Duminică, 12 Mai 2019 16:46

Cum am îmbunat Sfinții de Gheață cu ajutorul vinului și al festinului Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În fiecare an, independent de voia muritorilor care suntem, Sfinții de Gheață au grijă să readucă iarna în prognoze și în suflet pe la mijlocul lunii mai. Cum mare lucru nu este de făcut, ne-am gândit totuși să-i îmbunăm cu ajutorul vinurilor care sălășluiesc de la o vreme în dormitorul bunicii.

Prieteni de la Timișoara și Arad, ba chiar de la București, de felul lor ardeleni ori italieni, s-au aflat recent în dormitorul bunicii pentru o degustare cu schepsis. Cum ne-am săturat de zilele cu ploaie și cu nori, am pus la cale o degustare de îmbunare a Sfinților de Gheață care se ocupă în mai cu stricarea vremii. De felul lor martiri din primele secole de creștinism, sfinții cu pricina își fac simțită prezența în fiecare an, în virtutea diferitelor calendare, ori începând cu 11 mai, ori începând cu 20 mai. Mamertus (11 mai), Pancrațiu (12 mai), Servațiu (13 mai) și Bonifaciu (14 mai), ultimii trei fiind cunoscuți prin părțile noastre de Mitteleuropa drept Servacz, Pongratz și Bonifacz, aduc frig și ploaie, ba chiar și îngheț dacă credincioșii au păcătuit generic ori prin proaste alegeri. Lor li se adaugă un pic mai blânda Sf. Sophia (15 mai), care – deși rece – marchează sfârșitul zilelor mohorâte de mai și revenirea celor însorite.

Pentru readucerea soarelui și pe strada noastră (un proverb spaniol spune că O zi fără vin e o zi fără soare), am servit: Ca' Rugate Soave Classico Monte Fiorentine 2017, Casa de Vinuri Cotnari Domenii Fetească Neagră 2017, La Salina Issa Pinot Noir 2017, Balla Géza Stonewine Cabernet Franc 2015, Vinarija Mikić Cuvée I 2013 (Cabernet Sauvignon, Merlot). Soave e un vin suav, de cursă lungă, cuceritor prin simplitate și finețe. Feteasca Neagră de Moldova are caracterul zonei, e greu să-i reziști. Pinot-ul de pe salină e mineral, ardelenesc, de încredere. Géza, din Partium, oenologul anului trecut (de centenarul Marii Uniri) în Ungaria, ne oferă propria interpretare asupra Cabernet Franc-ului, soi atât de iubit în țara vecină. Se simte puterea, alcoolul, masculinitatea în acest vin, altminteri catifelat și feminin la origini. Crud încă, anunță un maxim potențial de învechire. De la prietenul Dejan Mikić, pe jumătate vlah, din Negotin, Serbia, un cuvée premiat la Viena, cu toate caracteristicile senzuale ale Camerlot-ului aferent.

Pivnicera ne-a tentat cu o rafinată friptură de cotlet de porc, asortată cu piuré de cartofi și sos de ciuperci, și cu un desert excepțional, muffins (brioșe, pentru tot mai puținii cunoscători ai limbii române) cu ciocolată.

Un oaspete arădean, venit de la București, mi-a ocupat mare parte din timp la această degustare. De dragul conversației, cu fb Marius am călătorit prin toată lumea și mai ales prin cea franceză, bască și malteză. De la el am aflat că, fără urmă de îndoială, cea mai bună cină e în doi: tu și somelierul. Ne-am teleportat, prin cuvinte, la Nisa și Avignon, la Carcasonne și Aix-en-Provence, în Bordeaux și Torino, apoi am străbătut La Valetta, Bilbao și San Sebastian, am atins un pic colțurile Crucii de Malta, simbolurile Templierilor, am vorbit despre centrul mondial al spionajului și despre alte lucruri mai puțin spectaculoase dar atât de semnificative, cum ar fi botezul basc, cu usturoi în cerul gurii și Armagnac pe buze. Pe celelalte, informații secrete și misterioase, le-am uitat cu totul, furat de senzualitatea vinurilor, de cumințenia  întâmplării, de zâmbetele prietenilor care fac posibilă an de an, săptămână de săptămână, zi de zi existența Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați.

 

Citit 691 ori Ultima modificare Duminică, 12 Mai 2019 17:46

Pivnicer

Dacă privim înapoi, de-a lungul anului care a trecut, ne dăm seama că 2020 confirmă zicala romană că un an bisect este un an funest. Cu toată tristețea care a cuprins lumea și care ne-a cuprins și pe noi, o mică dar activă comunitate de iubitori de vin care a pierdut recent multe ființe dragi, am consemnat totuși în anul care a trecut și câteva evenimente fericite.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate