Luni, 03 Februarie 2020 12:46

Degustare în ritm Maestoso cu licorile Cramei Dealul Dorului Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

După Thesaurus, Crama Dealul Dorului este al doilea producător de pe Dealul Silagiului care pătrunde în dormitorul bunicii. Vinurile au fost prezentate chiar de către oenolog în fața unui auditoriu entuziast care a umplut până la refuz odăile clubului.

Foarte vizibil pentru călătorul prin pusta bănățeană, Dealul Silagiului de lângă Buziaș este o importantă zonă viticolă a Banatului. Un producător de top de acolo, Crama Dealul Dorului, a fost protagonistul ultimei degustări marca CDViN. Am avut bucuria să-l avem alături, împreună cu directorul de vânzări Dragoș Popescu, chiar pe oenologul László Veiszenbacher, care a și prezentat cele șase vinuri servite. Acestea au fost, în ordine: Galaxy Riesling Italian 2019, Maestoso Riesling Italian&Muscat Ottonel 2017, Galaxy Burgund Mare 2016, Maestoso Merlot barrique 2014, Maestoso Cabernet Sauvignon barrique 2016, Maestoso Cabernet Sauvignon&Merlot barrique 2017.

Ca fire, László Veiszenbacher (Laci, pentru prieteni), cel care este și vinificatorul Cramei Fort Silvan, se potrivește gamei superioare a cramei, Maestoso. Un meseriaș grav și serios, un ardelean tipic, care ne-a prezentat pe îndelete, în mod așezat, crama buzieșană și vinurile sale. Dincolo de cele două vinuri albe servite, altminteri cât se poate de onorabile  (primul, un Riesling simplu și vesel, al doilea – un cupaj gourmet), îmi voi permite să mă îndrăgostesc de Burgundul Mare, soi recomandat în zona Silagiului, unul dintre soiurile mele preferate. Îl voi contrazice pe unul dintre tovarășii de pahar, bănățean de-al meu, spunând că acesta e mai mult decât un vin simplu, de chef. Ca unul care a încercat multe Burgunduri, de pe la noi și de prin Mitteleuropa (Austria, Ungaria, Slovenia), pot spune că vinul cu pricina, din recolta 2016, de la Crama Dealul Dorului, este unul dintre cele mai frumoase în toate ale sale: culoare, parfum, complexitate gustativă. Și mai important decât asta, acest „Pinot Noir al Estului” are acel inconfundabil vino-ncoace specific vinurilor reușite, din ani în care Dumnezeu a fost blând cu via. Voi paria pe el și îl voi recomanda tuturor acelor îndrăgostiți de Burgund Mare, Blaufränkisch, Kékfrankos, Modra Frankinja care vor să deguste un vin excelent din acest soi, made in Banat, Romania.

Merlot-ul din 2014 este surprinzător de tânăr, de viu, cu volum alcoolic mare dar bine încorporat, cu note picante și aciditate ridicată. Un vin cu mare potențial de învechire, pentru împătimiți. Poate că penultimul vin servit nu este un Cabernet Sauvignon foarte tipic, el punctează însă la capitolul aciditate, este senzual și cucerește prin blândețe și catifelare. Probabil că vinul serii a fost cupajul servit la urmă, un „Camerlot” superb, de dăruit celor mai dragi prieteni. Căutați-l peste tot, în clubul nostru și prin restaurante, și îndrăgostiți-vă de el!

Citit 1200 ori Ultima modificare Luni, 03 Februarie 2020 13:03

Pivnicer

Când prietena noastră Claudia Romana Rista, bine cunoscută drept Fata care gătește cu flori, ne-a invitat la Festivalul culinar tradițional croat Karaševski Paprikaš din satul cărășean Vodnic, nu m-am gândit că această deplasare va fi ceva mai lungă decât prevăd atlasele geografice, ghidurile culinare și gps-urile afective care ghidează un bănățean pe dragele căi ale Carașului.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate