• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Luni, 02 Aprilie 2012 19:42

CDViN, Vestik, şi Pivnicer, trei mici brand-uri ale unei mari pasiuni Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Unul dintre marile regrete pe care le încearcă un iubitor de vin decurge din constatarea că lumea oenologică, aidoma fotbalului, şi-a pierdut de mult inocenţa. Poate că totul are legătură cu globalizarea, poate că această cădere în păcatul mercantil vine din actuala criză ori poate că ţine pur şi simplu de duplicitara natură umană. De la cel mai cunoscut critic de vin mondial, cel care stabileşte cotele de piaţă ale marilor producători şi marilor vinuri, şi până la ultimul, obscur, exeget balcanic, aproape toţi par a urmări un interes cu una sau mai multe cifre atunci când se apucă să scrie despre parfumul de coloniale al licorii de struguri.

 

Poate că de aici începe povestea clubului Vestik. Cel al degustătorilor de vin neautorizaţi din vestul ţării. În urmă cu vreo patru ani, la iniţiativa unui oenolog arădean cu studii la Budapesta, am început să ne întâlnim, câte 6-8 prieteni, pentru a învăţa să cunoaştem vinul. Grupul cuprindea medici, ziarişti şi mici întreprinzători, iar degustările se derulau aproape profesional: cu prezentarea vinului, cu fişe de degustare, cu descalificări, cu note şi aprecieri la adresa fiecărui produs.

Marele avantaj al faptului că suntem neautorizaţi este că nimeni nu ne poate determina, prin mijloace specifice, pe la vreun concurs ori degustare organizată, să spunem că un anume vin e grozav când în realitate nu e decât o făcătură. Că nu depindem material de vreun articol, de vreun job de lăudători ai marilor brand-uri. Că spunem lucrurilor pe nume şi că putem afirma un sistem onest de valori. Că până la urmă reprezentăm ceva la fel de important ca părerea specialistului: vocea consumatorului avizat, adică un însemnat segment de piaţă.

De la începutul anului 2010, clubul nostru a căpătat un statut juridic în cadrul Asociaţiei Vestik, un ONG a cărui activitate include, pe lângă domeniul oenologic, şi ecologia şi protecţia animalelor. În acelaşi timp, Vestik este singurul ONG din România care îşi propune promovarea vinului românesc. În mai puţin de doi ani, asociaţia a participat la zeci de acţiuni, şi-a construit propriul site, www.vestik.ro, şi a ajuns să îşi prezinte activitatea prin intermediul mai multor bloguri, între care se numără şi Pivnicer (pivnicer.blogspot.com). La rândul său, Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizaţi are propriul site, www.cdvin.ro, şi propria sală de degustare. Într-un fel, numele clubului, al asociaţiei şi cel al blogului au devenit mici brand-uri ale unei mari pasiuni şi sunt mai importante decât numele membrilor.

Degustările organizate de "vestici" ori cele la care sunt invitaţi se petrec când în decorul cochet al unor localuri, când în spaţiul rustic al casei doctorului veterinar Silviu Radu, când acasă la Pivnicer, în oenoteca arădeană şi în wine clubul create sub imboldul aceleiaşi pasiuni. De-a lungul anilor, am degustat şi ne-am îndrăgostit de mii de vinuri din zeci de ţări de pe cinci continente. Clubul nostru de degustători neautorizaţi a onorat numeroase invitaţii din partea unor producători importanţi din ţară, însă nu este străin de manifestările oenologice internaţionale, Toscana şi Eger-ul fiind două destinaţii predilecte din ultimii ani.

În prezent, Vestik numără cinci membri fondatori şi câteva zeci de simpatizanţi reuniţi în cadrul CDViN. Suntem răspândiţi în trei mari oraşe ale României: Arad, Timişoara, Oradea, într-o adevărată reţea clădită dintr-un hobby care reprezintă până la urmă o manifestare a artei de a trăi. Graţie noilor noştri prieteni de la Crama Oprişor, Prince Ştirbey, Gramma, Cramele Recaş, S.E.R.V.E., Crama Basilescu, Alira, Petro Vaselo, Cramele Halewood, ş.a.m.d, am avut parte de cele mai reuşite degustări, la sticlă, la BIB, la cisternă şi la baric, luând într-un fel pulsul unei Românii vini-viticole care încearcă, prin forţe proprii dar şi cu ajutorul investitorilor străini, să-şi regăsească nobleţea. Efort căruia încercăm să-i fim părtaşi, după puterile, gusturile şi condeiele noastre.

Citit 4058 ori Ultima modificare Luni, 18 Mai 2015 08:32

Pivnicer

A trecut ceva timp de când nu am mai luat drumul Podgoriei Miniș-Măderat în căutarea celui mai bun vin. De-a lungul anilor, am ținut aproape de oameni și crame din Șiria, Miniș, Mâsca și Măderat, cumpărând vin și struguri, legând prietenii, creând reportaje. Deși pandemia face să pară că a trecut un mileniu, și nu un an-doi-trei, mă întorc alături de Adina în zonă, pentru o jurizare, o revedere cu Balla Géza și crama sa de top, dar și pentru o descoperire numai bună de povestit aici.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate