Luni, 23 Octombrie 2017 17:44

Pinot Noir cu Manu și Lucky Motanul Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În ultimul weekend am mai pus la cale două întâmplări oenologice în odăile bunicii, între care și o degustare de Pinot Noir. Cei care au participat la acest prim eveniment au avut parte de o surpriză oenologică și totodată de o premieră absolută.

Pentru un împătimit autentic, o acțiune dedicată soiului Pinot Noir nu poate reprezenta decât o atracție irezistibilă. Cei care au ales să-și petreacă seara de vineri alături de noi au fost cu atât mai inspirați cu cât au putut savura în premieră mondială primul Pinot Noir (2016) îmbuteliat de oenologul Emanuele Reolon la Crama MaxiMarc (Regiunea Viticolă a a Crișanei și Maramureșului, Podgoria Miniș-Măderat). Manu a și fost invitatul nostru, așa încât a putut să-și prezinte vinul și să participe, alături de degustătorii neautorizați, la o foarte interactivă serată. După vinul lui Manu, ne-am delectat cu Pinot Noir 2016 Villa Vinèa (Regiunea Viticolă a Podișului Transilvaniei, Podgoria Târnave), cu Pinot Noir 2016 Issa La Salina (Regiunea Viticolă a Podișului Transilvaniei, Podgoria Aiud), cu Pinot Noir 2013 Elite  (Regiunea Viticolă a a Crișanei și Maramureșului, Podgoria Miniș-Măderat), cu Pinot Noir 2013 Avincis (Regiunea Viticolă a Dealurilor Munteniei și Olteniei, Podgoria Drăgășani), cu Pinot Noir 2015 Vinca Benedict de la Carastelec (Regiunea Viticolă a a Crișanei și Maramureșului, Podgoria Șimleu Silvaniei) și cu Pinot Noir 2015 Via Marchizului de la Viile Metamorfosis (Regiunea Viticolă a Dealurilor Munteniei și Olteniei, Podgoria Dealu Mare).

Connaisseur-ii au încercat așadar șapte etichete diferite de pe terroir-uri situate în trei regiuni viticole și totodată în șase podgorii diferite, reprezentând filosofia a opt oenologi: Emanuele Reolon, Dénes Mihály&Celestino Lucin, Ioan Ovidiu Maxim, Szikler Walter, Ghislain Moritz, Bereczki Csaba, Fiorenzo Rista. Astfel, în gustul vinurilor din struguri proveniți de pe terroir transilvan, oltenesc ori muntean putem regăsi măiestria unor vinificatori italieni, francezi, maghiari și români. Iar dacă ar putea vorbi și altfel decât prin plinătatea aromelor, aceste vinuri ar avea accent italian, cu variantele sale belluneze, sudtiroleze și piemonteze, dar și accent franțuzesc de Alsacia, accent maghiar și ușor nemțesc din Partium și Magyarország, precum și un inconfundabil accent românesc de Cluuj și Thorda.

Lucky Motanul, emblema cu coadă pisicească a clubului, care în felul său este un înțelept, știe foarte bine toate aceste lucruri, poate recunoaște negreșit toate accentele pomenite mai sus și poate pricepe complexitatea unei acțiuni care a reunit atâtea Pinot Noir-uri diferite elaborate pe terroir românesc. De aceea a și ținut să fie prezent la eveniment, savurând din priviri și din vârful mustăților atmosfera plăcută în care s-a petrecut totul, ca o bucurie prelungită până târziu în noapte, cu oameni și motani pricepători, autentici iubitori ai vinului nobil.

Citit 2292 ori Ultima modificare Luni, 23 Octombrie 2017 17:58

Pivnicer

De când ne cunoaștem cu prietenii noștri Zoli și Raluca, și să tot fie vreo șapte ani, am trăit atât de multe aventuri împreună că ele nu pot fi povestite nici în o mie și una de pagini de călătorii oenologice. Totuși cele mai importante evenimente legate de ei pot fi descrise mai jos, în câteva cuvinte și imagini, de dragul celui mai nou membru al clubului nostru de vin.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate