Joi, 25 Iunie 2015 12:15

Un solstițiu cu aniversare și degustare Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Solstițiul de vară are pentru noi o dublă semnificație. De-a lungul anilor, am petrecut această zi în foarte multe moduri, dar aproape mereu împreună, cu tort și scrabble, cu bere și bezele, cu noi înșine în jurul poveștii și înlăuntrul ei. Și era firesc să se întâmple asta câtă vreme ziua cea mai lungă din an e și ziua lui Dan. Și la fel de firesc ni s-a părut ca în 2015 s-o sărbătorim cu o degustare. De pildă, cu vinurile Domeniului Vlădoi și nu numai.

Poate ați observat deja, suntem un club din ce în ce mai mare, chiar dacă odăile bunicii au aceleași dimensiuni. Anvergura este dată însă nu de numărul tot mai mare de membri, ci de intensitatea cu care cei mai atenți dintre ei se implică în tot ce înseamnă viața micii noastre comunități pasionate de vin. Noi creăm împreună, clădim împreună, gătim împreună, degustăm împreună, călătorim împreună, sărbătorim împreună. Cu câteva zile în urmă, motivul reunirii a fost Dan, jurnalist, fotbalist, călător, degustător și colecționar neautorizat, prietenul alături de care unii dintre noi și-au petrecut ultimul sfert de veac prin toate redacțiile, hotelurile și terenurile de sport ale lumii.

Și dacă pe Dan îl știm de atâta amar de vreme, cu vinurile Domeniului Vlădoi și cu proprietarul acestei crame abia făcusem cunoștință la ultima ediție Vinvest. De la acest interesant vecin al marelui brand Murfatlar am cumpărat cu baxul Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Riesling Italian, Chardonnay, împreună cu nașul Alex. Vinurile albe au prospețime, simplitate și o fructuozitate atrăgătoare. În cazul celor roșii, Merlot și Cabernet Sauvignon, provenite din vii tinere, baricarea se simte pregnant, lemnul acoperind ușor soiul, și tocmai de aceea vom privi cu interes evoluția la sticlă. În ce privește degustarea aniversară din club, ne-am delectat cu Sauvignon Blanc, cu cele două Chardonnay-uri – baricat/nebaricat – cu Rosé-ul de Fetească și cu roșiile din gama Pivnița Basarabilor – Merlot 2011 și Cabernet Sauvignon 2012. În anturaj de 15 degustători absolut neautorizați (să trecem peste asta, peste această lipsă crasă de patalama oenologică din partea unor jurnaliști, medici, ingineri, manageri, antreprenori, notari, avocați ș.a.m.d.), am hotărât, de plăcere, că ar fi potrivit să organizăm în dormitorul bunicii o degustare pe larg cu vinurile Domeniului Vlădoi. Și nu numai calitatea lor ne-a determinat să ne dorim asta, ci și istoria plantațiilor de pe colinele Siminocului, care au o profundă legătură cu zona Drăgășanilor.

Cât despre Dan, discretul sărbătorit, să spunem că a avut parte de toată afecțiunea noastră. Întrecându-se din nou pe sine, chef Tina a gătit o mulțime de preparate din gastronomia grecească și ne-a tentat cu scoici la oală de lut. Iar mătușa Tina din Timișoara a pregătit un minunat tort de nucă pe care l-am devorat alături de tortul arădean cu două creme: de stracciatella și de mascarpone cu zmeură. Un premiu pentru originalitatea darului îl merită Anca lui Mihai, care a părăsit un botez pentru a ajunge într-un târziu la ziua lui Dan, aducând cu sine un autograf simpatic și chiar nemuritor.

În final ne-am permis să servim și o îndelung decantată Smerenie 2011 de la Crama Oprișor, alături de Rioja Gran Reserva 904 Cosecha 2001, vinuri care nu pot fi povestite, ci doar experimentate, adorate, contemplate. Ultimii rămași au dansat blues în lumina discretă, printre mese și decantoare din care se risipise duhul vinului. Ne-am trezit că s-a făcut dimineață, după un maraton de trei zile și trei nopți, dacă punem la socoteală și cele două degustări anterioare cu vinurile Cramei Liliac.

Știu bine că la această aniversare nu au încăput toate ființele dragi din viața clubului. Unele sunt răspândite pe alte continente și se află la mii de kilometri depărtare. Altele sunt mai apropiate, însă nu au fost sau nu au putut fi prezente. Le dăruim virtual tuturor câte o felie de tort și un strop din aroma vinurilor servite. Și le mărturisim că toate textele noastre, înainte de a fi transpuse într-un fișier electronic, au fost scrise cu vin. Cu vinul întâmplărilor din urmă.

Citit 3949 ori Ultima modificare Joi, 25 Iunie 2015 12:31

Pivnicer

Când prietena noastră Claudia Romana Rista, bine cunoscută drept Fata care gătește cu flori, ne-a invitat la Festivalul culinar tradițional croat Karaševski Paprikaš din satul cărășean Vodnic, nu m-am gândit că această deplasare va fi ceva mai lungă decât prevăd atlasele geografice, ghidurile culinare și gps-urile afective care ghidează un bănățean pe dragele căi ale Carașului.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate