Joi, 18 Noiembrie 2021 18:56

O degustare în familie cu Prince Matei și Viticola Sarica Niculițel Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Grație unui bun prieten din lumea vinului, pe care connaisseur-ii care frecventează site-urile și blogurile CDViN îl știu drept „elegantul domn Cainamisir”, Prince Matei se întoarce în dormitorul bunicii, împreună cu Viticola Sarica Niculițel, sora mai mare din grup, cu ai săi Cai de la Letea.

În vreme de restriște, am zis să săvârșim o degustare în familie cu niște vinuri ale unor producători importanți care s-au perindat de-a lungul timpului prin dormitorul bunicii. Cum am putea să uităm fabuloasele verticale cu Prince Matei și Soare din vremurile bune, de acum nu foarte mulți ani? Sau cum am putea uita degustarea cu vinurile marca Via Viticola Sarica Niculițel susținută de Péntek István, somelierul cu care ne-am intersectat de atâtea ori pe la festivalurile românești, ba chiar și pe la cele de la Budapesta?

După un număr de ani și după o pandemie, dacă nu două, ne regăsim lângă noile etichete ale celor doi producători din Dealu Mare, respectiv Dobrogea. După ce a dobândit un nou proprietar, crama de la Zorești și al său mare brand Prince Matei s-au reinventat, căci astăzi există și un Petit Matei. Cât despre Viticola Sarica Niculițel, ea revine la Arad cu noi branduri și cu vinuri frumoase pe măsură, într-o nouă prezentare.

În virtutea pasiunii pentru vin care ne leagă de niște decenii, am deschis pe rând următoarele vinuri: de la Viticola Sarica Niculițel, Caii de la Letea Volumul II – ediție limitată Aligoté 2020, Caii de la Letea Volumul II – ediție limitată Rosé 2020 (Fetească Neagră, Pinot Noir, Syrah), Caii de la Letea Volumul II – ediție limitată Quintessence Reserva (Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot), Pergament Petit Verdot 2018, Épiphanie Fetească Neagră 2019; de la Domeniile Prince Matei, Petit Matei Merlot Rezerva 2017 și Prince Matei Rezerva 2016.

Aligoté-ul, un vin simplu, direct, are de multișor mulți fani printre membrii clubului. Rosé-ul aduce prospețime, imediat înaintea extraordinarului cupaj roșu Quintessence, din cinci vinuri provenite din ani diferiți. Pentru unii a fost licoarea serii, o chintesență cu adevărat a obiectului pasiunii noastre. Un remarcabil Petit Verdot, soi foarte rar în România, este cel din gama Pergament, nu ai cum să nu îl mai dorești, nu ai cum să  nu-ți amintești de el. Épiphanie marchează pentru unii întâlnirea cu divinitatea vinului... Cât despre noua etichetă a Domeniilor Prince Matei, un Merlot, Rezerva, nu putem spune decât că este un vin vesel, zglobiu, dar și nostalgic, ca o floare de toamnă. Pentru cunoscători, pentru participanții la verticalele anilor trecuți, Prince Matei rămâne vinul emblematic al cramei, continuând o linie senzorială, o calitate și o complexitate cu care producătorul din Dealu Mare se mândrește, pe bună dreptate, de câteva decenii.

După această degustare pilot, așteptăm cu nerăbdare să se deschidă lumea pentru a organiza un eveniment pentru toți membrii clubului, în jurul vinurilor care au încântat mica familie CDViN, a căror cronică am făcut-o aici.

 

Citit 492 ori Ultima modificare Joi, 18 Noiembrie 2021 22:14

Pivnicer

Când prietena noastră Claudia Romana Rista, bine cunoscută drept Fata care gătește cu flori, ne-a invitat la Festivalul culinar tradițional croat Karaševski Paprikaš din satul cărășean Vodnic, nu m-am gândit că această deplasare va fi ceva mai lungă decât prevăd atlasele geografice, ghidurile culinare și gps-urile afective care ghidează un bănățean pe dragele căi ale Carașului.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă

Publicitate