Sâmbătă, 30 Mai 2015 19:05

Flashtasting la grătar, cu SERVE, Dani, Bombo și omul nostru din Panama Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Grație internetului, toată lumea îl cunoaște pe Vasile, omul nostru din Panama. Personajul cu pricina nu e croitor și nu trăiește în America Centrală, ci în satul Ferendia, și în ultimii ani a devenit, vrând-nevrând, un mare connaisseur. Zilele trecute, i-am încercat gustul în materie de vin la un grătar în curtea casei de la țară. La flashtasting a asistat și Bombonel, care de felul lui nu este vreun fost premier corupt, ci un bun amic cu coadă căruia apropiații îi spun cu afecțiune Bombo.

 

Pornind de la o poveste autentică, petrecută în birtul din Ferendia, am ales să degustăm, în trei, alături de Dani, juniorul Vestik, și de Vasile, un Cabernet Sauvignon Terra Romana de la SERVE. În urmă cu ceva timp, după ce îi educasem papilele cu ajutorul unor vinuri de care s-au bucurat pe la degustări membrii CDViN, omul nostru din Panama a dat într-o seară să iasă la cârciumă. Toată lumea bea bere de doi lei și ceva pe terasă, însă connaisseur-ul nostru a ținut să se respecte, cerându-i patronului vin. Și  nu orice vin, ci unul de soi. „Dă-mi un Cabernet!”, a cerut el imperativ. Mut de uimire, patronul ia singura sticlă de pe raftul pe care stătuse cu anii și îl avertizează pe Vasile: „Vezi că face 27 de lei, cât doișpe beri!” „Și ce-ți pasă ție?”, răspunde clientul. I se desface vinul, i se toarnă în pahar cu măsură, după avertizarea să nu îi fie umplut. Vasile rotește paharul, îl apropie de nas, privește culoarea, adulmecă aromele și, sceptic, gustă vinul. Apoi îl golește în iarbă, nemulțumit, chiar indignat. „Măi patroane, tu ai degustat vreodată un Cabernet? Tu nu vezi că nu e bine păstrat așa, cu sticla în picioare, la 30 de grade, tu nu simți că e acru? Păcat de vin!” Istorioara asta mi-a spus-o chiar Vasile, adăugând și finalul: „Am plecat acasă și i-am lăsat vinul deschis pe masă. Drept îi că nici el n-a putut să-l bea și a golit sticla în curte”.

Nu știm ce Cabernet Sauvignon o fi fost acela despre care se face vorbire mai sus, însă știm exact că zilele trecute, la grătar, noi am încercat Cabernet Sauvignon-ul de Dealu Mare elaborat de Aurel Rotărescu. Cu ceva timp în urmă am fost la Ceptura chiar în viile cu pricina și ne-am bucurat de peisaj, de întâmplare și de aromele strugurilor. Acum, la Ferendia, Dani a pregătit cu grijă niște bunătăți la grătar, Bombo a alergat frenetic prin grădină, primind la sfârșit câte un oscior fraged, iar Vasile a savurat un vin adevărat. Mai către seară, am stat cu toții în iarbă în grădina cu pomi și viță-de-vie. Mirosea a jilav, a ființă rurală, a flori uitate. Casa părintească e în renovare, când va fi gata va putea primi o mulțime de prieteni, care vor face ca și noi același drum de la Arad la Ferendia, prin Timișoara și Gătaia, pe lângă Dealul Șumigului, pe coline de unde se poate vedea Cula Vârșețului. Îi vom aștepta cu o vinotecă din care nu vor lipsi vinurile marca SERVE.

Către Arad am plecat în noapte, încheind o ieșire minunată. Am lăsat în urmă un cățel obosit de zbenguială și pe omul nostru din Panama purtând în papile amprenta unui Cabernet. Cum Dani, studentul la Groningen, tocmai și-a încheiat minivacanța și s-a întors în Olanda, m-am gândit să-mi amintesc cu dor de el și de Ferendia cu ajutorul acestor cuvinte. Și mi-am permis să mai deschid un vin de la SERVE în curtea cu iederă și pitic de grădină în care din când în când au loc o parte din întâmplările memorabile ale clubului.

 

Mai multe imagini

 

 

Citit 3885 ori Ultima modificare Marți, 02 Iulie 2019 10:12

Pivnicer

Nici nu mai știu de câte ori am fost la Zooland Sâmbăteni, paradisul demn de Arca lui Noe al lui Gabi Mohaci. Știu doar că, dacă dai căutare după cuvintele cheie corespunzătoare, vei găsi cel puțin douăzeci de articole pe cele două site-urile și pe blogul clubului. Ultima aventură la Zooland a fost o degustare în jurul unui ceaun cu tocăniță, avându-l pe Herbert ca dirijor principal hedonist.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate