Duminică, 14 Aprilie 2019 17:02

Despre Europa la pahar. Un minifestival cu Horia-Roman Patapievici și alți mari prieteni din cultura română Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Eu cred că Europa e ca un vin, ca un cupaj obținut din mai multe soiuri păstrate și înnobilate în diferite recipiente, amfore grecești ori romane, qvevri georgiene, tonneaux franțuzești, budane moldovenești, tancuri de inox prodotti in Italia ș.am.d. Dacă pui laolaltă Fetești Negre, Blaufränkisch-uri, Merlot-uri și vreun Saperavi, Cabernet-uri mai mult sau mai puțin france și câte un Tempranillo de Rioja, nu e sigur că vei obține vreodată o licoare omogenă, pe placul și savoarea tuturor. Nu neapărat din cauza diferențelor dintre soiuri, cât mai ales din pricina priceperii cu care au fost lucrate viile, culeși strugurii, elaborat vinul.

Dacă igiena a lăsat de dorit, cupajul rezultat poate fi unul toxic, un fel de golem ale cărui părți nu se armonizează și sfârșesc prin a se întoarce împotriva creatorului/creatorilor săi. Acum, nu știu dacă Frau Merkel se pricepe să stoarcă struguri, dacă Viktor Orbán știe să măsoare cantitatea de zahăr cu refractometrul ori dacă Giuseppe Conte a sulfitat vreodată vreun Sangiovese. Și nici dacă Klaus Iohannis poate identifica aromele de afine ale Negrului de Drăgășani, dacă Theresa May bea de fapt bere sau votcă ori dacă Emmanuel Macron asortează șampanie la piciorușele de grenouille.

Data de naștere a celui dintâi „cupaj” purtând numele Europa este cât se poate de incertă, de anistorică, de mitică. După ce am uitat gustul extraordinarului vin de Falerno al Antichității din marele „cupaj” numit Imperiul Roman ori minunatul vinum de Montefiascone, asociat cu peregrinii oenofili ai Sfântului Scaun, vin despre care orice episcop german din veacul al XII-lea știa că Est!Est!Est!... bonum, astăzi cunoaștem doar câteva „licori” de modă nouă. Cum ar fi Comunitatea Economică Europeană din „recolta” anului 1957 ori Uniunea Europeană, millésime 1992.  Cert este că minunatul oeno-melanj numit Europa începe să dea semne de alterare, de parcă vinificatorii n-au avut grijă de vinurile lor și mai ales de amestecul pomenit, de parcă nu s-au gândit la condițiile de păstrare și la repetabilul și regretabilul fapt că, după ce le va fi furat toate ceasurile, într-o nu neapărat bună zi, un soldat sovietic eliberator își va deșerta din nou întreaga magazie de gloanțe a Kalașnikovului în elegantele lor baricuri de 1.000 de euro bucata.

N-am apucat să conferențiez însă despre asta la ultima ediție a Festivalului de științe umaniste, desfășurat recent la Arad. În schimb, am avut bucuria să împărtășesc savori oenofile cu câteva nume de marcă ale culturii române, aflate în burg de-a lungul celor cinci zile de festival, pentru a susține Conferințele Dilema Veche cu tema Europa versus.

Dacă e să ne luăm după prezență și după bucuria de a reveni în dormitorul bunicii, Horia-Roman Patapievici, Sever Voinescu și Mircea Mihăieș sunt deja membri ai Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați. Anul acesta, în ultima zi de festival, ne-am bucurat să-i avem alături, pentru prima oară, și pe fostul ministru Daniel Funeriu și pe pianistul și eseistul Andrei Vieru. Pentru ei și pentru alți prieteni care s-au îngrijit de festivalul arădean am pregătit o selecție de vinuri. Lista a cuprins Feteștile Albe din 2018 și Negre din 2016 elaborate de Răzvan Macici pentru Valahorum, Sauvignon Blanc-ul 2017 al Cramei Lechburg, proaspătul Rosé Issa marca La Salina, Negrul de Drăgășani 2016 Via Marchizului al maestrului Fiorenzo Rista de la Viile Metamorfosis, un Pinot Noir 2016 Castel Sofia al Cramei MaxiMarc semnat de Manu Reolon și o Fetească Neagră 2016 Castel Vlădoianu creată la Casa de Vinuri Cotnari de prietenul nostru George Măluțan.

În ce o privește, doamna doctor stomatolog cunoscută sub numele de club Pivnicera s-a întrecut pe sine pregătind următoarele bunătăți: unt cu trufe, zacuscă, fasole bătută, friptură de mistreț cu sos vânătoresc și crochete de cartofi, dovlecei și vinete la grătar, pilaf cu ciuperci, desert Rigó Jancsi și prăjitură cu mere.

Citit 1033 ori Ultima modificare Duminică, 14 Aprilie 2019 20:24

Pivnicer

Dacă privim înapoi, de-a lungul anului care a trecut, ne dăm seama că 2020 confirmă zicala romană că un an bisect este un an funest. Cu toată tristețea care a cuprins lumea și care ne-a cuprins și pe noi, o mică dar activă comunitate de iubitori de vin care a pierdut recent multe ființe dragi, am consemnat totuși în anul care a trecut și câteva evenimente fericite.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate