Joi, 28 Aprilie 2016 13:30

O îndelung așteptată degustare cu vinuri de Lechința și Cătălinul Liliacului Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Am dat clic pe folderele cu fotografii ale ultimelor evenimente și m-am îngrozit în mod plăcut. Ele se cheamă exact așa: degu liliac, lorca și missy, argentina herbert, vinvest cu sepi, lansare wine book în club, marinela tm. Cinci acțiuni consecutive, de vineri până marți, într-un weekend prelungit, un mic record pentru club. Și șase ședințe foto pentru cronicile de pahar, de carte, de party, cuprinzând mii de poze cu vinuri, somelieri, miniștri, star-uri, degustători neautorizați și feline de tot felul. Și cum totul trebuie descris în cuvinte, să o luăm cronologic, cu începutul, cu o îndelung așteptată degustare cu vinuri de Lechința și Cătălinul Liliacului.

De data aceasta promotorul cramei transilvane a venit fără capa și spada de somelier și greu s-a lăsat convins să aducă cu sine tânărul Sauvignon Blanc 2015 din gama premium. Eu cred însă cu tărie că acest vin de top se potrivește cât se poate de bine cu gusturile "locatarilor" dormitorului bunicii și mai cred că Crama Liliac este în primul rând o cramă de Sauvignon Blanc. Acest soi se simte minunat în acea parte de Ardeal iar vinul nu duce lipsă de ingredientele unei licori complexe: corp, arome, aciditate, postgust.

În odăile pline ale clubului, în atmosfera neprotocolară cu care i-am obișnuit pe toți oaspeții noștri, indiferent de castă  sau pretenții, am putut degusta următoarele vinuri: Young Liliac Fresh 2015 (Sauvignon Blanc, Fetească Albă), Young Liliac Fruity 2015 (Sauvignon Blanc, Traminer), Young Liliac Rosé 2015 (Fetească Neagră), Liliac Chardonnay 2014, Liliac Sauvignon Blanc 2015. Vinurile au înotat în două frapiere imense bine umplute cu gheață, Cătălin a avut grijă să le prezinte fără grabă, pe larg, seara  s-a transformat în noapte și apoi în dimineață. Am avut grijă să mă îndrăgostesc de Sauvignonul pe care îl gustasem și la WineUp-ul clujean. Toată gama Young Liliac oferă licori atrăgătoare (cu un plus pentru rosé), de larg consum curent, pentru vremea cu soare care încă se lasă așteptată. Chardonnay-ul e un vin minunat, însă fără tipicitate, împrumutând din terroir prea multă aciditate și mineralitate pentru un soi altminteri catifelat, suav și blând.

Ar mai fi de spus că ultimul bec al casei a fost stins pe la 4,30, cam la ceasul la care cocoșii dispăruți ai orașului de pe Mureș ar fi trebuit să dea anumite semnale de trezi(r)e. Și că ne e dor de o viitoare întâlnire cu vinurile Cramei Liliac, de Nectarul din urmă, de vreun Pinot Noir superpremium, de Feteștile Albe și Regale și mai ales de Orange-ul atât de rar la vedere, pe care e sigur că promotorii Liliac ar trebui să-l scoată mai des în lume.

Citit 3510 ori Ultima modificare Joi, 28 Aprilie 2016 21:24

Pivnicer

Când prietena noastră Claudia Romana Rista, bine cunoscută drept Fata care gătește cu flori, ne-a invitat la Festivalul culinar tradițional croat Karaševski Paprikaš din satul cărășean Vodnic, nu m-am gândit că această deplasare va fi ceva mai lungă decât prevăd atlasele geografice, ghidurile culinare și gps-urile afective care ghidează un bănățean pe dragele căi ale Carașului.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate