Luni, 15 Decembrie 2014 00:00

Febleți de vineri seara purtând marca Viile Metamorfosis Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

După cum poate observa oricare dintre miile de cititori constanți ai site-urilor cdvin.ro și vestik.ro, dar și ai paginilor de facebook aferente, viața noastră de club se aglomerează. Într-un fel anume, cunoscut de toți cei care calcă, real ori virtual, pragul dormitorului bunicii, povestea promovării vinului românesc a început să capete ființă și continuă să se deruleze dincolo de noi, fără să mai fie nevoie să intervenim în vreun fel în dezvoltarea ei.

Din aceste motive, a fost o plăcere să organizăm vinerea trecută, în 12 decembrie, potrivit unui calendar bine stabilit, o nouă degustare purtând marca Viile Metamorfosis, unul dintre cei mai noi producători de vin premium de pe piața românească. Alfred Binder, profesionist în domeniul vânzărilor, acum promotor al afacerii Antinori în România, a adus cu sine cinci vinuri provenite din tinerele plantații din Dealu Mare, de la Vadu Săpat. Cu primul dintre ele ne-am întâlnit și în cadrul festivalului de la Merano din acest an, ba pe acesta chiar am avut plăcerea să îl servim în compania lui Giancorrado Ulrich, președintele companiei Viile Metamorfosis și bun prieten al Clubului Vestik. Așadar, am degustat pe rând: Via Colțul Pietrei Sauvignon Blanc 2013, Viile Metamorfosis Pinot Noir 2013, Viile Metamorfosis Fetească Neagră  2013, Via Colțul Pietrei Syrah 2013, Cantus Primus Fetească Neagră  2012.

Clubul a fost din nou arhiplin, vinul a curs fără zgârcenie în pahare, prezentarea s-a dovedit una de top, asemenea anturajului. În mod subiectiv, pentru plăcerea proprie, am ales pentru mine primul și ultimul vin. Sauvignonul din noua gamă Colțul Pietrei, vin demn de premiu la Merano, are bună aciditate și e plin de personalitate, dar nu știu – în ciuda controversei cu cineva mult mai autorizat decât mine - cât e și cât poate fi de tipic, însă tocmai aceasta reprezintă frumusețea și puterea lui de atracție. Iar ultima mea feblețe de vineri seara, una din gama de vârf a cramei, o interesantă, seducătoare Fetească Neagră, cred că este un vin de insinuat în blind-uri anume pentru a contraria maeștrii breslei și a bulversa topurile oenologice. De studiat și de iubit e și cel de-al doilea vin servit, Pinot Noir-ul din prima recoltă vinificată a acestui soi nobil la Viile Metamorfosis. Poate că mie Feteasca Neagră din aceeași gamă nu a reușit să-mi spună prea multe, dar mă îndoiesc că nu aș bea acest vin plăcere în compania unor condimentate preparate de vânat, în cel mai pur stil ardelenesc. Cât despre Syrah, lui nu mai e nevoie să-i alături cine știe ce preparat gastronomic, căci condimentele se găsesc direct în vin, iar vinul trebuie băut pentru el însuși.

Unul dintre vinurile care au lipsit din degustare a fost Negrul de Drăgășani 2013 din noua gamă Colțul Pietrei, pe care am avut ocazia să-l degust, în primăvara acestui an, la Vinvest. Dintr-un soi care și-a părăsit propriul terroir pentru un destin de Dealu Mare, acest vin purtând eticheta Viile Metamorfosis este interesant de urmărit în evoluția sa calitativă și... juridică.

Citit 4033 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Mai 2019 19:56

Pivnicer

Când prietena noastră Claudia Romana Rista, bine cunoscută drept Fata care gătește cu flori, ne-a invitat la Festivalul culinar tradițional croat Karaševski Paprikaš din satul cărășean Vodnic, nu m-am gândit că această deplasare va fi ceva mai lungă decât prevăd atlasele geografice, ghidurile culinare și gps-urile afective care ghidează un bănățean pe dragele căi ale Carașului.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate