Marți, 12 Septembrie 2017 16:09

Petrecere cu tort, cu Răzvan și cu Feteștile Cramei Rătești Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Dacă dai căutare după cuvântul cheie – Rătești, în arhivele vestik.ro și cdvin.ro vei găsi patru degustări cu vinurile acestei crame, organizate în dormitorul bunicii. Una singură dintre ele are de-acum însă drept cuvinte cheie: Răzvan Demian, care îl desemnează pe unul dintre cei mai prezenți somelieri în clubul nostru.

Am degustat și băut cu plăcere nu mai puțin de șase dintre mai noile ori mai vechile vinuri ale Cramei Rătești, toate prezentate pe larg de Răzvan, om-de-vin-orchestră, free lancer, consultant în domeniu ș.am.d., care este de acum somelierul care a promovat cu succes cele mai multe crame în clubul nostru.

Pe listă am regăsit următoarele vinuri: Sauvignon Blanc 2016 sec, Sauvignon Blanc 2016 demisec, Traminer 2016, Fetească Neagră 2014, Merlot 2013, Cabernet Sauvignon 2013. Chiar dacă mie mi-au plăcut mai mult în seara cu pricina Sauvignonul demisec, Traminerul și Feteasca Neagră, găsesc de cuviință să observ o creștere calitativă a produselor acestei crame din Sătmar. Poate că primul vin nu excelează la capitolul aciditate, dar are corp și personalitate. Sauvignonul vinificat în sec e atrăgător și direct, îl ții minte. Traminerul, cu aromele sale sublimate, ar fi potrivit pentru un blind cu vinurile din acest soi produse în România, unde sigur s-ar afla în top. Feteasca Neagră, nordică după cum e, poate fi mândria oenologului Vasile Gabura, pe care îl așteptăm cât se poate de curând în clubul bunicii pentru a-și prezenta creațiile. Poate că Merlotul nu a fost pe gustul meu și poate că nici soiul nu se simte bine acolo în nord ori poate că atât licoarea, cât și via au nevoie de maturare/maturizare pentru a deveni mai expresive. Cabernetul din 2013 e puternic, impetuos, bărbătesc, poate nu atât de nobil și generous precum cel din 2012, rămâne să-l urmărim în evoluția sa.

 

Să mai spunem că odăile bunicii au fost pline la acest eveniment, că ne-am bucurat să-i spunem La mulți ani! prietenului Claudiu, care ne-a răsfățat cu un tort grozav, al cărui gust ne mai persistă și acum în memorie. Totul a luat sfârșit către ziuă, când toate pisicile pofticioase ale clubului adormiseră pe muzică de jazz, învăluite în vagi arome de Fetești Negre din Nord.

 

 

 

Citit 3911 ori Ultima modificare Marți, 12 Septembrie 2017 16:54

Pivnicer

Dacă ar fi să comparăm frumusețea cu o vibrație care se propagă irezistibil, cutremurându-i pe privitori, probabil că Prince Știrbey, crama-conac, asemenea Cramei Avincis, reprezintă epicentrul unei asemenea unde, al unei splendori românești regăsite.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate