Luni, 23 Martie 2015 20:56

Plăceri esoterice în compania lui Boris și a tot felul de Ispite la Cutie Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

După atâtea sărbători petrecute într-o singură zi, de vineri, cu oamenii și vinurile de la Viile Metamorfosis, ne-am gândit că putem transforma și ziua de sâmbătă într-un nou party. Și asta a fost posibil cu ajutorul inepuizabilului Boris Ionescu, care a adus cu sine în dormitorul bunicii, pentru a nu știu câta oară, câteva dintre vinurile de top ale Cramei Oprișor.

 Ne-am petrecut seara în compania unor irezistibile Ispite și am deschis curioși niște Cutii numite Paleologu pline de comori oenologice. După un bun obicei, Boris a oferit în deschidere un vin simplu, de socializare, adică un proaspăt Rosé Caloian, iar la final a mai decantat, dincolo de program, și niște australiene de prin 2005 pentru bucuria mult încercatelor noastre papile gustative. Am însoțit aceste plăceri cu niște platouri gătite de un maestru bucătar arădean și cu un tort aniversar comandat de dragul a doi sărbătoriți din club.

Pentru mine, „I”-ul din Ispită – gamă superpremium concepută în cadrul conceptului Artă și Vin – e un vin complex, de o finețe și cumințenie cam antinomice în raport cu numele ideatic. Desigur, în orice cumințenie poți găsi, dacă te uiți atent, cu ochiul minții ori cu microscopul electronic al curiozității, particula finală a păcatului. Și, la urma-urmei, „I”-ul ăsta vine de la Iluminare, obiectiv esoteric la care orice împătimit al cunoașterii e de dorit să se înhame, indiferent de gustul adevărului final. În schimb, „P”-ul – lansat în premieră în Vestik Club – e cât se poate de în acord, pentru mine, cu denumirea tentantă a vinului, că doar vine de la Putere. Ajutat de Boris și de amintirile mele olfactive de când cu vizita la cramă, la gura baricurilor, am tot încercat să ghicesc Cabernet-urile, Syrah-urile, Merlot-urile, Dornfelder-urile și eventual Feteștile (Negre) din cupaj. La „I” nu am găsit note dominante, decât dacă nu cumva mi-a căzut cu tronc vreun imaginar Shiraz, însă la „P” mă hazardez să spun că parcă disting mai bine un Cabernet expresiv și autoritar. Dacă nu cumva oi fi încurcat paharele...

De Cutia Paleologu, ce să mai zic... De câte ori în viață ați avut ocazia să degustați un vin atât de mare? Noi ne-am bucurat de el în mai multe rânduri în dormitorul bunicii, iar fotografiile cu Boris decantând fericit acest vin din 2008 au făcut deja înconjurul lumii.

Citit 5117 ori Ultima modificare Luni, 23 Martie 2015 21:15

Pivnicer

Dacă ar fi să comparăm frumusețea cu o vibrație care se propagă irezistibil, cutremurându-i pe privitori, probabil că Prince Știrbey, crama-conac, asemenea Cramei Avincis, reprezintă epicentrul unei asemenea unde, al unei splendori românești regăsite.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate