Luni, 15 Martie 2021 13:11

Patru vinuri, două premiere, un deceniu cu marca Rotenberg în Vestik Club Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Chiar dacă trăim, asemenea unor personaje livrești care nu își controlează destinul, într-un roșu și cât se poate de trist scenariu, nimeni nu ne poate împiedica să organizăm degustări în familie. Am făcut-o recent, în trei, în dormitorul bunicii, savurând patru vinuri de la un cunoscut producător din Dealu Mare – Crama Rotenberg.

Înaintea publicării articolului de față, cuvântul cheie „Rotenberg” dădea 19 rezultate la o căutare atentă pe site-urile vestik.ro și cdvin.ro și pe blogul Pivnicer. Cu casa de vinuri Rotenberg avem o îndelungată legătură, care a a început în urmă cu zece ani, atunci când proprietarul, Mihail Rotenberg, un adevărat menestrel al tehnologiei, ne-a prezentat la Enoteca de Savoya câteva dintre Merlot-urile sale inconfundabile.

În 2014, în timpul unei vacanțe de neuitat prin sudul României, chiar am vizitat crama de la Ceptura iar mai apoi am organizat, în clubul arădean, o seară de Merlot și ciocolată din care nu au lipsit trei vinuri marca Rotenberg, din gamele Menestrel, Primus și Emeritus. Patru ani mai târziu, marele, imensul nostru prieten cunoscut de cei apropiați sub numele de Big Radu ne-a prezentat la rândul său, în dormitorul bunicii, două dintre vinurile acestei crame din Dealu Mare.

Ne place să credem că ultima degustare cu vinurile Cramei Rotenberg, organizată în familie, este preludiul unui eveniment mai mare, care ar putea să aibă loc în curtea sau dormitorul bunicii atunci când necazurile legate de pandemie vor lua sfârșit. Acum, în restriște, ne-am bucurat să savurăm patru vinuri cât se poate de interesante, pe care le recomandăm prietenilor care, din motive legale, nu au putut să fie alături de noi. Astfel, am destupat pe rând: Blanc de Merlot 2020, Merlot Rosé 2020, Cabernet Franc 2016, Merlot 2016.

Și am marcat două premiere în odăile bunicii: primul Merlot vinificat în alb și primul Cabernet Franc monocépage din Dealu Mare. Am fost entuziasmați de cel dintâi vin servit! E unic, contrariant, alb cu corp de roșu, cu aciditate grozavă, cu alcool bine integrat, o minunăție! Se pretează la o degustare în pahare negre, pentru derutarea celor care se cred connaisseurs infailibili. Vom recomanda și rosé-ul oricărui iubitor de vin. E vesel, dens, simți sublimarea Merlot-ului, are acel vino-ncoace, e atrăgător, îți amintești de el și-l mai vrei...                                       

Cât despre vinurile roșii, am degustat cu o imensă curiozitate Cabernet Franc-ul de Ceptura. Un soi iubit în Vestik Club și adulat în lumea întreagă, dar mai ales în Ungaria, țară în care am avut ocazia să încercăm câteva vinuri mărețe din acest soi, între care un Cabernet Franc de la Bock, de 18 grade alcoolice, și unul de la Jackfall, din Villányi. Despre al nostru, putem spune că e diferit, că e de urmărit, că e perfect pentru o degustare comparativă. La urmă, Merlot-ul Merlot, în roșu, emblema casei, a venit ca o amintire, din vremurile în care crama era monosoi și oferea același vin roșu în diferite game, cu etichete grozave, cu conținut ușor diferit.

 

Citit 1907 ori Ultima modificare Luni, 15 Martie 2021 13:23

Pivnicer

Dacă ar fi să comparăm frumusețea cu o vibrație care se propagă irezistibil, cutremurându-i pe privitori, probabil că Prince Știrbey, crama-conac, asemenea Cramei Avincis, reprezintă epicentrul unei asemenea unde, al unei splendori românești regăsite.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate