Luni, 01 Martie 2021 14:37

Atipic, cu Andrei Schmak – cavaler al vinului Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Ne-am revăzut cu amicul Schmak András la mai bine de jumătate de an de la ultima degustare pe care a susținut-o pentru clubul nostru. Dacă în vara anului trecut am ocupat curtea bunicii, acum ne-am regăsit în dormitorul lui Nagymama în condițiile unui scenariu din ce în ce mai galben.

A fost, poate, evenimentul cu cel mai mare succes susținut vreodată de Andrei pentru degustătorii neautorizați. Tema lui: vinuri atipice din Magyarország. Ne-a pregătit și servit pe rând următoarele licori: Breitenbach Furmint 2019 (magnum), Tüske Merlot 125 A 2016, Maczkó Róbert Classicus Cabernet Sauvignon 2017, Kovács Nimród Soul Syrah 2017, Ikon Tulipán 2017 (Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc), Gróf Buttler Merlot 2016.

Chiar dacă ne-am putut bucura în puțini prieteni, în unu pe trei din capacitatea clubului, am fost entuziasmați cât un club întreg de ceea ce am regăsit în pahare. Furmintul de început este unul de top, făurit de un meseriaș din zona Tokaj. Tipic, acid, impresiv, acest vin se îndepărtează la 180 de grade de tema propusă de Andrei, dar ne cucerește pe toți prin calitățile sale. În schimb, vinul de la Tüske Pince numai Merlot nu pare să fie, în primul rând prin culoare și corp, care par mai degrabă de Pinot Noir. Cu toate acestea, e atât de bun, de savuros, de apetisant, că-l mai vrei, și-l mai vrei, și-l mai vrei....

La fel, Classicus de la Maczkó Pince nu pare să fie Cabernet Sauvignon, poate doar un pic, la prima atingere olfactivă. Are însă o integritate blândă, o catifelare de neuitat, e dragoste la prima vedere. Foarte apreciat de anturaj, Syrahul lui Kovács Nimród dă dovadă de un suflet mare, chiar dacă nu ți-ar fi ușor să ghicești soiul la o degustare în blind.

Ca și Furmintul dintâi, cupajul Tulipán nu se încadrează în tema degustării, e cât se poate de tipic, de unguresc, de strong în toate ale sale component clasice. Și place, cum să nu placă, mai ales că simți un fior la primul strop sorbit. Ultimul vin dovedește că Gróf Buttler e unul din cei mai buni producători de vin din țara vecină. Obținut din struguri culeși târziu, stafidiți natural, nu se arată a fi chiar Merlot, dar cui îi pasă, câtă vreme oferă plăceri divine. Aciditatea ridicată ascunde bine restul de zahăr, lacrimile din pahar înseamnă de fapt o imensă bucurie senzorială, căutați-l, procurați-l, s-ar putea să se termine foarte iute!

 

 

 

Citit 1405 ori Ultima modificare Luni, 01 Martie 2021 17:13

Media

Pivnicer

Dacă ar fi să comparăm frumusețea cu o vibrație care se propagă irezistibil, cutremurându-i pe privitori, probabil că Prince Știrbey, crama-conac, asemenea Cramei Avincis, reprezintă epicentrul unei asemenea unde, al unei splendori românești regăsite.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate