În cel de-al doilea an de activitate, Asociaţia Vestik a primit un nou membru cu drepturi depline, a descoperit noi colaboratori şi şi-a făcut mulţi prieteni noi. Pentru aceştia, Vestik a înfiinţat Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizaţi (CDViN) - nume pe care l-a purtat asociaţia pe când nu avea statut juridic -, un club alcătuit din mulţi tineri de la multinaţionalele din Arad şi Timişoara - ba chiar şi din Caransebeş -, medici, arhitecţi, profesori, mici întreprinzători, ingineri, psihologi, preoţi, oameni dornici să cunoască vinurile româneşti, din ce în ce mai multe şi mai interesante. Clubul va lansa, în 2012, un site propriu şi va inaugura o inedită sală de degustare, în centrul Aradului.
Şi în 2011, "vesticii" au participat la târguri şi festivaluri de vin, au publicat numeroase reportaje pe site-ul Vestik.ro şi pe blogul Pivnicer, au onorat invitaţiile proprietarilor diverselor crame, au cunoscut producători şi vinuri noi la Enoteca de Savoya din Timişoara şi la restaurantul Graf din Oradea. Faţă de anul precedent, au apărut noi preocupări: organizarea unor degustări de vin deschise publicului larg, la două din restaurantele arădene (cu vinurile SERVE - la Locanda da Lorenzo - şi cu vinurile Cramei Oprişor - la Casa Jelen), degustări private, pentru un cerc restrâns, în vinoteca Pivnicerului - cu vinuri SERVE, Lacerta şi Budureasca, la restaurantul Karageorge, din Timişoara (cu vinurile de la Crama Oprişor, Budureasca şi Prince Ştirbey), au inaugurat noul sediu al Clinicii de Animale Mici cu vinuri SERVE, clinică unde doctorii Cristian Boros şi Silviu Radu salvează vieţi ale companionilor noştri patrupezi şi, uneori, chiar bipezi.
Cea mai nouă şi importantă activitate din 2011 a fost cea de flashtasting, concept introdus de Pivnicer: "Ideea ne-a venit îmbinând două forme de manifestare estetică şi publicitară: flashmob-ul şi fotomodelismul. Din asta a rezultat un alt concept în promovarea vinului: flashtasting-ul. Dacă o anumită formă de exprimare/protest/amuzament poate fi adusă uşor în atenţia publicului cu ajutorul new media, aşa cum se întâmplă de fapt şi cu frumuseţea feminină, pe care unii o înfăţişează în cele mai bizare/exotice/şocante locuri, de ce nu s-ar putea întâmpla asta şi cu vinul? În sine, licoarea de struguri asta şi reprezintă, o formă de frumuseţe, dar şi un protest la adresa altor forme de consum."
Astfel s-au născut cele cinci degustări "la minut" ale echipei: pe autostrada neterminată Arad-Timişoara, pe cazematele construite sub Gheorghe Gheorghiu-Dej, în anii '50, pentru a apăra ţara de Tito, în atelierul maestrului păpuşar Nelu Pitic - cu Drăgaica Roşie şi Rusalca Albă de la Crama Oprişor, în cuşeta trenului Arad-Bucureşti - cu un Negru... de Drăgăşani şi pe terenul de baschet.
În martie 2011, Vestik a făcut prima călătorie în afara României, la Budapesta, participând la summit-ul internaţional al vinului din zona central-europeană, VinCE, festival de mare ţinută, unde grupul a avut ocazia şi onoarea de a-l cunoaşte pe domnul baron Jakob Kripp şi de a degusta vinuri remarcabile de la Prince Ştirbey.
O lună mai târziu, la Timişoara a avut loc VinVest, unde ne-am bucurat de întâlnirea cu vinuri bune şi foarte bune de la WineRo (Enira şi Alira), Budureasca, cu al lor Fume sec şi Cabernet Sauvignon din gama Origini, Senator Wine, Crama Gârboiu şi, bineînţeles, cu vinurile prietenilor mai vechi ai clubului, Basilescu, SERVE şi Recaş. În octombrie o scurtă vizită la Vintest Bucureşti ne-a dat prilejul de a degusta Smerenie 2009 la standul Cramei Oprişor, Rosé-ul de la Enira, câteva vinuri de la Budureasca. Cea mai lungă călătorie a grupului a avut loc la Bucureşti, la Târgul GoodWine, unde un întreg weekend am degustat vinuri şi am cunoscut noi producători: Avincis, Via Sandu, Crama Gramma, Domeniile Anastasia, vinurile Aureliei Vişinescu şi Petro Vaselo. Am degustat vinuri de la Crama Oprişor (La Cetate Sauvignon Blanc 2010 şi La Cetate Miracol Chardonnay 2009, Rusalca Albă 2009, Rosé 2010 din gama Caloian şi din cele roşii Cabernet Sauvignon Erotikon 2007, Smerenie 2010 şi Passarowitz 1718, 2009), de la SERVE (Feteasca Albă 2011 din gama Vinul Cavalerului, Cuvée Amaury 2010, Feteasca Neagră 2009, Rosé 2011 din gama Terra Romana). Bineînţeles, nu am ratat lansarea Cuvée Charlotte 2008, ediţie aniversară, marcând al zecelea an de Cuvée Charlotte), Prince Ştirbey (unde am degustat cam tot ce era la stand), Budureasca (Pinot Grigio), WineRo - cu vinurile Enira şi Alira.
Începând cu luna mai, grupul Vestik a onorat invitaţiile mai multor producători. Ne-am întâlnit cu profesioniştii de la Prince Ştirbey de 1 Mai, ziua cramei suprapunându-se cu ziua bunicii Maria Ştirbey. A urmat, la începutul lunii septembrie, Bulgaria, unde am fost invitaţi de WineRo la aniversarea a 10 ani de existenţă a Bessa Valley Winery, producătorul vinurilor Enira. Luna septembrie a continuat cu două călătorii în Dobrogea, unde Murfatlar a anunţat începutul colaborării cu unul dintre cei mai faimoşi oenologi din lume, românul Răzvan Macici, concomitent cu inaugurarea unei noi crame, dedicată vinurilor premium. Apoi, la Aliman, WineRo a anunţat două premiere pentru finalul anului: lansarea Alira Cabernet 2010, urmată de inaugurarea cramei de la Raşova. Sfârşitul de an a fost dedicat noilor prieteni din Banatul toscan, Crama Petro Vaselo, unde am fost invitaţi să vedem cele 42 de hectare de vie plantate din 2005 până acum, să vizităm noua cramă terminată în iulie 2011 şi să gustăm vinurile noilor producători, Chardonnay, Pinot Noir şi cupajul Ovaş.
Un alt eveniment deosebit, "American Food and Wine – Taste and Dream", la care au participat câte un reprezentant din partea Vestik şi unul din partea Pivnicerului, ne-a oferit o inedită degustare de vinuri californiene, asortate cu steak-uri americane şi brânzeturi româneşti. Amfitrioni desăvârşiţi le-au fost numeroşilor invitaţi Excelenţa Sa, ambasadorul SUA, Mark H. Gitenstein, şi soţia acestuia, doamna Libby Gitenstein.
Vinoteca Pivnicerului a fost gazda unui însemnat eveniment oenologic, o verticală de Cuvée Charlotte la care "vesticii" au avut plăcerea de a-l avea printre ei pe Louis Heriard Dubreuil, cel care ne-a făcut onoarea de a prezenta asistenţei restrânse cele şase vinuri omonime.
Tot în 2011, "vesticii" s-au bucurat de întorcerea în ţară, din Canada, a unui vechi prieten, Adrian Armanca, jurnalist şi fotograf profesionist cu studii de specialitate pe două continente, care a consemnat şi a fotografiat evenimentele de la restaurantul Graf, din Oradea, unde s-a întâlnit cu vinurile SERVE, cu cele ale Cramei Oprişor, cu Merlot-urile Rotenberg şi vinurile Artisan ale doamnei Aurelia Vişinescu. Tot el a participat, la Bucureşti, în restaurantul Charme, la lansarea gamei 3Hectare Sable Noble ale Cramei Murfatlar, şi la Constanţa, în hotelul Iaki, la o degustare SERVE, unde a câştigat la tombolă o minge de fotbal cu autograful proprietarului hotelului, legendarul fotbalist Gică Hagi.
Partea arădeană şi timişoreană a Vestikului a fost prezentă des la enoteca de Savoya, din Timişoara, unde "vesticii" au avut plăcerea să deguste vinurile cramelor Oprişor, Halewood, Rotenberg, au testat noi vinuri austriece, spaniole, italiene, ungureşti, Bin-urile doctorului Penfolds şi au participat la două blind-uri, de Cabernet Sauvignon şi Sauvignon Blanc.
În luna noiembrie, clubul nostru a onorat invitaţia celor de la Enoteca de Savoya, la Muzeul de Artă din Timişoara, unde a avut loc un dublu vernisaj, Simpozionului Internaţional de Pictură Gărâna 2011 şi expoziţia experimentală Barrique Art: "Artă şi Vin. De Gustibus", lucrări de pictură, instalaţie şi sculptură, având ca suport baricul de vin. Cele două evenimente prezentate de Marcel Tolcea, directorul muzeului, au fost organizate de Muzeul de Artă Timişoara, Enoteca de Savoya şi SC Egeria, iar baricurile au fost achiziţionate de la producătorul Davino. Gazdele au oferit vin din colecţia "Vinul casei. De Savoya".
Acest bilanţ aglomerat nu ar fi fost posibil dacă asociaţia noastră nu ar fi funcţionat ca o echipă, fără orgolii, implicarea fiecărui membru fiind la fel de importantă. Din munca grupului au rezultat peste 100 de articole şi aproximativ 2.000 de fotografii, publicate pe blogul Pivnicer şi pe site-ul Vestik.ro, toate promoţionale, având drept scop promovarea vinului românesc.
Mulţumim cu această ocazie cramelor care au fost alături de noi - Gramma, Budureasca, Domeniile Anastasia, Davino, Alira (WineRo) şi Oprişor - în campania "Un vin bun alungă criza", acceptând cadoul de Crăciun al redacţiei Vestik.ro: spaţiu publicitar pentru a-şi prezenta un vin lansat în 2011. Şi dacă este să ne propunem ceva pentru 2012, an pe care de-acum îl considerăm unul profesional, este să depăşim, nu numai numeric, ci şi calitativ, numărul de 1.200 de sticle de vin testate anul trecut de "vestici" şi de simpatizanţii Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizaţi, ca şi pe cel al articolelor şi fotografiilor publicate. Asta în folosul producătorilor, al noii bresle a presei de vin şi în general pentru onoarea meseriei de jurnalist.