Luni, 10 August 2020 20:22

La pescuit de somon și cod în curtea bunicii, folosind ca momeală feteștile și înghețata Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Mai multe vinuri albe create de prietenii noștri oenologi de pretutindeni, servite alături de bunătățile gătite de Pivnicera noastră de acasă, au adus bucurie celor prezenți în curtea bunicii într-o seară fierbinte de început de august. În alveola noastră domestică încape o lume întreagă, de vise, de festivaluri, de călătorii, așa cum în fiecare strop de vin al prezentului putem regăsi fericirea fără frontiere și fără de regrete a trecutului recent.

Șase vinuri, cinci crame, zeci de prieteni, pește și înghețată, eveniment sold-out. Telegrama oenofilă care spune povestea prescurtată a primului eveniment din august, din 1 august 2020, cuprinde următoarele vinuri: Carastelec Friza Alb 2019, MaxiMarc Fetească Regală 2019, Viile Metamorfosis Sauvignon Blanc&Fetească Albă 2019, Avincis Fetească Regală&Pinot Gris 2019, Villa Vinèa Fetească Albă 2018, Avincis Fetească Regală 2017. Apoi, telegrafic, putem enumera următoarele produse gourmet, purtând semnătura Adinei, chef-ul neprețuit al casei: somon afumat cu lămâie, cod cu legume în papiotă, înghețată de casă cu pepene verde. La realizarea evenimentului a trudit împreună cu noi și Mona, doamna care are grijă ca toate ingredientele să fie așezate la locul lor, după ce alungă praful și păianjenii care amenință constant alveola bunicii numită uneori Vestik, alteori CDViN, alteori acasă.

Despre preparatele de mai sus voi spune doar așa: au dispărut rapid de pe platouri, din boluri și din papiote. Friza, vinul bun de orice început, e aidoma unui carusel al dorințelor, un perpetuum mobile alimentat cu un combustibil unic, căruia prietenii maghiari care l-au inventat obișnuiesc să îi spună în mod inițiatic gyöngyözőbor. Mai pe franceză, românizat, avem de a face cu un vin petiant, ușor neliniștit, ale cărui bule provin din fermentație proprie. Feteasca Regală de la MaxiMarc e interpretarea în stil Emanuele Reolon, oenolog italian și prieten bun al clubului nostru, a unui soi autohton inventat la Daneș, în Transilvania, în urmă cu un secol. De la Viile Metamorfosis și poate un pic și de la Antinori, de la Fiorenzo Rista, alt oenolog italian, din Dealu Mare, pe care din păcate nu l-am mai putut întâlni de când a izbucnit pandemia, am servit un vin curat, simplu, atractiv, un cupaj de soi românesc și soi internațional foarte bun pentru consumul curent.

Crama Avincis a fost reprezentată de două ori, prin minunatele licori ale lui Ghislain Moritz. Încă nu ne-am obișnuit cu absența sa (firească, de altfel, câtă vreme rostul său și al familiei sale se află undeva în Alsacia, la crama proprie) de la evenimentele din dormitorul bunicii. Între ele am servit o Fetească Albă, o creație italo-maghiară, de Ardeal, de la o cramă deținută de un proprietar sudtirolez, avându-i ca oenologi pe Dénes Mihály și pe Celestino Lucin, vinificator la crama lăcașului augustin Abbazia di Novacella, aflată în Alto Adige sau Südtirol, oricum v-ar plăcea să-i spuneți celei mai bogate regiuni din Italia.

Am văzut degustători fericiți, dintre cei mici și dintre cei mari, la această întâmplare cu iz de fetești și somon. Cumva dependenți de expresia fiecărui chip, am pus apoi la cale o altă reuniune hedonistă, alături de Laurent Pfeffer, noul nostru amic francez care dă viață și vin Domeniului Catleya.

 

Citit 1106 ori Ultima modificare Luni, 10 August 2020 20:48

Pivnicer

Când prietena noastră Claudia Romana Rista, bine cunoscută drept Fata care gătește cu flori, ne-a invitat la Festivalul culinar tradițional croat Karaševski Paprikaš din satul cărășean Vodnic, nu m-am gândit că această deplasare va fi ceva mai lungă decât prevăd atlasele geografice, ghidurile culinare și gps-urile afective care ghidează un bănățean pe dragele căi ale Carașului.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate