Joi, 21 Septembrie 2023 16:17

Seara noastră cu Valeriu Stoica și, încă nu, cu Alutus Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Valeriu Stoica, unul dintre dascălii care au modelat, de drept, România, se numără printre marii noștri prieteni. Ne regăsim în septembrie în mijlocul acelei fără de vârstă  confrerii a vinului numite CDViN, înlăuntrul dormitorului bunicii, pentru a degusta, a nu știu câta oară, marile licori care poartă marca Avincis.

Ultima întâmplare cu domnul profesor Valeriu Stoica, unul dintre cei mai activi și entuziaști podgoreni ai țării, a umplut ca de obicei odăile lui Nagymama. După ciclul anual de conferințe susținute în Sala Ferdinand a Primăriei locale, câteva zeci de arădeni au avut și privilegiul de a degusta câteva dintre noile și vechile vinuri create lângă Drăgășani, la crama de lângă Vila Dobrușa, pe domeniul viticol al soților Valeriu și Irinel Stoica. Lista degustării a cuprins șase vinuri, cele noi fiind creația exclusivă a oenologului italian Andrea Previtali, iar cele mai vechi purtând amprenta dragului și plecatului nostru prieten francez Ghislain Moritz.

Astfel,  am putut savura: spumantul Avincis 2019 (ultimul vintage scos), Fetească Regală 2022, Cuvée Alexis 2022, Pinot Noir 2017, Cuvée Andrei 2019, Negru de Drăgășani 2019. Platourile asortate, cuprinzând specialități italiene, și trufele de ciocolată neagră create cu dragoste de Adina au însoțit firesc acest eveniment, unul dintre cele mai așteptate ale anului.

Stăpânul vinurilor ne-a captivat, ca de obicei, cu poezii dedicate viei și vinului, prezentând atent fiecare dintre soiurile și cupajele servite. Între preferatele serii s-au clasat, prin vot democratic, Rosé-ul lui Andrea și Pinot-ul lui Ghislain.

Am povestit, am degustat, am făcut politică, ne-am îngrijorat de toate noile amenințări la adresa lumii de aici și de pretutindeni, am plănuit mari excursii în vie și am depănat amintiri cu sutele de degustări, escapade, aventuri ale clubului.

O întâlnire între prieteni, în compania celui mai bun vin. Și o mare, așteptată dorință, încă nesatisfăcută: apariția noilor licori din soiul Alutus, flacăra de culoare violet a cramei din Drăgășani. Acest nume, care reprezintă vechea denumire a Oltului, definește și un soi de struguri creat în urmă cu câteva zeci de ani la Stațiunea de Cercetare Drăgășani prin încrucișarea soiurilor Băbească Neagră și Saperavi. Un fel de Negru de Drăgășani la puterea a doua, soi salvat, regăsit, multiplicat prin grija podgorenilor care au creat prestigioasa marcă Avincis.

 

Citit 903 ori Ultima modificare Joi, 21 Septembrie 2023 16:25

Pivnicer

Oradea a fost întemeiată de un rege maghiar și întregită ori adăugată la România (cum vă place) de un rege german, după desenele unor frontiere făcute de un geograf francez. În două toamne consecutive, atrași de un festival de vin, i-am întâlnit pe toți acești protagoniști ai istoriei sale în Cetate, în oraș și, respectiv, într-un parc, încremeniți în eternitatea lor de bronz și nisip, de-acum atracție irezistibilă pentru turiști și porumbei...

Timișoara Capitală Culturală 2023

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate