Duminică, 01 Octombrie 2017 17:50

Gran Pa a pășit în dormitorul bunicii Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

După cinci ani, Nachbil se întoarce în dormitorul bunicii cu șase vinuri de excepție. Promotorul lor actual este unul dintre prietenii noștri de la firma Crush, coleg de festivaluri de vin, de lansări de licori prin toate orașele din această parte de lume.

Vinurile Cramei Nachbil, creată de Johann Brutler, au fost prezentate întâia oară în club în anul 2012, grație promotorului lor de atunci, Răzvan Demian. După cinci ani, un anturaj numeros a încercat noile produse ale acestui brand din Beltiug. S-a întâmplat în ultima zi de vineri a lunii septembrie. Balazs Attila a adus cu sine șase etichete, stabilind următoarea ordine de degustare: Gran Pa 2015, Grünspitz 2015, Versil 2016, Blaufränkisch 2015, Syrah 2015 și La Capella 2015. Cu vinul din urmă ne-am întâlnit cu plăcere la un eveniment organizat la Chop, în Platinia Shopping Center din Cluj în cursul săptămânii trecute. Iar cu cel dintâi am relaționat la ultima ediție a Rovinhud, la Timișoara. O noutate absolută pentru noi și ca soi, și ca exercițiu de cunoaștere a fost Grünspitz-ul, un vin cu priză la public.

Venit direct din viile bunicului, Gran Pa e un cupaj de Riesling Italian, Fetească Regală și Baras, un vin contrariant, de terroir, o emblemă a cramei, care îi exprimă unicitatea și caracterul. Nu știu dacă m-am îndrăgostit neapărat de acest vin, care nu este neapărat un tot, un întreg, ci pare că se deschide mai mult prin părțile sale, pe care parcă le poți distinge în același pahar. El exprimă cel mai bine brandul Nachbil, o tradiție care coboară mult în era imperială, un amestec de soiuri de vie precum și Transilvania însăși e un amestec de nații, unic în felul său. Și dacă Grünspitz ne-a cucerit pe toți, cu simplitatea sa atrăgătoare, complexul Versil, un Grüner Sylvaner superb, pentru împătimiți oferă la rândul său ceva unic în România, o amprentă de soi care poate reprezenta de minune o carte de vizită pentru Transilvania vinicolă. Burgundul Mare, puternic, impresiv, e numai bun de servit la ospețe cu carne. Chiar dacă nu se ridică la înălțimea celui din 2009, savurat în 2012 chiar la crama din Beltiug, am ales pentru mine ca vin al serii Syrahul din 2015, tipic și copt, obținut dintr-un soi care se simte foarte bine pe dealurile Sătmarului. Cupajul de Cabernet Sauvignon și Merlot marca La Capella a încheiat o reîntâlnire cât se poate de plăcută cu vinurile unuia dintre cei mai calitativi producători din țară.

Citit 3000 ori Ultima modificare Duminică, 01 Octombrie 2017 18:01

Pivnicer

Dacă ar fi să comparăm frumusețea cu o vibrație care se propagă irezistibil, cutremurându-i pe privitori, probabil că Prince Știrbey, crama-conac, asemenea Cramei Avincis, reprezintă epicentrul unei asemenea unde, al unei splendori românești regăsite.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate