Vineri, 16 Decembrie 2011 13:50

Prima Fetească Neagră La Cetate de la Oprişor, un vin pentru cei care ştiu să-şi formuleze, să-şi creeze şi apoi să-şi amâne plăcerea Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
87176d03f94c92629595ae7f1f2fb62e.jpg 87176d03f94c92629595ae7f1f2fb62e.jpg

În Luna Cadourilor, un vin bun alungă criza!

Un vin-promisiune sau, mai degrabă, un vin-angajament. De ce? Este prima Fetească neagră născută din strugurii de la Oprişor care îşi croieşte drum spre linia de excelenţă a cramei – La Cetate. Din nouă hectare plantate cu acest soi, s-a născut primul lot de 6.867 de sticle. Fiecare dintre cele nouă hectare de Fetească Neagră care au participat la crearea acestui vin a fost tratat individual, atât în procesul de vinificare, cât şi în cel de maturare în baricuri de stejar.
Rezultatul: un vin pentru pasionaţi, pentru cei care ştiu să-şi formuleze, să-şi creeze şi apoi să-şi amâne plăcerea. La mai bine de un an de la culesul strugurilor, vorbim încă despre un vin extrem de tânăr, chiar dacă taninurile verzi au fost deja înlocuite de taninuri fine, uscate, iar singura expresie clară de "crud" este dată de nota de cârcel de viţă şi boaba tânără de strugure. Este dedicat pasionaţilor pentru că este acel gen de vin care merită să fie urmărit pe parcursul anilor ce vor urma, pentru a observa înşiruirea etapelor către maturitate deplină.
Astăzi este doar un fecior de împărat pe cale să-şi aleagă drumul iniţiatic. Are toate virtuţile necesare pentru a răzbi, însă îi lipseşte experienţa căpătată din confruntarea cu destinul. Impetuos, armonios, plin de viaţă, mai degrabă agil decât puternic, cu o delicateţe feciorelnică ce ascunde parţial trupul cărnos, puternic, este un vin care aşteaptă ca timpul să desăvârşească lucrarea, încheiată
momentan, a oamenilor. Gustat înainte de vremea lui, surprinde deja prin complexitatea aromelor. Discursul olfactiv porneşte, aşa cum se cade unui vin proaspăt, cu note de fructe roşii, însă impresia de simplitate dispare rapid, lăsând loc unei structuri complicate, etajate, în care se întâlnesc note mature de lemn uscat şi vanilie, caramel şi smochine, fructe uscate şi piele, nucă şi rom.
Gustul urmează un traseu similar, pornind de la un atac în care se simt tinereţea şi frăgezimea (boabe de strugure, cârcei de viţă), evoluând apoi spre vişine, prune uscate, mieji măcinaţi de nucă, mieji de caisă din dulceaţă, pentru a se încheia, într-un postgust mediu-lung, cu note glicerice de gem, pigmentate de pudră de cacao şi tabac. Este un vin-angajament pentru că este abia începutul drumului pentru Feteasca neagră din Oprişor, din viţa care abia îşi incheie acum al cincilea an de viaţă, urmând ca fiecare an de acum încolo să aducă ceva în plus. Şi este un vin-promisiune care îşi va implini făgăduinţa atunci când feciorul de împărat se va întoarce din lume învingător în bătălia cu balaurul-timp.


"Fetească neagră La Cetate 2010 este vinul pe care l-am creat pentru a demonstra că în Golul Drancei nu există doar Cabernet, Merlot ori Shiraz. Obţinut din struguri selectaţi cu atenţie, fermentat cu grijă şi maturat apoi în butoaie din stejar francez şi american, vinul este pasional, armonios, intens, puternic şi elegant. A fost macerat exact cât a trebuit pentru a-i da forţă, a fost maturat suficient pentru a-i conferi catifelare şi moliciune, a fost pregătit pentru a fi degustat imediat sau peste 2-3 ani. Este un vin a cărui complexitate surprinde plăcut după prima impresie olfactivă, ce aminteşte de merişoare şi cacao. Atacul elegant este continuat de gustul prelung, învăluitor, care te poartă de la fructe confiate până la ciocolată neagră. Am creat o Fetească neagră care trebuie să surprindă, să atragă, să deschidă noi perspective soiului nostru naţional"
Liviu Grigorică, oenologul Cramei Oprişor

Citit 1722 ori Ultima modificare Luni, 18 Martie 2019 16:22

Pivnicer

De când ne cunoaștem cu prietenii noștri Zoli și Raluca, și să tot fie vreo șapte ani, am trăit atât de multe aventuri împreună că ele nu pot fi povestite nici în o mie și una de pagini de călătorii oenologice. Totuși cele mai importante evenimente legate de ei pot fi descrise mai jos, în câteva cuvinte și imagini, de dragul celui mai nou membru al clubului nostru de vin.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate