Luni, 17 Ianuarie 2022 13:19

DFR și Răzvan Avram, două vechi cunoștințe, vin în dormitorul bunicii Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Prima degustare oficială a anului aduce în dormitorul bunicii excelentele vinuri ale Domeniilor Franco-Române și un promotor pe măsură, Răzvan Avram. Am călătorit astfel, cu gândul și cu simțurile, în Dealu Mare, la una dintre cele mai interesante crame din Vechiul Regat.

Antreprenor, blogger, wine influencer, promotor, om de vin, camarad de breaslă, cam asta este Răzvan Avram, cel care a oficiat ultima întâmplare oenofilă din clubul nostru. Cu vinurile Domeniilor Franco-Române (DFR) și cu actualul lor susținător am făcut cunoștință în același an, 2010, la puțin timp după ce am creat blogul Pivnicer. Pe atunci, prin toamnă, Răzvan organizase un meeting al bloggerilor de vin găzduit de Pivnițele Rhein Azuga, prilej cu care am avut ocazia să dorm într-o cameră pe nume Cabernet. Cu câteva luni în urmă, prin iunie-iulie 2010, călătorisem în Dealu Mare, vizitând și crama DFR, unde l-am cunoscut pe oenologul său de atunci, Daniel Dorneanu.

Între timp, pentru noi au trecut mulți ani, mii de articole, sute de călătorii și, poate, chiar și o pandemie. Pe Răzvan l-am tot reîntâlnit pe la festivaluri, zi ale cramelor și jurizări de vin, ultima oară în iarna lui 2020, la Cotnari. Devenit promotor DFR, el a venit acum în premieră în dormitorul bunicii, inaugurând, sperăm, o tradiție care ar putea cuprinde multe degustări arădene, dar și călătorii ale membrilor clubului la această cramă din Dealu Mare.

Echipa DFR i-a mai cuprins pe Bogdan Dudău și Ramona Sofronici, însoțiți de o prietenă timișoreană. Vinurile prezentate au fost: DFR Fetească Regală 2019, DFR Chardonnay bio 2020, Vigneron Chardonnay 2016, DFR Fetească Neagră bio 2020, Vigneron Fetească Neagră 2017, DFR Merlot 2019, Vigneron Pinot Noir 2017, DFR Tămâioasă Românească 2020 (dulce). Să mai spunem că două dintre soiuri, Chardonnay și Fetească Neagră, cuprinse în cele două game, DFR și Vigneron, au fost servite comparativ, că Răzvan a captat atenția anturajului, că a fost o seară minunată, dincolo de lumea dezlănțuită a știrilor funeste.

Pentru un mic grup CDViN, noile vinuri DFR, cramă care în urmă cu câțiva ani și-a schimbat proprietarii și oenologul, sunt cunoscute încă din septembrie 2021, atunci când am susținut o degustare-pilot în club. Între timp, ne-au năpădit scenariile roșii, am fost nevoiți să anulăm sau să reprogramăm aproape zece degustări, între care și aceasta.

Connaisseur-ul poate observa de la prima atingere senzorială că există o linie, un element distinctiv în fiecare licoare marca DFR ori Vigneron, acela că vinurile au o simplitate și tipicitate cuceritoare. Dacă mai punem la socoteală și prețurile oneste și mult uzitatul clișeu al raportului preț/calitate, DFR se situează în liga întâi a vinurilor românești.

Pentru mine, în seara de față, Regala a fost intro-ul perfect, Chardonnay-urile sunt potrivite atât la restaurant, cât și la wine club, Feteștile Negre se arată simple, tipice, cu blândă și nealterată aromă de fruct valah. Poate că Merlot-ul mi s-a părut cel mai atrăgător vin din degustare, dacă nu socotesc și licoarea de desert. Un fin Pinot Noir, pe care Răzvan a ținut să-l pună la capătul listei de vinuri roșii, dar și o excelentă Tămâioasă dulce au încheiat acest prim exercițiu oenologic și oenofil din 2022.

Am putut observa că toate vinurile și-au găsit fani, că s-au cumpărat fără discriminare. Mai în primăvară/vară ne-am dat reîntâlnire cu echipa și vinurile DFR, pentru noutăți, savurări, efuziuni specifice comunității pasionale din care facem parte cu toții.

 

Citit 1044 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Ianuarie 2022 12:27

Pivnicer

Dacă ar fi să comparăm frumusețea cu o vibrație care se propagă irezistibil, cutremurându-i pe privitori, probabil că Prince Știrbey, crama-conac, asemenea Cramei Avincis, reprezintă epicentrul unei asemenea unde, al unei splendori românești regăsite.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate