Marți, 23 Mai 2023 15:12

Ingredientele unei degustări cutremurător de reușite: Dradara, Cosmin, căpșuni, trufe de ciocolată Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

După degustarea din toamna anului trecut, care a avut succes atât ca eveniment, cât și în privința vânzării, oenologul Cosmin Reaboi se întoarce în dormitorul bunicii cu alte câteva vinuri emblematice. Și, parcă pentru a confirma adevărul că licorile atât de minerale de la Mocrea se obțin de pe un sol vulcanic, la câteva zile de la întâmplare, paharele clubului au fost zguduite de un real cutremur.

În preambulul degustării de vineri cu mai vechile și mai noile vinuri de la Dradara, ne-am reîntâlnit cu vinificatorul cramei chiar la festivalul RO-Wine, la București, în timpul unui masterclass marca SERVE. Așa cum am stabilit acolo, Cosmin a pregătit pentru serata din odăile bunicii următoarele vinuri: Dradara Sigillum Fetească Regală Premium 2020, Dradara Vin Alb Barrique 2021 (Fetească Regală, în primă audiție),  Dradara Sigillum Sauvignon Blanc 2021, Dradara Orange 2022 (Pálava), Dradara Sigillum Merlot/Cabernet Sauvignon, Dradara Merlot Ediție limitată 2019.  

Ca și la prima vedere, din noiembrie 2022, mi-a plăcut foarte mult Feteasca Regală, aceea nebaricată, de la debut. Are toate argumentele senzoriale și se face plăcută prin mineralitate, tipicitate, corpolență. Și Regala baricată și-a găsit fanii săi, mai ales printre doamnele clubului, pentru culoare, blândețe și pentru schimbarea la care a supus-o îndelungul contact cu lemnul. I-a urmat un Sauvignon Blanc tipic, demn de o școală în domeniu. Orange-ul tânăr din Pálava, creat în urmă cu 70 de ani ca o încrucișare între Gewürztraminer și Müller-Thurgau, este unic în țară, atât din pricina soiului excentric, cât și prin calitățile sale: puternic, contrariant, înșelător.

Cred că toată lumea a apreciat vinurile roșii de la final. Cupajul, un Camerlot, unul absolut select, e foarte prietenos ca preț. Cel din final, Merlot-ul, asemenea Feteștii Negre „Cu suflet dăruit îndelung”, exprimă un superlativ și un vârf de gamă, destinat în mod inspirat celor care nu întreabă de preț atunci când le place un vin.

Și dacă vinurile lui Cosmin au avut și au succes la public dincolo de cuvinte, Adina s-a ocupat de rest: de platourile cu brânzeturi, mezeluri și măsline, de căpșunile proaspete, de mai, à la Iasmina, și de irezistibilele trufe de ciocolată, perfecte pentru a fi servite în compania unui Merlot... super-mocrean.

La câteva zile după eveniment, un seism local de toată spaima, replicat, care a zguduit lumea arădeană și ardeleană preț de câteva secunde, ne-a reamintit că vinurile de la Mocrea poartă în sine mineralitatea aparte a unui vulcan. A unuia care încă se încăpățânează să ne prevină în legătură cu adevărul brutal că, în vremuri imemoriale, chiar a existat și fumegat pe locul unde se află acum viile Dradara.

 

 

Citit 510 ori Ultima modificare Marți, 23 Mai 2023 17:44

Pivnicer

Oradea a fost întemeiată de un rege maghiar și întregită ori adăugată la România (cum vă place) de un rege german, după desenele unor frontiere făcute de un geograf francez. În două toamne consecutive, atrași de un festival de vin, i-am întâlnit pe toți acești protagoniști ai istoriei sale în Cetate, în oraș și, respectiv, într-un parc, încremeniți în eternitatea lor de bronz și nisip, de-acum atracție irezistibilă pentru turiști și porumbei...

Timișoara Capitală Culturală 2023

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate