Am degustat și băut cu plăcere nu mai puțin de șase dintre mai noile ori mai vechile vinuri ale Cramei Rătești, toate prezentate pe larg de Răzvan, om-de-vin-orchestră, free lancer, consultant în domeniu ș.am.d., care este de acum somelierul care a promovat cu succes cele mai multe crame în clubul nostru.
Pe listă am regăsit următoarele vinuri: Sauvignon Blanc 2016 sec, Sauvignon Blanc 2016 demisec, Traminer 2016, Fetească Neagră 2014, Merlot 2013, Cabernet Sauvignon 2013. Chiar dacă mie mi-au plăcut mai mult în seara cu pricina Sauvignonul demisec, Traminerul și Feteasca Neagră, găsesc de cuviință să observ o creștere calitativă a produselor acestei crame din Sătmar. Poate că primul vin nu excelează la capitolul aciditate, dar are corp și personalitate. Sauvignonul vinificat în sec e atrăgător și direct, îl ții minte. Traminerul, cu aromele sale sublimate, ar fi potrivit pentru un blind cu vinurile din acest soi produse în România, unde sigur s-ar afla în top. Feteasca Neagră, nordică după cum e, poate fi mândria oenologului Vasile Gabura, pe care îl așteptăm cât se poate de curând în clubul bunicii pentru a-și prezenta creațiile. Poate că Merlotul nu a fost pe gustul meu și poate că nici soiul nu se simte bine acolo în nord ori poate că atât licoarea, cât și via au nevoie de maturare/maturizare pentru a deveni mai expresive. Cabernetul din 2013 e puternic, impetuos, bărbătesc, poate nu atât de nobil și generous precum cel din 2012, rămâne să-l urmărim în evoluția sa.
Să mai spunem că odăile bunicii au fost pline la acest eveniment, că ne-am bucurat să-i spunem La mulți ani! prietenului Claudiu, care ne-a răsfățat cu un tort grozav, al cărui gust ne mai persistă și acum în memorie. Totul a luat sfârșit către ziuă, când toate pisicile pofticioase ale clubului adormiseră pe muzică de jazz, învăluite în vagi arome de Fetești Negre din Nord.