La începutul lunii ianuarie, la Arad s-a deschis restaurantul "Corona da Lorenzo" al cărui patron unic şi chef este Lorenzo Aielli, un bun amic al Asociaţiei Vestik. Maestrul bucătar a învăţat această meserie în Elveţia, la Luzern (Lorenzo spune că acolo se făcea şcoală adevărată: din 400 de studenţi au terminat 25), dar a moştenit şi talentul bunicului său Cipriani Mariotti Rocco, chef la restaurantele hotelurilor de cinci stele "Cipriani" din Veneţia şi "Excelsior" de la Roma.
Bucătarul îşi aminteşte cu plăcere de "nonno" care a gătit până la 87 de ani şi a fost prieten cu boxerul Rocky Marciano. Printre personalităţile care au savurat mâncarea pregătită de el se numără unul din preşedinţii Italiei, Giovanni Leone, preşedintele american Ronald Reagan şi Regina Elisabeta a II-a Marii Britanii. Pentru regele Faruk al Egiptului, bunicul lui Lorenzo a făcut o mâncare specială: Tagliatellle Faruk, adică tagliatelle cu gamberi (creveţi), curry, zafferano puro (şofran pur) şi due cucchiai panna (două linguri de smântână). Reţetele din caietul bunicului sunt scrise în dialectul italian de sud şi se află în Italia, la mama lui Lorenzo. Maestrul bucătar spune însă că oricum ştie pe de rost reţetele şi că le va folosi în noul său restaurant.
Lorenzo a venit prima dată în România în 1985, din spirit de aventură, cu un prieten care l-a tentat cu o plimbare cu TIR-ul. Amicul mergea în Bulgaria, însă lui Lorenzo i s-a părut drumul prea lung şi l-a aşteptat în Nădlac, unde a găsit o familie de italieni. Până să se stabilească de-a binelea în România în urmă cu 7-8 ani, a mai vizitat ţara noastră de câteva ori şi s-a hotărât să se mute aici. Ca bucătar a lucrat în Elveţia şi Italia, apoi în Arad la restaurantul "Retro". O perioadă a mai avut un restaurant, "Locanda da Lorenzo", împreună cu un asociat. Acum e asociat unic, poate prepara în voie reţetele bunicului cu o mare parte din materia primă adusă din Italia.
Maestrul Lorenzo îşi întâmpină clienţii cu un bun venit călduros, în stil italian, şi le găteşte cu plăcere. Localul este situat în centrul Aradului, la doi paşi de primărie, în clădirea în care funcţionează, între altele, sediul PNL Arad, în imediata apropiere a Palatului Copiilor. Are 24 de locuri, e intim şi plăcut, iar chef Aielli speră să îl transforme într-un restaurant de top din Arad şi, de ce nu, din România.
Asociaţia Vestik se va ocupa de alegerea vinurilor româneşti servite în local, asociindu-le şi recomandându-le la anumite specialităţi din meniul casei. În plus, "vesticii" vor organiza aici degustări pentru membrii şi simpatizanţii Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizaţi, care vor avea astfel ocazia să savureze astfel o combinaţie unică oeno-gastronomică: vinuri autohtone alăturate unui meniu mediteranean, ca la bunicul italian acasă. Sună bine, nu?