Luni, 22 Aprilie 2013 19:22

Un nou rendez-vous cu Vinarte şi a sa Nedee în sediul CDViN Recomandat

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
3facb4e1f33596a1b75f591224b2cd9f.jpg 3facb4e1f33596a1b75f591224b2cd9f.jpg

La concurenţă cu Vinvest

Nici bine nu am debarasat resturile evenimentului oenologic marca Liliac că dormitorul bunicii s-a şi umplut de buchetul vinurilor de la Vinarte. În ultimele luni, acest producător se dovedeşte unul dintre cei mai activi parteneri ai clubului Vestik, iar vinurile sale sunt tot mai căutate şi apreciate de membrii clubului. Între acestea se numără fără îndoială Nedeea 2011, primul asamblaj roşu de soiuri româneşti, vin prezent şi în degustarea de vineri, alături de alte cinci vinuri.
Cu o oră înainte de degustare, sticlele înotau în gheaţa frapierelor, iar eu am coborât în vinotecă împreună cu directorul de vânzări Costel Cainamisir şi oenologul Stelian Ştefan pentru o predegustare de tării de ieri şi de azi. Am avut de o companie aşa plăcută încât eram gata-gata să uit de degustarea de vin. Cum oamenii se strânseseră deja în faţa clubului şi locul semăna cu o stradă toscană la orele serii, am fost nevoiţi să ne întoarcem la vinurile noastre şi bine am făcut, căci prezentarea şi atmosfera au fost cu totul şi cu totul deosebite. Somelierul casei s-a întrecut pe sine atunci când a vorbit despre fiecare dintre vinurile servite, interacţionând cu cei aflaţi la masă, chipuri noi şi extrem de interesate de fiecare detaliu, de fiecare poveste. Ordinea a fost următoarea: Rosé 2012 (Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră), Cuvée d'Excellence Sauvignon Blanc 2011, Tămâioasă Românească 2012, Nedeea 2011 (Fetească Neagră, Negru de Drăgăşani, Novac), Merlot 2011, Prince Mircea 2009 (Merlot).
După ce am gustat totul, mi-am întocmit topul personal şi am hotărât să păstrez pentru mine însumi, în ordine, Nedeea, Cuvée d'Excellence şi Prince Mircea. Primul este mai ales pentru cei care simt că au aici rădăcinile şi le place că sunt români, al doilea pare licoarea potrivită pentru o vară toridă, iar ultimul este un prilej princiar de contemplare a lumii. Cum eu îndeplinesc toate aceste condiţii şi cum toate aceste vinuri şi recomandări nu se exclud, ci se includ armonios, ca un român cu rădăcini bănăţene care se pregăteşte de anotimpuri mai calde şi e gata să contemple lumea de la înălţimea oricărui turn de fildeş, abia aştept să vină o dată sezonul nedeilor, să răcim lumea cu un vin la frapieră, să o privim împreună de undeva de deasupra pentru a o înţelege mai bine.
Să mai spun că întâlnirea cu Vinarte a fost la concurenţă cu prima zi de Vinvest, fapt care ne-a împiedicat să fim vineri prezenţi la cel mai important festival de vin din vestul ţării. Ne-am revanşat însă faţă de Timişoara sâmbătă şi duminică, e drept, purtând încă în papilele afective amintirea unui anume amestec de Fetească Neagră, Negru de Drăgăşani şi Novac.

Citit 3480 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Mai 2019 18:39

Pivnicer

Dacă ar fi să comparăm frumusețea cu o vibrație care se propagă irezistibil, cutremurându-i pe privitori, probabil că Prince Știrbey, crama-conac, asemenea Cramei Avincis, reprezintă epicentrul unei asemenea unde, al unei splendori românești regăsite.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate