Joi, 05 Ianuarie 2012 22:48

Vinuri din Banatul toscan, la final de an Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
7e8317c20fe3d16a5cc131667e684ff7.jpg 7e8317c20fe3d16a5cc131667e684ff7.jpg

Cum se scrie Petrovaselo în limba italiană?

  Ultima degustare oficială a anului 2011, organizată de Enoteca de Savoya în deja clasica zi de joi, i-a avut ca protagonişti pe prietenii vesticilor de la Petro Vaselo. Vesticii şi simpatizanţii grupului, viitori membri ai Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizaţi, i-au reîntâlnit sau, după caz, au făcut cunoştiinţă cu Roberto Marchetto, administratorul firmei Vigna SRL; cu Ariana Negru, director de marketing al companiei; cu Diana Ionescu, responsabilă cu departamentul executiv şi cu maestrul de ceremonii al serii, oenologul firmei, Emanuele Reolon. Cu vocea sa baritonală, exersată pe scenele comediei dell'arte din Italia, Manu a prezentat audienţei trei vinuri marca "Petro Vaselo", secondat de Ariana, care a făcut şi oficiile de translator.
   Primul vin al serii a fost Chardonnay-ul pe care vesticii au avut privilegiul să-l testeze deja în luna noiembrie a acestui an. Un Chardonnay 2010 degustat de noi anterior la Bucureşti, la Goodwine, obţinut dintr-un hectar de vie crescută pe sol calcaros. Al doilea vin al serii a fost un Bendis 2011, un spumant realizat prin metoda Charmat din Pinot Noir. Degustarea s-a încheiat cu un Ovaş 2009, dintr-o recoltă procesată chiar în Toscana. Primele două recolte au fost procesate în Italia, cu alte cuvinte vinurile au sosit tocmai de la Montalcino.

   Inspiraţi după recitalul de pian susţinut de tânăra şi sensibila interpretă Adela Cocoş, după degustarea celor trei vinuri, vesticii au hotărât să mai adaste un pic în atmosfera încărcată de magia sărbătorilor din Enoteca de Savoya, comandând un mult-râvnit cupaj spaniol de Tempranillo şi Cabernet Sauvignon din 2006, de la Aalto.
   Nu ne-a părut rău nicio clipă - mărturisim acest lucru cu o mână pe decantor şi cu cealaltă pe portofel! Şi asta nu numai datorită excepţionalului vin spaniol - cu o personalitate de veritabil Dr Jekyll & Mr Hyde, dacă e să ne luăm după cât de liniştit se prezintă buchetul său la întâlnirea cu nările, pentru ca apoi să explodeze de-a dreptul pe papilele gustative, dezlănţuindu-se într-un postgust de neuitat. Degustarea vinului iberic a fost pigmentată de un grup de colindători autentici de la "Paradisul copiiilor", iar, la final, de o mini-orchestră de alămuri care a interpretat, de asemenea, piese specifice Crăciunului.Nu e de mirare deci că finalul sezonului de degustări ne-a prins în postura de ultimi degustători în spaţiul atât de primitor al enotecii timişorene, făcând planuri peste planuri despre care sperăm să discutăm - şi nu doar noi! - ca despre nişte  lucruri deja împlinite, la ultima degustare a lui 2012... Până atunci, însă, vă urăm, tuturor celor care ne citiţi de un an încoace, un Crăciun fericit, un An Nou plin de împliniri vini-viticole şi nu numai!


 

 

 


 


Citit 1206 ori Ultima modificare Luni, 25 Martie 2019 17:35

Pivnicer

Dacă n-ai când și cum și unde să te duci într-un concediu clasic, de două săptămâni, în august, dat cu mărinimie de corporație sau de stat, de patron ori de șef, dacă știi și alte trasee decât cele care duc la Marea Neagră ori pe Valea Prahovei, locuri altminteri binecuvântate cu o nesecată, misterioasă, piramidală energie dacică, poate că nu e lipsit de inspirație să o iei către vest.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate