rosé-uri au fost un intro cuminte la simfonia în roșu care a urmat. Cum nu sunt de găsit prea multe combinații de Fetească Neagră și Negru de Drăgășani, cu atât mai prețioasă s-a dovedit experiența degustării acestui cupaj semnat de Iustin Urucu la crama proprie. Negrul lui Ghislain de la Avincis e o comoară oenologică națională, după cum celălalt Negru, de Dealu Mare, al lui Fiorenzo Rista, s-a îmblânzit cu timpul, a devenit catifelat și rafinat și demn de căutat. Feteasca de la Valahorum din 2018 se pare că are mai mulți și mai entuziaști fani decât cea din 2017, iar ultimul vin, de la Ferdi, tot o Fetească, numită misterios Lady Black, este caracterizat de un singur cuvânt: finețe!

În urma degustării, se pare că ne-am făcut și niște prieteni la antipozi, de felul lor dintr-un important grup de vin din Brisbane, care ne-au dat notă maximă pentru această întâmplare oeno-culinară. Cum am putea să-i contrazicem, mai ales că am avut plăcerea să gustăm totul?

 

 

Citit 1241 ori Ultima modificare Luni, 07 Februarie 2022 18:14

Pivnicer

Ultima zi a șederii noastre în Portugalia, a noua din ultima aventură europeană, a fost cumva una de tranzit. Am trăit dubla tristețe a despărțirii de Lisabona&Faro, adică de Lusitania, și de Dani, studentul nostru cu bursă Erasmus pe care aveam să-l revedem acasă abia peste o lună și jumătate.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate