Luni, 07 Februarie 2011 00:29

Călătorie oenologică pe patru continente Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
5e86868b2a8b3af803534d5ebcd9e1fc.jpg 5e86868b2a8b3af803534d5ebcd9e1fc.jpg

Marile voiaje ale clubului Vestik

    Acţiunile Asociaţiei Vestik  din 2011 au debutat, în 6 ianuarie, cu o degustare de vinuri din Franţa organizată de Enoteca de Savoya din Timişoara. Seara a început cu un vin alb, Le Complices de Puech-Haut 2005, şi a continuat cu o prezentare de vinuri roşii de la Chateau Negly, La Chapelle 2005, La Cote 2008 şi La Falaise 2008, toate trei fiind cupaje în principal de Mourvèdre. La Falaise (Mourvèdre şi Grenache) a fost preferatul serii, vin pe care de altfel l-am şi cumparat.
  În 29 ianuarie a urmat o întâlnire a clubului în totalitatea sa, la care s-a hotărât extinderea grupului şi în Oradea prin intrarea în club a doi prieteni. Aşa s-a constituit axa Timişoara-Arad-Oradea a Asociaţiei Vestik. La întâlnire, cum le stă bine unor degustători neautorizaţi de vin din vestul ţării, s-au degustat şi s-au băut mai multe vinuri, trei albe, un Viura  2008 de la Vina Tobia, Rioja, Spania, un Cuvée Amaury 2009, Terra Romana de la S.E.R.V.E. şi un Chardonnay Reserva 2007, Don Pascual de la Familia Deicas, Juanico, Uruguay, vinuri ce s-au asortat perfect cu tarta de somon şi  salata de anşoa. Apoi s-a trecut la  friptura de porc bio de Nădlac şi vinuri roşii, un Pinot Noir 2006, 20 Barrels de la Cono Sur, Chile, şi un cupaj Cabernet cu Merlot, Five Vineyards 2006, de la Mission Hill Family Estate, Okanagan Valley, Canada. Tortul de clătite cu brânză şi dulceaţă de afine cu sos de vanilie  făcut după caietul de reţete austro-ungare al bunicii, adică al lui Nagymama, a fost îmbunătăţit cu sirop de arţar şi servit împreună cu un Icewine 2006 de la Inniskillin, Peninsula Niagara, Canada. După o călătorie atât de obositoare prin România, Spania, Uruguay, Chile şi Canada, „vesticii” s-au odihnit până în data de 4 februarie, când au făcut o inspecţie, în interes de serviciu, la Locanda da Lorenzo, restaurant la care asociaţia va organiza degustări de vin începând cu primăvara acestui an.
   Lorenzo, patronul restaurantului cu acelaşi nume, ne-a primit cu un platou de brânzeturi  italiene, un platou de prosciutto, mozzarella din lapte de măgăriţă, mortadella şi pizza pane. Consultantul în materie de vinuri ne-a recomandat două vinuri albe, un Chardonnay de la Yalumba, Australia, şi un Greco di Tufo, din Italia, ambele excelente. Gazda noastră ne-a mai preparat  friptura de vită şi de măgar (filetto asino), fel de mâncare la care ni s-a recomandat un vin roşu, un cupaj de Shiraz şi... Viognier 2008, tot de la Yalumba, Australia. Acest cupaj a fost senzaţia serii şi am aflat că fermentaţia vinului din cele două soiuri se face împreună, iar procentajul de Viognier (soi de struguri albi) este mic.
   Cei şase "vestici" s-au simţit  foarte bine la Locanda da Lorenzo, motiv pentru care au hotărât ca pe 11 februarie, în formaţie completă, să deguste împreună cu gazdele câteva din vinurile de la S.E.R.V.E.

Citit 2080 ori Ultima modificare Duminică, 24 Ianuarie 2016 08:58

Pivnicer

Călătorul cu ochii larg deschiși poate observa că, pentru ieșeni, trei sunt steagurile care contează: cel al României, cel al Uniunii Europene și steagul Cotnari. În ultima noastră aventură oenologică, petrecută în capitala Moldovei și la poalele Dealului Cătălina, ne-am reîndrăgostit de Iași și de cea mai mare podgorie din zonă.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate