Miercuri, 20 Aprilie 2022 17:40

MaxiMarc merge înainte cu ajutorul unui tânăr prieten Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Mai tânărul nostru prieten Dragoș Torge continuă la Crama MaxiMarc munca amicului italian Manu Reolon. Îl vom susține în curajul său de a prelua o cramă de 100 ha și de un million de litri capacitate de prelucrare, în plină pandemie și în plin război la granițele pe care nu le-am dorit niciodată...

După plecarea cunoscutului oenolog Emanuele Reolon, povestea Cramei MaxiMarc, investiție de suflet a unor patrioți locali, continuă pe românește, cu ușor accent ardelenesc. Ne-am bucurat să găzduim, în odăile clubului, o nouă degustare cu vinurile  cramei din Măderat, de a cărei zidire se leagă două nume importante pentru istoria locului arădean, Cosma și Țucudean.

Pe Dragoș Torge îl știm de la o vreme, de pe la festivaluri, de prin cramă, de pe la evenimente de tot felul, cum ar fi meciurile de fotbal, chiar dacă e enervant de tânăr și chiar dacă nu foarte multă lume a auzit de el. Dragoș face parte, prin educație și bun simț, din comunitatea fără de vârstă a cunoscătorilor și, mai nou, din comunitatea celor care chiar elaborează vinuri de calitate.

Am îndrăznit să-i degustăm, în odăile bunicii, prezentarea și licorile, o bună parte dintre acestea reprezentând contribuția maestrului său, Emanuele Reolon. Privind totuși în viitor, ne-am bucurat să savurăm și noua interpretare a lui Dragoș asupra vinurilor MaxiMarc.

Astfel, am avut plăcerea să degustăm: MaxiMarc Sauvignon Blanc 2021, MaxiMarc Mustoasă de Măderat 2020, Castel Sofia Mustoasă de Măderat 2018, MaxiMarc Fetească Neagră 2019, Castel Sofia Suiram 2018 (Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră). Dar nu aceasta a fost neapărat ordinea servirii, dat fiind că am mai putut încerca, între sau după aceste vinuri, și o Cadarcă 2020 și un Cabernet Franc 2020 în monocépage baricat 12 luni, alături de un cupaj de Cabernet Franc și Merlot 2020, probe la sticlă, încă neetichetate.

De Sauvignon-ul Blanc à la Manu, și acum à la Dragoș, putem spune că-i fain, dar nicidecum tipic, deși, ca primă speranță, dopul proaspăt destupat oferă parfumul  de pipi de chat, chiar dacă vinul din sticlă emană alte arome. E mai degrabă un vin de terroir, ușor de recunoscut alături de Mustoasă și de Feteasca Regală ca aparținând aceleiași povești. Cât despre Mustoasă, noua Mustoasă, din gama MaxiMarc, aceasta are fiorul locului și onestitatea unei vinificări ancestrale. E identitară. Simplă. De origine. Aș alege-o mereu ca pașaport de origine arădeană, pe cuvânt de bănățean...

Mustoasa din gama Castel Sofia se dezvăluie ca un vin gourmet, de restaurant, potrivit unui meniu ales, nu pentru toate buzunarele. O asemenea Mustoasă baricată, deși cu origini transilvane, latine, are grația unei domnițe din anturajul chezaro-crăiesc, de la curtea vieneză.

Feteștile Negre de Măderat, noi ca tradiție a vinificării prin părțile astea de țară recuperată, se arată extraordinare. Din plantații tinere, în vremuri precare, ele oferă o altă fațetă a mândriei soiului național: în sud, Feteasca Neagră e soi primordial, brand de țară, simbol cvasimediteranean al supracoptului și puterii alcoolice, pe când aici adaugă și un pic de aciditate și o expresivitate mai simplă, ardelenească, francă, a locului. În Suiram, gamă al cărei nume citit în oglindă va dezvălui și numele proprietarului, regăsim mai multă complexitate și un plus de alcool, criticii l-ar putea compara cu un Amarone local produs de aceeași cramă, creat de plecatul amic Manu Reolon.

Pe lângă brandurile și soiurile consacrate prezentate mai sus, va trebui să aplaudăm/criticăm/ adulăm și noile interpretări ale soiului Cadarcă. Cea prezentată de Dragoș se arată drăguță, delicată, plăcută, cu vino-ncoace. Poate că licoarea din sticlă nu e în toate ale sale Cadarcă, dar cui îi mai pasă, câtă vreme vinul care poartă acest nume e unul cât se poate de prietenos, de buvabil, de atrăgător...

În ce privește Cabernet Franc-ul, soi nou plantat la MaxiMarc și care se regăsește într-un viitor cupaj alături de Merlot, dar și în monocépage, toată admirația! Cele două probe prezentate la sticlă anunță vinuri mărețe, doar dozarea baric/cisternă va decide valoarea lor, și aici răspunderea rămâne a vinificatorului. Am remarcat că prietenii maghiari din club au tresărit la prima atingere senzorială a Cabernet Franc-ului de Măderat, că nu degeaba în țara vecină acesta e soiul roșu cel mai iubit!

Autorul articolului de față, bănățean care trăiește la Arad, de partea asta, de partea cealaltă a graniței,  mărturisește că și el, la rându-i, e la fel de îndrăgostit de acest soi, cu gândul la faptul că extazele de orice fel, exprimate în română, maghiară, rusă, ucraineană sau chineză, pot transmite la un moment dat același superlativ în exprimare: Cabernet Franc!

 

Citit 646 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Aprilie 2022 10:51

Pivnicer

O nouă filă de jurnal se adaugă celor scrise începând cu anul 2009 pe blogul Pivnicer, începând cu 2010 pe site-ul vestik.ro și cu 2011 pe site-ul cdvin.ro. Bilanțul anului 2022 ne oferă link-urile a 56 de articole, care reflectă doar o parte din întâmplările oenologice ale anului trecut.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate