Abia acum şi aici, în acest fişier cu arome de Tokaji, am reuşit să povestesc despre degustarea de vinuri maghiare care a avut loc în Vestik club cu câteva zile în urmă.
Protagonistul ei, Şandor sau Sándor, cum vă place, om cu vinotecă în buricul Aradului şi entuziast membru al CDViN, s-a gândit să facă o bucurie de Sfântul Valentin doamnelor, domnişoarelor, domnilor şi domniţelor, o bucurie în pahar numită Furmint ori Szamorodni. Clubul a fost aşa de plin că nu mai puteai să arunci un ac în mulţime fără să auzi pe cineva văitându-se de înţepătură. Din punct de vedere estetic, a fost una dintre cele mai reuşite degustări, fie şi dacă ne gândim numai la frapierele pline de sticle cu vinuri mierii strălucind în lumina electrică. Acuma, nu ştiu dacă şi în conţinut toate vinurile prezentate au fost la aceeaşi înălţime a formei, însă mie mi-a plăcut întâmplarea. Furmint-urile prezentate - Sárga Borház Disznókõ 2008, Disznókõ 2010, Árvay 2009, Királyudvar 2005 - sunt vinuri acide, extrem de minerale, potrivite învechirii, însă nu foarte complexe şi generoase cu simţurile ascuţite de connaisseur. În mod subiectiv, am remarcat Furmint-ul din 2005, încă în viaţă, care va mai rezista probabil un număr de ani în condiţii de păstrare adecvate. Şi desertul, un Szamorodni Disznókõ 2009, vin numai bun de cadou şi accesibil neiniţiaţilor.
Să spunem că am avut parte de un preludiu la VINCE Budapest 2013, summit-ul vinului central-european programat la începutul lunii martie în capitala maghiară. Şi să ne pregătim să degustăm acolo marile şi adevăratele vinuri de la noi şi din ţările vecine, dar şi de pe acele adevărate planete ale vinului numite Franţa, Italia, Spania, Portugalia. Nu veniţi şi voi cu noi la Budapesta?