Luni, 23 Decembrie 2019 16:37

Final de an cu supertoscane și supervalahe în dormitorul bunicii Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Ultima degustare, ultimul bal al anului 2019. Șase vinuri purtând marca Antinori și Viile Metamorfosis au fost cel mai potrivit dar de Crăciun pentru iubitorii de vin neautorizați care își fac veacul în dormitorul bunicii. Până la urmă, „amănuntul” că unele dintre ele sunt supertoscane ori supervalahe i-a atras în club pe cei mai inițiați dintre noi...

După o toamnă bogată în evenimente și în vinuri mărețe, am încheiat „stagiunea” și anul  în clubul bunicii cu un eveniment special. Degustarea Marchesi Antinori&Viile Metamorfosis susținută de prietenul Adrian Pașca, promotor entuziast al brandurilor pomenite, a umplut (a câta oară?) odăile CDViN. Am putut savura șase vinuri, din Bolgheri, Chianti și Dealu Mare: Viile Metamorfosis Merlot 2016, Via Marchizului Negru de Drăgășani 2018, Cantus Primus Fetească Neagră 2017, Tenutta Guado al Tasso Il Bruciato 2017 (Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah), Cantus Primus Cabernet Sauvignon 2016, Marchesi Antinori Badia a Passignano Chianti Classico 2011 (Sangiovese) .

Merlot-ul de la Viile e simplu, direct, un companion bun de chef cu carne la grătar. Negrul din 2018, ușor diferit față superbul 2017, pare mai puternic, mai dens, mai acid. În ciuda aparențelor, s-ar putea să ofere, după învechire, cele mai frumoase surprize. Pentru mine, Feteasca Neagră leat 2017 a fost vinul nr. 1 de la Viile Metamorfosis. Sper că va înregistra un imens succes de piață și cred că se va epuiza rapid. Il Bruciato din același an, din Bolgheri,  ar putea avea cel mai grozav raport preț/calitate. Sunt îndrăgostit de acest vin, care oferă finețe la preț accesibil. Cabernet-ul anului 2016, Cantus Primus, de la Viile mi se pare un tânăr imberb aruncat prea iute pe piață. L-aș fi înțeles mai bine peste doi ani, poate. Acum, pentru mine, el se află în căutare de sine, devenire, desăvârșire. Sangiovese din Badia a Passignano, un Chianti din 2011, ne duce în altă dimensiune. Un vin relativ scump, dar bine apreciat internațional, destinat celor care au depășit de mult constrângerile materiale și mentale. Un vin pentru domni, pentru cei care, sufletește, nu au aparținut vreodată vreunei republici populare.

Citit 569 ori Ultima modificare Luni, 22 Iunie 2020 18:44

Pivnicer

De când ne cunoaștem cu prietenii noștri Zoli și Raluca, și să tot fie vreo șapte ani, am trăit atât de multe aventuri împreună că ele nu pot fi povestite nici în o mie și una de pagini de călătorii oenologice. Totuși cele mai importante evenimente legate de ei pot fi descrise mai jos, în câteva cuvinte și imagini, de dragul celui mai nou membru al clubului nostru de vin.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate