Joi, 25 Noiembrie 2010 12:31

O căţeluşă maidaneză a fost salvată prin transfuzie de sânge de veterinarii Clinicii de Animale Mici Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
88261fe767563bef3d2284aba3809a02.jpg 88261fe767563bef3d2284aba3809a02.jpg

Şi câinii pot dona sânge uneori

Cine a fost înzestrat de Creator cu darul de a iubi animalele a trecut de multe ori pragul vreunei clinici veterinare, cu căţelul, pisica, hamsterul, dihorul, iguana ori pitonul în braţe. În calitate de stăpân şi prieten al acestor fiinţe minunate, care totuşi nu cuvântă, iubitorul de animale ştie că o clinică pet nu se deosebeşte prea mult de un spital de urgenţă destinat oamenilor. În ambele cazuri, la orice oră din zi şi din noapte, sosesc pacienţi trişti, bolnavi, înspăimântaţi de mirosul de medicamente şi de chirugie inevitabilă, care comunică dincolo de cuvinte cu doctorii de serviciu. Doar că, în cazul spitalului de animale, pacienţii nu şed în saloane, ci în cuşti, şi te privesc printre gratii cu nişte ochi aparte, plini de suferinţă şi de recunoştinţă în acelaşi timp.

Asta se întâmplă şi la Clinica de Animale Mici din Arad, locul în care medicii veterinari Boroş Cristian şi Silviu Radu sunt în fiecare zi protagoniştii unui serial încă nedifuzat cu întâmplări la graniţa dintre viaţă şi moarte, pe care ei înşişi o trasează pe trupurile rănite ale animalelor cu o incizie bine ţintită de bisturiu.

Ultima întâmplare de acest gen a dus la salvarea unui căţeluşe de bloc, adică a unei maidaneze adoptate, pe nume Ţuţi. Adusă la clinică de unul dintre locatarii miloşi, Ţuţi se afla într-o stare critică, după ce pierduse mult sânge în urma unei plăgi tăiate. Avea nevoie urgentă de o transfuzie de sânge. Operaţie pe care doctorii au şi realizat-o, graţie unei donatoare eroine, o altă maidaneză, salvată chiar de ei şi pentru care caută un stăpân. Donatoarea Roza a oferit 500 ml din sângele ei pentru salvarea lui Ţuţi. Operaţia s-a încheiat cu succes, ambele căţeluşe fiind acum sănătoase şi fericite dincolo de cuvinte.

În cazul Clinicii de Animale Mici, transfuziile de sânge la animale au devenit o practică frecventă în ultimii ani, fiind bazate pe o serioasă experienţă în domeniu. Cei doi doctori sunt specializaţi pe animale de companie şi au urmat diferite cursuri în ţară şi în străinătate. În urmă cu vreo opt ani, echipa de medici a clinicii a realizat, în premieră naţională, două transfuzii de sânge la câine şi pisică. La acestea a contribuit şi dr. Dégi Levente, care în momentul de  faţă profesează în Canada.

Foto: Dr. Silviu Radu

Citit 1413 ori Ultima modificare Luni, 25 Martie 2019 17:13

Pivnicer

Dacă n-ai când și cum și unde să te duci într-un concediu clasic, de două săptămâni, în august, dat cu mărinimie de corporație sau de stat, de patron ori de șef, dacă știi și alte trasee decât cele care duc la Marea Neagră ori pe Valea Prahovei, locuri altminteri binecuvântate cu o nesecată, misterioasă, piramidală energie dacică, poate că nu e lipsit de inspirație să o iei către vest.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate