Luni, 14 Octombrie 2019 13:46

Ghici-ghicitoare, de opt ori, în pahare negre Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

La ultima degustare în blind, în pahare negre, am avut de ghicit nu mai puțin opt vinuri, de pe șapte terroir-uri diferite, în toate ale lor: culoare, soi, țară. Ne-am jucat „pe întuneric” cu Fetești Negre, Pinot Noir-uri, Orange-uri, Ripasso-uri ori Băbești Negre în ceea ce s-a dovedit a fi unul dintre cele mai dificile exerciții oenologice din dormitorul bunicii.

Vinurile serii au șezut cuminți în dreapta, învelite în folie neagră, iar la stânga s-au aflat paharele întunecate, aproape metafizice, în care au fost servite. În cadrul ghicitorilor senzoriale, am pregătit opt vinuri, de felul lor din Rătești, Măderat, Turda, Valpolicella, Dealu Mare, Sarica-Niculițel și Drăgășani. Acestea au fost în ordine:

1.Crama Teodor Adeodatus Fetească Neagră 2017, 2. Crama MaxiMarc Orange (Mustoasă de Măderat) 2016, 3. Pivnicer Pinot Noir 2016, 4. La Salina Rosé (Pinot Noir) 2018, 5. Ca’ Rugate Valpolicella Ripasso 2016, 6. Viile Metamorfosis Fetească Albă&Sauvignon Blanc 2018, 7. La Sapata Băbească Neagră 2018, 8. Avincis Pinot Noir 2015.

Îl voi lăuda mult pe prietenul Dan Ungureanu, dascăl universitar, amic și rătăcitor cultural din alt mileniu, care a deslușitit culorile vinurilor cu precizie de copoi oenofil. Ca o satisfacție personală, vinul meu de garaj, obținut din struguri de Pinot Noir din viile Măderatului, recolta 2016, a trecut testul tipicității, cei mai mulți ghicindu-l ca atare ori asemuindu-l cu Blaufränkisch.

Altfel, în lipsa competiției, eu fiind de data asta arbitrul, m-am dedat la plăcerea de a degusta bunătățile Pivnicerei (tarte, platouri asortate, trufe de ciocolată) și știutele vinuri, îndrăgostindu-mă de Orange-ul lui Manu, o reinterpretare a Mustoasei după străvechile rețete romane și mai noile rețete friuleze, de Ripasso-ul cramei din Veneto, de Băbeasca tulceană, cu creator tot italian, și de extrem de franțuzescul Pinot Noir din Drăgășani, opera prietenului alsacian Ghislain Moritz.

Citit 305 ori Ultima modificare Luni, 14 Octombrie 2019 16:13

Pivnicer

Poate părea neobișnuit să scrii un reportaj la un an și mai bine de la întâmplare. Cum nu a mai fost timp atunci, în primăvara lui 2018, pe când colindam Novi Sadul ca pe un alt acasă, am zis să înșir cuvintele acum, în anul tuenti-tuenti, cum se spune la noi la Bruxelles, vorbă de prim-ministru corigent la toate.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate