Miercuri, 31 Decembrie 2014 00:00

Festinul anului: bunătăţi à la Chef Alex, vinuri à la Parker şi CDViN Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Potrivit unei proaspete tradiţii, după bucuria darurilor de la Moş Crăciun şi sărbătorirea a două fete frumoase în dormitorul bunicii, a urmat festinul organizat la Timişoara de însuşi Chef Alex, membru vechi al CDViN şi pasionat înveterat de vinuri şi călătorii. Acasă la el ne-am bucurat, în felul nostru decadent, hedonist şi burghez, cum ar spune cârtitorii şi puritanii socialişti, de o frumoasă trăire de clipă cu preparate gastronomice şi vinuri superpremium.


Gazde minunate, Alex şi Sorina ne-au întâmpinat cu căldură după aventura drumului prin ninsoare şi viscol. Am fost răsfăţaţi, la o masă pentru zece persoane, cu cele mai alese bunătăţi gătite de şeful bucătăriei: terină de porc cu fistic, caise uscate şi coniac; pateu de ficat de pui cu porto şi boabe de ienupăr; coaste de porc după o reţetă chinezească (sos de soia, sos de chili, ulei de susan, sos de peşte, hoi-shin sos), piept de raţă cu condiment chinezesc five speaces, mentă, chili şi miere, crutoane cu usturoi, rozmarin şi ulei de măsline, salată de ridichi, rucola, morcovi, valeriană, rodie şi varză chinezească, sos de vinegretă.
Am deschis la început spumantul meu preferat de la Prince Ştirbey, cel de Fetească Regală, apoi am trecut la vinuri roşii, destupând două sticle primite în dar cu luni în urmă de la nişte oaspeţi din Serbia: un Vranac Amanet 2011 de la Aleksici Vinarija şi un Cabernet Sauvignon 2012 Kremen de la Matalj Vinarija. Primul este un excelent exponent al soiului roşu naţional din Serbia, un vin puternic (alcool 15%), dar extrem de bine integrat şi echilibrat, iar cel de-al doilea - un fin, catifelat Cabernet Sauvignon care face cinste oenologiei sârbeşti.
După frumoasele oeno-surprize provenite din ţara vecină, am trecut la câteva dintre vinurile noastre iubite: Cuvée Charlotte 2010 de la SERVE, Cuvée IX de la LacertA, Smerenie 2010 de la Crama Oprişor. În final, la desertul gătit de Pivniceră - tartă de nucă şi coniac - am asortat un spumant Dolce Reale Foss Marai răcit în prima zăpadă a anului.
Şi, de parcă n-ar fi fost destul, Alex a venit cu ideea să mai deschidă nişte vinuri, de exemplu un Chateau Bonnin Pichon, Lussac-Saint-Emilion 2008, un Solanera Bodegas Castano 2012 şi un Tarima Monastrell Bodegas Volver 2011. Pentru mine, vinurile acestei seri au fost Smerenia, Cuvée IX şi Solanera, nişte nestemate alese absolut subiectiv dintre alte nestemate oenologice.
La grande bouffe s-a încheiat cu o şedinţă foto cu noi pe scări şi cu zăpada scânteietoare cu care aveam să ne batem în stradă precum nişte copii reinventaţi. Şi dacă unele dintre vinurile servite în seara aia viscolită trec bine de 90 de puncte Parker, trebuie să spunem că specialităţile lui Chef Alex se apropie de 100 de puncte CDViN. E oficial deja!

Citit 3105 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Decembrie 2014 15:21

Pivnicer

Dacă ar fi să comparăm frumusețea cu o vibrație care se propagă irezistibil, cutremurându-i pe privitori, probabil că Prince Știrbey, crama-conac, asemenea Cramei Avincis, reprezintă epicentrul unei asemenea unde, al unei splendori românești regăsite.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate