Duminică, 27 Februarie 2011 21:43

Rendez-vous cu Monsieur Cabernet Sauvignon la Locanda da Lorenzo Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
7d71b04e9798235afd286f423fc8e17a.jpg 7d71b04e9798235afd286f423fc8e17a.jpg

The Colonial Estate, Barossa Valley, versus Pivniţele Birăuaş, Miniş-Măderat

  Vineri, 25 februarie, ramura arădeană a Clubului Vestik s-a reunit la deja cunoscuta Locanda da Lorenzo pentru a gusta, degusta şi bea vinuri produse la Pivniţele Birăuaş din Ghioroc, zona viticolă Miniş-Măderat, judeţul Arad. La eveniment, gazdele i-au mai invitat, alături de cei patru "vestici", pe agentul de vânzări şi consultantul familiei Birăuaş, însoţit de un prieten, şi pe proprietarul magazinului arădean de vinuri "Balade"
   Pivniţele Birăuaş se află astăzi pe suprafaţa unor vechi podgorii româneşti, Domeniile Dom
ány, care odinioară au creat celebrul "vin de stâncă", cunoscut atât în Franţa, cât şi în Imperiul Austro-Ungar încă din 1890. Mai multe despre Pivniţe o să consemnăm după o vizită cu tot grupul la Ghioroc la colnă (în zonă, termenul desemnează crama aflată pe deal în vie). Revenind la vinurile noastre, seara a început cu un Pinot Noir 2006, vin care s-a asortat perfect cu aperitivele, brânzeturi, mezeluri italiene şi pizza pane. I-a urmat venerabilul Pinot Noir 2003, pe care, din păcate, l-am gustat prea târziu. Cu vreun an sau doi.
  S-au degustat apoi patru vinuri Cabernet-Sauvignon: două de la Pivniţele Birăuaş, din anii 2005 şi 2009, unul de la Cramele Recaş din gama La Putere, oferit de "Balade", şi unul de la The Colonial Estate, Barossa Valley, Australia, cumpărat în urmă cu o săptămână după o degustare la Enoteca de Savoya şi oferit de Vestik. Vinul de la Recaş şi cel din 2005 de la Pivniţele Birăuaş, altminteri onorabile, au fost eclipsate total de celelalte două. Vinul serii nu s-a putut alege între 2009-le de la Birăuaş şi Etranger-ul din Barossa Valley, ambele fiind declarate câştigătoare, iar dacă  licoarea australiană (Pivnicerul îi dăduse 90 de puncte 
la Enoteca de Savoya) avea gustul de coacăze negre şi cireşe amare şi un postgust infinit, în cea din podgoria arădeană unii au găsit că, pe lângă fructele negre, se simţea şi o aromă plăcută de vişine. De fapt, această aromă era prezentă şi în Pinot Noir şi am aflat că este specifică "vinului de stâncă", adică solului pe care se află via.
  Ar mai fi de spus că Lorenzo, bucătarul sicilian al localului, a răsfăţat pe toată lumea cu o friptură de vânat cu garnitură de orez fiert în vin, iar întâlnirea s-a prelungit până dimineaţă în compania vinurilor, a muzicii italiene şi a unui trubadur de ocazie.

 

Citit 1185 ori Ultima modificare Luni, 25 Martie 2019 16:34

Pivnicer

Călătorul cu ochii larg deschiși poate observa că, pentru ieșeni, trei sunt steagurile care contează: cel al României, cel al Uniunii Europene și steagul Cotnari. În ultima noastră aventură oenologică, petrecută în capitala Moldovei și la poalele Dealului Cătălina, ne-am reîndrăgostit de Iași și de cea mai mare podgorie din zonă.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate