Memoria mea afectivă a înregistrat pentru totdeauna o călătorie în Dealu Mare. S-a întâmplat în 2010, pe vremea când oenologul Cramei Basilescu era Gabi Lăcureanu. M-am bucurat atunci de o caldă găzduire, am colindat printre vii, am avut parte de degustări la cisternă şi baric dar şi de inedită o verticală de Busuioacă de Bohotin. Şi cum să nu mă îndrăgostesc atunci de locurile acelea, de vinurile acelea, de toată întâmplarea? Mai ales că fusesem cazat în bătrâna cramă, într-un loc cu conac şi vie mai veche de patruzeci de ani, cu stupi şi albine agresive şi fazani şi păuni înfoiaţi şi varză din grădina ursului. Şi mai ţin minte casa galbenă dintre vii şi panorama superbă cu oraşul de la poalele dealurilor şi cu câmpia care se întindea parcă la nesfârşit. Şi pensiunea Casa Colinelor şi prăjiturile amfitrioanei aduse pe un drum de ţară într-un SUV performant pentru plăcerea oenoturiştilor care eram. Am mai dat şi pe la Pietroasele, unde se construia o vilă de piatră iar viile erau irigate cu ţevi de plastic şi picurătoare. Şi mi s-au servit cele mai bune vinuri ale acelor ani, între care Fetească Neagră Eclipse 2008 şi Fetească Neagră Ancestral 2008.
Din motive care au ţinut de un şir de despărţiri profesionale şi afective, ne-am separat vremelnic de vinurile marca Basilescu. Totuşi, le-am mai întâlnit pe la câte un festival, la Timişoara, Bucureşti ori Merano. Ele s-au întors însă la Arad graţie lui Ovidiu Frîncu, noul om de vânzări al cramei. În ordine, am fost serviţi cu Riesling Italian 2014, Fetească Albă Eclipse 2014, Fetească Albă (baric) 2014, Rosé 2014 (Fetească Neagră), Rosé 2014 (Burgund Mare) şi Golem 2011 (Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot).
Îmi veţi da voie să mă îndrăgostesc de rosé-ul cu pricina şi de baricata Fetească Albă, lăsând în seama celorlalţi să-şi găsească propriile febleţi înlăuntrul listei cu cele cinci vinuri. Pe cele două le voi comanda pentru mine, cu baxul. Meteahnă şi aplecare pe care am observat că o mai are şi un bun prieten din club, cu care împărtăşesc o groază de afinităţi. Oenologice, oenofile.