Joi, 09 Decembrie 2010 03:16

La vie-n Rosé 2010, cu trufandale Recomandat

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
d19ece7b99f5a999eb6406b2d5622362.jpg d19ece7b99f5a999eb6406b2d5622362.jpg

Regal gastronomic presărat cu diamante de bucătărie

Una din surprizele excepţionale pregătite de inepuizabilul domn Dan Săvulescu, director de vânzări, dar şi maestru de ceremonii la S.E.R.V.E., a fost invitarea la evenimentul oenologic - despre care aţi putut citi în postarea anterioară - a unui bucătar de top, care a reuşit să asorteze în mod fericit partea gastronomică cu vinurile oferite spre degustare de amabilele gazde, contele Guy Tyrel de Poix (absent neaşteptat, dar motivat) şi soţia sa, doamna Mihaela Tyrel.

"Chef" a fost faimosul Ştefan Bercea, nimeni altul decât preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism. Bucătar oficial al Summitului NATO desfăşurat la Bucureşti, Ştefan Bercea este, totodată, manager la "Cabana Vânătorilor" din Predeal, locul unde se prepară cea mai apetisantă Labă de Urs din Europa. Maestrul în Artă Culinară a câştigat, în prolifica sa carieră, o mulţime de distincţii, fiind premiat cu aur la Carrara, în Italia, cu trei ani în urmă, şi cu argint  la "Global Chef Challenge”, în Slovenia.

Artistul-gastronom din ale cărui opere culinare s-au înfruptat zeci de şefi de stat de pe tot mapamondul a surprins mult mai pretenţioşii şi avizaţii invitaţi S.E.R.V.E. cu un meniu alcătuit exclusiv din trufe. Ascunse de privirile neininţiaţilor la rădăcinile stejarilor şi fagilor, trufele sunt ciuperci subterane care pot fi descoperite numai cu câini sau porci dresaţi special în acest scop. Pentru a se putea reproduce, trufele trebuie să fie consumate de un mamifer, pe care îl ademenesc cu un miros irezistibil. Fiind foarte greu de procurat, trufele ajung la preţuri incredibile. O trufă albă provenită din regiunea italiană Piemont, cu greutatea de 1.200 de grame, a fost adjudecată, în 2005, pentru 95.000 de euro, de un cumpărător anonim din Hong Kong, în cadrul unei licitaţii mondiale organizate de Christie's.

Delicatese cu aromă intensă, trufele - numite şi "diamante de bucătărie" de Brillat-Savarin, părintele eseului gastronomic - împrumută un gust unic şi inconfundabil mâncării. Ca şi vinul, trufa are o istorie milenară, fiind descrisă în scrierile sumeriene, savurată de filozofii greci, fiind considerată astăzi cel mai nobil condiment din haute cuisine.

Invitaţii au putut savura astfel câteva tăvi cu trufe asortate, printre altele, cu zacuscă, dar şi cu... turtă dulce, abil rulată în jurul unui Foie Gras. Totul s-a potrivit perfect cu Rosé-ul 2010 aflat pe fiecare masă.
 

Festinul s-a sfârşit cu un tort de trufe - al cărui creator nu a fost dezvăluit! -, la care au fost asortate vinurile S.E.R.V.E., pe alese.

Cu gustul trufandalelor încă prezent în amintire, "vesticii" îl salută cordial pe maestrul Ştefan Bercea şi speră ca acesta să-i uimească din nou, cât mai curând, cu minunăţiile sale gastronomice apetisante. Poate, de ce nu, cu o altă specialitate exotică de-a domniei-sale: Frigărui din File de Coadă de Crocodil, marinate cu piure de mango, banane si coacaze roşii, ca la mama lui Drogba acasă! Ce ziceţi, domnu' Săvulescu, ne puneţi o vorbă bună? Coacăzele, mango-ul şi bananele promitem că le aducem noi!
 


 

Citit 2441 ori Ultima modificare Luni, 18 Martie 2019 11:28

Pivnicer

Zilele trecute am luat din nou Drumul Vinului prin Podgoria Miniș-Măderat pentru o inaugurare de cramă și pentru o sorbire de vin bun. Am făcut-o în cinci vestici, în vechiul Avensis al vesticului Zoli purtând 387.000 de km la bord, cu destinația precisă Păuliș.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate