Luni, 08 Februarie 2021 17:23

Drumurile Vinimondo duc din Toscana, prin Südtirol, chiar în dormitorul bunicii Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Ca și cum pandemia nu există și nici nu ar fi existat, dormitorul bunicii a fost din nou însuflețit de membrii entuziaști și neautorizați ai clubului, cu prilejul degustării organizate de Vinimondo. Cinci vinuri toscane și sudtiroleze ne-au alungat toate tristețile, marcând revenirea la normal pentru CDViN.

Directorul de vânzări Vasile Pușcă ne-a prezentat un spumant și patru vinuri roșii din portofoliul firmei Vinimondo, pe care altădată o promova cu succes prietenul nostru Vali Ceafalău. Astfel, am putut servi pe rând: Mezza di Mezzacorona Spumante NV Bianco Dolomiti (Chardonnay, Pinot Bianco, Müller Thurgau), Bibi Graetz Casamatta 2018 (Sangiovese), Tenuta San Guido Le Difese 2016 (Cabernet Sauvignon, Sangiovese), Tenuta Luce della Vite Lucente 2016 (Merlot, Sangiovese), Tenuta San Guido Guidalberto 2016 (Cabernet Sauvignon, Merlot).

Dacă, a doua zi după degustare, nu aș mai fi găsit un strop de Guidalberto pe fundul unei sticle, aș spune acum că pentru mine vinul degustării a fost spumantul extra dry din Trentino (Alto Adige sau Südtirol, cum vă place). După ce am văzut și cât de titrat este, mi-am dat seama că nu am luat-o razna preferându-l în dauna mult mai faimoaselor vinuri roșii servite. Deși elaborat prin metoda Charmat, are parcă delicatețea unei șampanii clasice. Mă gândesc că pentru asta o fi de vină Chardonnay-ul preponderent în asamblaj.

De Bibi Graetz mă leagă niște amintiri toscane de prin 2008, când am ajuns să cumpăr dintr-o vinotecă florentină un Grilli del Testamatta din 2006. Chiar dacă Sangiovese-ul din 2018 servit acum nu are noblețea acelui vin găsit cândva în Florența, l-aș aprecia mai ales pentru tipicitate.

 

Vinul Le Difese de la Tenuta San Guido ne-a amintit și el de vremurile bune, chiar de prima ediție a workshop-ului susținut de cei șapte magnifici ai vinului, desfășurată în 2015 în dormitorul bunicii. Atunci, prietenul Big Radu, unul dintre cei șapte connaisseurs invitați, ne-a prezentat un excelent  Le Difese din 2011. Melanjul dintre Cabernet și Sangiovese a avut și în această seară destui fani entuziaști. Tot un melanj strălucitor, de această dată dintre Merlot și Sangiovese, este și Lucente 2016, un produs demn de renumele Casei Frescobaldi.

 

Despre ultima licoare servită, Guidalberto, nu pot să spun decât că este un vin mare, generos în toate ale sale. Cred că trebuia deschis totuși cu mai multe ore înainte și poate chiar decantat, căci a doua zi, în stropul rămas pe fundul unei sticle, am descoperit acele arome de piele care identifică supervinurile.

 

Cu acest postgust în amintire și cu speranța că scenariul verde va fi valabil cât mai mult în Arad, abia așteptăm următoarele degustări, mai ales că pasionalul nostru club are antamate evenimente până la sfârșit de martie.

 

 

 

 

 

Citit 1040 ori Ultima modificare Luni, 08 Februarie 2021 17:55

Pivnicer

Dacă ar fi să comparăm frumusețea cu o vibrație care se propagă irezistibil, cutremurându-i pe privitori, probabil că Prince Știrbey, crama-conac, asemenea Cramei Avincis, reprezintă epicentrul unei asemenea unde, al unei splendori românești regăsite.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate