Joi, 20 Decembrie 2018 17:41

Valahorum. Ultima noapte cu degustare, prima ninsoare în orașul bunicii Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ultimul bal al anului în Vestik Club l-a avut ca maestru de ceremonii pe somelierul Ștefan Timofti, care ne-a prezentat mai multe licori purtând eticheta celui mai nou proiect din lumea vinului românesc – Valahorum.

Proprietarii Virgil Mândru și Paolo Mennini și oenologii Răzvan Macici și Daniel Dorneanu, nume de marcă în domeniu, și-au dat concursul la realizarea noului proiect Valahorum, care reunește cramele Apogeum și Mierla Albă (Dealu Mare) și Crama Drăgășani. Primele produse marca Valahorum au putut fi degustate în premieră în dormitorul bunicii în cadrul ultimului eveniment al anului 2018.

Astfel, am încercat pe rând: Valahorum Chardonnay 2018, Valahorum Merlot 2016, Valahorum Fetească Neagră 2016, Valahorum Shiraz 2016, Paolo Mennini Negru de Drăgășani 2016. La urmă de tot, ne-am delectat cu unul din vinurile emblematice pentru Dealu Mare, Apogeum Fetească Neagră 2014 (Tohani România).

Chardonnay-ul e atipic, plin de personalitate, și-a avut fanii lui, mai ales printre doamne, domnișoare și domnițe. Merlot-ul e crud, în formare, un copil care trebuie scos în lume când va crește mare, peste doi-trei ani. Mi-a plăcut și așa, cred că are potențial de învechire. Feteasca Neagră a vrăjit pe toată lumea. E tipică, blândă, catifelată, rotundă, are preț prietenos și va fi fără îndoială best-seller-ul Valahorum. Chiar dacă nu foarte popular printre ceilalți, eu m-am îndrăgostit de condimentatul Shiraz, și el prea tânăr și prea iute scos în lume. Dacă avem răbdare, măcar doi ani, s-ar putea să realizăm că avem de-a face cu un vin mare. Poate că Negrul de Drăgășani al lui Paolo Mennini își are fanii lui. Nu știu însă ce s-ar întâmpla de l-am compara cu Negrul lui Oliver Bauer, cu cel elaborat de Ghislain Moritz ori cu cel al lui Fiorenzo Rista... Pentru mine, Feteasca Neagră Apogeum e un apogeu, unul dintre cele mai expresive vinuri românești.

Seara a fost cu atât mai frumoasă cu cât vinurile și proiectul Valahorum au fost prezentate de Ștefan Timofti, unul dintre somelierii de top ai României.

În final, noile sticle purtând amprenta Valahorum și-au ocupat locul legitim în bradul original care tronează în dormitorul bunicii. Mă gândesc că, deși le-am așezat întâmplător, ele se potrivesc de minune lângă un Soare, lângă un Tignanello, lângă un Amarone...

 

 

Citit 1349 ori Ultima modificare Joi, 20 Decembrie 2018 17:55

Pivnicer

Călătorul cu ochii larg deschiși poate observa că, pentru ieșeni, trei sunt steagurile care contează: cel al României, cel al Uniunii Europene și steagul Cotnari. În ultima noastră aventură oenologică, petrecută în capitala Moldovei și la poalele Dealului Cătălina, ne-am reîndrăgostit de Iași și de cea mai mare podgorie din zonă.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate