Luni, 20 Octombrie 2025 14:05

Vicii și Delicii 2025, cronica unui festival generos în toate ale sale, cu excepția programului Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Într-o epocă de austeritate a lumii, a țării și a vinului, Aradul bifează a opta ediție a Salonului Vicii și Delicii. I-am luat pulsul într-o seară de sâmbătă, după degustarea de vineri cu Boris și vinurile Cramei Oprișor, încheiată cam pe la cântatul cocoșilor.

Salonul Vicii și Delicii, cel mai important festival de vin arădean, s-a derulat anul acesta de-a lungul a trei zile, 17-19 octombrie, după un orar puțin ciudat: vineri, 17-22; sâmbătă, 17-22; duminică, 11-16. Organizat de Methexis Events, în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad și Selgros, salonul a fost găzduit la marginea orașului de Expo Arad.

În calitate de cronicar al câtorva ediții (2019, 2021, 2022, 2024), între care cu adevărat selecte au fost cele desfășurate în clădirea renovată a Vechiului și splendidului Cazinou, nu aș putea spune neapărat că festivalul de față a fost la fel de restrâns și de auster precum programul său și reprezentarea sa mediatică. Ca dovadă, numărul rezonabil de participanți atât în ce privește producătorii, cât și publicul.

Portofoliul salonului a cuprins: producători și promotori de vinuri - Artisan Winery, Averești, Avincis, Balla Géza, Beciul Domnesc, Casa de Vinuri Cotnari, Château Cristi, Cramele Recaș, Cricova, Daiconi, Domeniile Franco-Române, Domeniile Sâmburești, Dradara, Familia Darabont, Familia Vlădoi, Gîrboiu, Gramofon Wine, HB Wine, La Sapata, Produse Moldovenești, Teleki, Via Viticola Sarica Niculițel; producători de tării: La Horincie, Podrum Maja; producători din sfera gourmet: Brutăria Bontalenti, Choco Van Nis, Hochland, La Crème, Lădița Verde, Nectarium, Nuts for Nuts, Sarmis, Trufex, Thermomix.

Cum seara de vineri am alocat-o unei degustări în odăile bunicii cu vinurile Cramei Oprișor și cum ni se pare oarecum nepotrivit să faci festival duminică de la ora 11 la ora 16, am ales să participăm sâmbătă la salon. În puținele ore avute la dispoziție, am putut remarca zecile de membri CDViN care au făcut coadă, alături de alte sute de oenofili, pe la zecile de standuri. Și am putut savura un număr restrâns de licori, alături de prietenii și cunoscuții situați de o parte și de alta a standurilor.

Între vinurile remarcate acolo unde am ajuns să fim serviți, aș enumera un excepțional Cabernet Sauvignon din 2019 de la Domeniile Averești, inconfundabilul Alutus Primus 2022 de la Avincis (cu care ne-am întâlnit și la degustarea din club), un frumos asamblaj de Fetești Negre din ani diferiți de la Domeniile Franco-Române, cupajul măiastru Artisan 1st Cru 2023 din cinci soiuri: Cabernet Sauvignon,Merlot, Fetească Neagră, Cabernet Franc, Petit Verdot. Și o fabuloasă Fetească Neagră încă neetichetată de la Dradara.

În privința vinurilor albe, am degustat și rememorat cu plăcere, la standul Averești, Z.indi Zghihară de Huși 2023 (vinificată cu drojdii sălbatice). La Via Viticola Sarica Niculițel am fost tentați cu minunatul cupaj Migala Alb 2023 al Cramei DeMatei (Fetească Albă, Fetească Regală, Chardonnay, Aligoté, Tămâioasă Românească, Riesling Italian). Și am mai savurat trei etichete diferite de Aligoté, una de la Familia Vlădoi: Ion Vlădoi Aligoté 2023 și două ale Cramei La Sapata: La Sapata Aligoté 2024 și La Sapata Somova Aligoté 2023.

Alungați de înghesuiala din final și de privirile destul de fixe ale numeroșilor participanți, am ales să plecăm puțin după ora 21, prilej de scurtă conversație cu șoferul de Uber despre virtuțile Aradului, ale vinului și ale noilor generații de automobile Dacia.

 

 

Citit 80 ori Ultima modificare Luni, 20 Octombrie 2025 14:57

Pivnicer

Zilele trecute am luat din nou Drumul Vinului prin Podgoria Miniș-Măderat pentru o inaugurare de cramă și pentru o sorbire de vin bun. Am făcut-o în cinci vestici, în vechiul Avensis al vesticului Zoli purtând 387.000 de km la bord, cu destinația precisă Păuliș.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate