Marți, 23 Aprilie 2013 23:48

La vest de rest. Conversații de salon, un concurs și o premieră premium Recomandat

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
5a684764b3e8c77173387528534a4d9b.jpg 5a684764b3e8c77173387528534a4d9b.jpg

Vinvest Timişoara, la ediţia a zecea

Ediţia aniversară a salonului VINVEST 2013 Timişoara, cea de-a zecea, a fost anunţat prin nu mai puţin de şapte evenimente care au avut loc în perioada 19 decembrie – 15 aprilie: Conversaţie şi Vin, Degustare de vinuri roşii de la Crama Oprişor (Vestik&VINVEST) , Degustare de muzică şi vin (VINVEST&Calpe Gallery), Cupaj/Colaj Super Assemblage (VINVEST&Calpe Gallery), Vin intelligent pentru HoReCa şi prieteni, 10 ani de VINVEST – conferinţă de presă la Bucureşti şi conferinţă de presă la Timişoara.
Au urmat apoi cele trei zile ale salonului, despre care veți putea citi un reportaj pe
blogul Pivnicerului. În 19-20-21 aprilie au fost prezenţi la Timişoara 45 expozanţi, producători şi distribuitori de vin, cât şi reprezentanţi ai serviciilor conexe vinului. Jidvei cu vinuri din Tarnave, Transilvania, a venit la Timişoara cu două soiuri noi de vin din gama NEC Plus Ultra – Roze şi Chardonnay, vinuri tinere din 2012, Casa de Vinuri Cotnari din Moldova a prezentat două vinuri lansate recent – Grasă de Cotnari vinificata în sec şi Busuioaca de Bohotin vinificata în sec, Agrofam Holding Feteşti şi SCDVV Pietroasa au adus vinuri din Muntenia, Budureasca, Crama Basilescu, Domeniile Dealu Mare Urlaţi, Domeniile Anastasia – vinuri din zona Dealu Mare, Crama Oprişor din judeţul Mehedinţi a prezentat Cutia Paleologu, cupaj din2008, Cramele Recas şi Petro Vaselo – vinuri din Banat, Domeniile Boieru, Liliac the Wine of Transilvania şi SCDV Blaj, cu vinuri din Transilvania, Domeniile Sâmbureşti din zona Olteniei, Domeniile Sară din zona Buziaşului, SC INTERVITT SRL din Zimnicea (a lansat în premieră vinurile/gamele Nobilitas şi Crama Voievodului), TM INOX distribuitor exclusive al vinurilor Villa Iustina, Wine Princess din Miniș, judeţul Arad, Wine Ro cu vinuri din Dobrogea, Crama Borha distribuitor de vinuri din Spania, Heinrig Distribution distribuitor de vinuri din Australia, Spania, Franţa, Italia, Statele Unite ale Americii, Chile.  Moez Gmbh a prezentat vinuri de la cinci crame din Germania, regiunea viticolă Pfalz.

La deschiderea oficială a salonului au fost prezenţi  oficiali locali, dar și Dan Boboc - preşedintele Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, Ordinul de Cavaleri ai Vinului Szent Vince din Szeged.

Tot în această perioadă, 17-18 aprilie 2013, a avut loc Concursul Naţional de Vinuri şi Băuturi Alcoolice, ediţia a VIII-a, în Sala Dunărea, la Centrul Regional de Afaceri Timişoara. Preşedintele juriului, Petre Badea, a confirmat prezența în concurs a 120 de probe de vin, dintre care majoritatea au fost vinuri tinere, din anul 2012. Decernarea medaliilor a avut loc sâmbătă, 20 aprilie, la ora 12.00. Marea Medalie de Aur la Vin Roşu a fost oferită celor de la Budureasca pentru Shiraz 2011, iar Marea Medalie la Vinuri Albe au obţinut-o Cramele Recas, pentru Cocoşul dintre vii, Chardonnay, 2012. Marea Medalie de Aur la Băuturi Alcoolice au câştigat-o cei de la Vincon Vrancea, cu Jad vinars XO, 1978. În total, au fost acordate 21 de medalii de aur şi 12 medalii de argint. Rezultatele oficiale le puteţi vedea
AICI.

Premiera VINVEST - şi totodată cel mai aşteptat eveniment - a fost Gala Vinului Premium. În 20 aprilie, la ora 14.00, în prezenţa mai multor personalităţi autohtone din domeniul oenologic şi nu numai, a oenologilor şi somelierilor de la 18 crame, a debutat acest eveniment care s-a desfăşurat în două etape. Întâi  au fost degustate vinurile albe: Viaţă Lungă, Feteasca Albă, 2009 de la Agrofam Holding; Colocviu la Roma, Tămâioasa Românească 2011, Casa de Vinuri Cotnari; Episcopal, Traminer-Pinot Gris-Sauvignon 2009, Domeniile Boieru; Cocoşul dintre vii, Chardonnay 2011, Cramele Recaș; Nobilitas, Crâmpoşie 2011, Intervitt; Maria, Pinot Gris 2011, Jidvei; Liliac, Sauvignon Blanc 2011, Liliac The Wine of Transilvania; Anselman, Riesling Spatlese 2011, Moez GMBH; Alb de Petro Vaselo Pinot Gris 2011, Petro Vaselo; Muscat Ottonel 2009 SCDVV Blaj; Tămâioasa Românească 1990 SCDVV Pietroasă, după care s-a făcut o pauză de o oră în care invitaţii au gustat preparate gastronomice oferite de partenerii salonului cu activitate recunoscută în domeniul gastronomiei. Degustarea vinurilor roşii a debutat cu Mavrud&Rubin 2009, Villa Iustina, distribuitor TM INOX şi a continuat cu Stonewine, Feteasca Neagră 2011, Wine Princess; Alira, Merlot 2009, Wine ro; Chateau Valvis, Cabernet Sauvignon 2009, Domeniile Sâmbureşti; Enate, Crianza 2006, Crama Borha; Incantation, Feteasca neagra-Cabernet-Merlot 2009, Dealu Mare Urlaţi; Domeniile Anastasia, Cabernet Sauvignon 2011.

Salonul a fost urmărit de aproape de o adevărată armată de reprezentanţi ai mass-media.
În afară de jurnaliştii din Timişoara, au participat la salon în jur de 40 de jurnalişti din alte zone ale ţării, mulţi dintre ei însoţiţi de alţi iubitori de vin. A fost şi cazul nostru, al celor care facem parte din Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizaţi. Și pentru că ne-am simţit bine şi am avut prilejul să întâlnim prieteni vechi, ne gândim deja la ediţia cu numărul unsprezece, din 2014!

Citit 6137 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Mai 2019 18:43

Pivnicer

Situată în cel mai frumos loc cu putință, acolo unde privitorului i se înșiră în fața ochilor, ca o bucată de paradis, o bună parte din valea Târnavei Mici, crama societății Castel Vinum, care produce vinuri sub brandul Villa Vinèa, împlinește 20 de ani de poveste, timpul scurs de la idee la finalitate. Și îi împlinește cu o inaugurare deplină a cramei extinse, în prezența ctitorului și a celor doi oenologi care au trudit la faima vinurilor sale.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate