Duminică, 19 Februarie 2017 20:14

O seară cu Vinimondo și cu Vali, de două ori Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

O seară cu Vinimondo, cu vinurile lumii, nu poate fi decât un eveniment cu casa închisă în odăile bunicii. S-a petrecut într-o sâmbătă și la succesul întâmplării au contribuit doi oameni apropiați nouă, pe nume Vali. Unul se află în vârful unei corporații dar are ca pasiune primordială gătitul, celălalt e un oeno-jurnalist de top care are grijă acum să promoveze vinul de pretutindeni.

De la o vreme, pateul cu jeleu de vin și salata de somon ale lui Valentin Alexandru (Alex pentru vechii colegi și amici), plus humusul în diferite variante gastronomice sunt câteva dintre ingredientele de care nu ne putem lipsi la seratele cu vinuri de top. Le gătește cu plăcere acasă, în Timișoara, și le aduce negreșit, cu tenacitate, la Arad, pentru pasionații din club. Și mai recent, membrii CDViN au făcut o pasiune pentru licorile din oferta Vinimondo, grație selecțiilor și prezentărilor realizate de prietenul Vali Ceafalău, unul dintre cele mai cunoscute nume din lumea vinului românesc. Jurnalist pursânge și copoi autentic de vin, Vali este unul dintre magnificii care în ultimii ani au contribuit la succesul evenimentelor din dormitorul buncii. Sâmbătă seara am avut parte de combinația perfectă: gourmet à  la chef Alex, selecții à  la MW Vali.

 Celor care au ales să petreacă alături de noi o minunată seară de sâmbătă în mult frecventatele odăi ale bunicii, le-am oferit următoarea listă de vinuri: Sauvignon Blanc Wild Rock 2016, Zingari Petra 2012 (Merlot, Sangiovese, Shiraz, Petit Verdot), Brunelli Pariondo Valpolicella Ripasso 2013, Warwick The First Lady Cabernet Sauvignon 2011, Le Difese 2014 (Cabernet Sauvignon, Sangiovese).

Definit de promotor ca un autentic Sauvignon Blanc de Lume Nouă, acest prim vin servit, care provine din Noua Zeelandă, și-a găsit destui fani, inclusiv în semnatarul articolului de față. E gustul vinului de la antipozi, ar fi minunat și contrariant în același timp să-l propunem într-un blind cu vinuri din soiul respectiv, în competiție cu acidele și complexele Sauvignon-uri de Transilvania și floralele licori de Drăgășani ori Dealu Mare. Al doilea vin, Zingari Petra, al „supercramei din Toscana, din grupul Vittorio Moretti, care deține Bellavista și Contadi Castaldi”, după cum o prezintă Vali, e un cupaj cuminte, educat, produs al unei lumi care obișnuiește să-i civilizeze pe alții de mii de ani. Toscana e superlativul Italiei, un leagăn etrusc al vinului cel bun, nu te poți aștepta să găsești altceva în pahar, fie și – sau mai ales – la anul de grație 2017.

„Pentru cei care îşi doresc să aibă parte de experienţa Amarone, la valoare de Ripasso”, cum spune autorul selecției, al treilea vin e un Ripasso la prețul cel mai bun. Se află în topul meu afectiv, ba chiar l-am și comandat pentru papilele și vinoteca proprie. Sudafricanul Cabernet a fost succesul serii și preferatul tuturor, conform comenzilor și perioadei extrem de scurte petrecute în fiecare pahar. Nu știu cât ar fi de tipic pentru soiul cu pricina, dar nu-i pot nega șarmul și abilitatea de a se face dorit. Eu rămân fanul lui Le Difese, ultimul vin servit, despre care promotorii ne informează că reprezintă „vinul al treilea din portofoliul Tenuta San Guido, producătorul Sassicaia”. În versiunea altui leat, bunul nostru prieten Radu Rizea a avut inspirația să ni-l prezinte la prima ediție a întâlnirii magnificilor din dormitorul bunicii. E alegerea perfectă atunci când îți propui o ieșire selectă la restaurant ori în vreun club, cum ar fi clubul bunicii, și când faci asta mai ales pentru vin și pentru nevoia de contemplare a lui, într-o companie iubită.

Citit 3576 ori Ultima modificare Duminică, 19 Februarie 2017 20:34

Pivnicer

Dacă ar fi să comparăm frumusețea cu o vibrație care se propagă irezistibil, cutremurându-i pe privitori, probabil că Prince Știrbey, crama-conac, asemenea Cramei Avincis, reprezintă epicentrul unei asemenea unde, al unei splendori românești regăsite.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate