Marți, 28 Iunie 2011 23:52

Festin cu Boris, şi pentru prietenii din Oradea Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
481cb50318b22aa9bcb2614e2b5adc39.jpg 481cb50318b22aa9bcb2614e2b5adc39.jpg

La Graf, în compania Caloianului, Rusalcei Albe şi Dragaicei Roşii

Pentru că Boris, aka Florin Ionescu, al Cramei Oprişor a continuat drumul său iniţiatic pe axa Timişoara-Arad-Oradea, am petrecut bucuroşi încă o seară cu el şi personajele mitice populare ce ilustrează etichetele sale de vin. La fel ca la Arad, ne aştepta răcoritorul spumant în pahare pentru a servi drept introducere în lumea fabuloasă a dealurilor Olteniei cântată de Păstorel Teodoreanu, din care Boris recită la fiecare descriere a vinurilor sale.

Restaurantul Graf nu e un simplu restaurant în care ni se pune vinul în pahare şi ni se serveşte masa, asortând culoarea cărnii cu cea a vinului, ci e un loc de creaţie, unde somelierii şi şefii bucătari uneltesc în echipă cum să sugereze aromele de cireaşă amară sau migdală cu varietatea de a găti cireşe sau migdale sau să facă orice asociere posibilă pentru un creator care are la dispoziţie o asemenea paletă de gusturi. Aşa a început povestea de joi seară, în care am cunoscut apoi Caloianul, atât obiceiul românesc, descris pe etichetă, cât şi uşorul şi proaspătul Zinfandel. Vinificat în alb pentru prima oară în România, soiul naţional al Statelor Unite, imigrat din Croaţia, servit rece, şi-a potrivit aromele de piersică sălbatică cu platoul de cireşe trase în ciocolată albă şi neagră, spuma de cirese şi macaron cu cremă de cireşe.

Rusalca albă ce a urmat după aceasta e un cupaj de Riesling, Chardonnay şi Pinot Gris, acest melanj cultural a făcut binevenită stridia din Bretagne care şi-a sfârşit zilele în Oradea pe un pat de gheaţă cu sare de mare. Gustul Atlanticului a fost puternic pentru delicata Rusalcă, însă e sigur că aceasta poate face faţă fructelor de mare sau peştelui. După care a urmat un Miracol. El este o Tămâioasă Românească, cu urme de miere, servit cu un sorbet de căpşuni şi ardei iute (!). Rose-ul ce a urmat s-a alăturat jeleului de zmeură cu lemn dulce.

În final Drăgaica Roşie, această "fată frumoasă care farmecă noaptea bărbaţii tineri" din poveştile populare olteneşti, de fapt un cupaj de Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz şi Pinot Noir, a însoţit gustul unei creaturi sălbatice din farfurie: mistreţul, pe lângă sosul de drăgaică cu alune şi castane.

 

Text şi foto: Adrian Armanca

 

 

Citit 2754 ori Ultima modificare Luni, 18 Martie 2019 13:08

Pivnicer

Dacă privim înapoi, de-a lungul anului care a trecut, ne dăm seama că 2020 confirmă zicala romană că un an bisect este un an funest. Cu toată tristețea care a cuprins lumea și care ne-a cuprins și pe noi, o mică dar activă comunitate de iubitori de vin care a pierdut recent multe ființe dragi, am consemnat totuși în anul care a trecut și câteva evenimente fericite.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate