Marți, 28 Februarie 2023 14:16

Maestrul Fiorenzo și vinurile sale revin în dormitorul bunicii Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

După un război și o pandemie, maestrul Fiorenzo Rista și vinurile sale se întorc în odăile bunicii. Unul dintre cei mai talentați, mai experimentați și mai modești oenologi din România ne-a prezentat șase vinuri de Dealu Mare, obținute din vițe românești sau internaționale, elaborate cu acuratețe italiană.

La concurență cu multe evenimente de weekend, între care și un meci pierdut al echipei de fotbal locale, Fiorenzo Rista, vinificator italian care se află în fruntea clasamentului oenologiei românești,  a susținut o degustare mult-așteptată. Partener al unei mărci de prestigiu mondial, Marchese Antinori, prietenul nostru Fiorenzo, coproprietar al Cramei Viile Metamorfosis de la Vadu Săpat, pe care îl cunoaștem din 2012, din timpul unui extraordinar festival de vin budapestan, s-a bucurat de atenția și prețuirea noastră în ultimii 11 ani. Astfel, evenimentele, călătoriile, cronicile de pahar care au legătură cu numele cramei din Dealu Mare s-au regăsit în nu mai puțin de 94 de articole publicate în acești ani pe site-urile cdvin.ro și vestik.ro și pe blogul Pivnicer.

De data aceasta, Fiorenzo a revenit în club însoțit de soție, doamna Lucreția Samoilă, și ne-a oferit pe rând următoarele vinuri: Via Colțul Pietrei Chardonnay 2022, Via Colțul Pietrei Syrah 2019, Via Marchizului Negru de Drăgășani din 2020, Viile Metamorfosis Fetească Neagră 2021, Via Marchizului Fetească Neagră 2020, Cantus Primus Fetească Neagră 2019.

Un Chardonnay de senzație, proaspăt îmbuteliat, deja remarcabil, a deschis degustarea, care a fost una colocvială, interactivă, maestrul vinificator regăsindu-se cu adevărat în mijlocul anturajului. Poate că, pentru mine, Syrah-ul din 2019 a fost vinul serii. Aflasem deja că acest an a fost unul foarte bun în Dealu Mare, și mai ales la Vadu Săpat. A urmat un Negru de Drăgășani, cu succes absolut de casă, pe care îl apreciez în egală măsură.  La urmă, Firoenzo a ținut să ne prezinte și să compare  trei Fetești Negre, cele trei „fete” ori fețe ale sale în privința interpretării cele mai cunoscut soi roșu românesc.

Poate părea surprinzător, dar Feteasca Neagră din gama de început a făcut furori în club, a fost „fata” cea mai iubită. Pentru mine, superbă rămâne prea tânăra Fetească Neagră din gama Via Marchizului, o premieră absolută pentru CDViN. Deși crudă și atât de adolescentă în toate ale sale, ea reflectă puritatea unui soi și a unui brand de țară. La urmă, Feteasca din gama superioară Cantus Primus, deși din 2019, ni s-a părut tuturor mult mai matură, mai împlinită, mai versată.

Vinurile au fost servite în compania unor platouri cu salamuri și brânzeturi italiene, iar ca desert, Adina a ținut să ne alinte cu o prăjitură cu nucă și ciocolată.

 

 

Citit 575 ori Ultima modificare Marți, 28 Februarie 2023 14:36

Pivnicer

Dacă ar fi să comparăm frumusețea cu o vibrație care se propagă irezistibil, cutremurându-i pe privitori, probabil că Prince Știrbey, crama-conac, asemenea Cramei Avincis, reprezintă epicentrul unei asemenea unde, al unei splendori românești regăsite.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate