Luni, 04 Martie 2024 16:48

Între alte mari etichete, Viile Metamorfosis Pinot Noir 2015, o lecție despre vin Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

O degustare în grup restrâns, cu două vinuri relativ tinere, ale unei crame locale, și cu cinci vinuri de vinotecă a pus în evidență arta oenologiei de la noi și de pretutindeni. Între maeștrii evidențiați se numără fără îndoială Fiorenzo Rista, iar între crame, cele care au legătură cu prestigiosul nume Marchese Antinori.

Nimeni nu poate contesta adevărul că orice maestru al vinului vorbește prin creațiile sale. Am ales cinci vinuri de vinotecă, în compania unor tinere licori – de calibrare - ale unei mai puțin cunoscute crame din Podgoria Miniș-Măderat, pentru a le prezenta arta vinificării celor mai entuziaști connaisseurs din CDViN.

Pentru o degustare de început de martie, am propus câteva din cele aproape o mie de vinuri din colecția aflată în pivnița bunicii. Lista a cuprins: Villa Vinèa Issa Sauvignon Blanc 2014, Árvay Furmint 2009, Viile Metamorfosis Via Marchizului Pinot Noir 2015, Tormaresca Neprica 2011, LacertA Cabernet Sauvignon 2010.

De cum am pozat ambalajul de la Issa, așteptările au fost uriașe: diamantele vinului, tartrații scânteietori erau prezenți pe capătul expus al dopului. Dezamăgirea a fost însă direct proporțională cu entuziasmul fotografului: vinul e maderizat și mort probabil de câțiva ani, dovadă că arta învechirii vinului alb încă se lasă așteptată la tânăra cramă de la Turda. De la vinul unguresc nu așteptam însă prea multe și nici nu am primit prea multe: ieftinul Furmint 2009 își dăduse obștescul sfârșit poate la doar câțiva ani de la elaborare.

Vinurile roșii, în schimb, vorbesc cu demnitate despre creatorii lor. Viile Metamorfosis (Dealu Mare) și Tormaresca (Puglia) fac parte dintr-unul dintre cele mai prestigioase brand-uri ale viticulturii mondiale: Marchese Antinori. Am savurat un inefabil și neprețuit Pinot Noir vechi de 9 ani, elaborat la Vadu Săpat de maestrul Fiorenzo Rista, și un cupaj de Neprica (Negroamaro, Primitivo, Cabernet Sauvignon), făurit în Puglia de un alt oenolog al aceleiași mari companii. La urmă, un Cabernet Sauvignon de Fințești, leat 2010, semnat de Mihai Baniță, confirmă că oenologia românească a pătruns de mult în Schengen...

Grație prietenilor generoși ai clubului, în degustare au mai fost savurate un Eral Bravo YBS Year’s Barrel Selection 2012 (Malbec, Cabernet Sauvignon, Syrah) - Argentina și o sticlă DeMatei Patima Cabernet Sauvignon 2019, vinuri mărețe, dincolo de orice polemică.

 

Citit 178 ori Ultima modificare Luni, 04 Martie 2024 17:17

Pivnicer

Dacă ar fi să comparăm frumusețea cu o vibrație care se propagă irezistibil, cutremurându-i pe privitori, probabil că Prince Știrbey, crama-conac, asemenea Cramei Avincis, reprezintă epicentrul unei asemenea unde, al unei splendori românești regăsite.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate