Luni, 11 Aprilie 2016 09:07

Rendez-vous cu Issa în dormitorul bunicii Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Cu prilejul primei ediții WineUp, adică anul trecut, ne-am văzut, ne-am cunoscut, ne-am plăcut. Noua noastră prietenă se numește La Salina (apropiații îi spun și Issa) și, cum era de așteptat, este o cramă. Șade pe buza unei saline, are pensiune cu restaurant și spații de cazare, face vinuri minerale, acide, cât se poate de ardelenești. Zilele trecute a făcut cunoștință cu fanii din dormitorul bunicii.

Toată lumea știe un adevăr vechi de când lumea, anume că Clujul este un oraș interesant din apropierea Turzii. Calitatea vinurilor aduse și prezentate recent în club de Dorel Bogdan, promotorul cramei La Salina, dovedește acest lucru. Situată la doi pași  de celebra salină Turda, noua vinărie se mândrește deocamdată cu trei vinuri, toate apărute sub marca Issa: Chardonnay, Rosé (Pinot Noir) și Sauvignon Blanc. Pe cele din recolta anului 2014 le-am descoperit în 2015, la festivalul WineUp și o dată cu ceremonia de lansare a cramei în incinta pensiunii-restaurant Sarea-n bucate. Acum, Dorel a adus vinurile produse în 2015 și n-a avut nici o problemă să cucerească anturajul CDViN cu ajutorul lor. Issa Chardonnay, chiar dacă atipic, se bea de plăcere și iute-iute; Issa Rosé e fructat și te face să-ți dorești și varianta vinificării în roșu a Pinot Noir-ului, soi care se simte extrem de bine la noi, în Ardeal. Cât despre Sauvignon Blanc, acesta e de calitatea celor produse de Crama Liliac, de exemplu.

Abia așteptăm lansarea vinurilor din celelalte soiuri recent plantate de acest producător: Pinot Noir, Muscat Ottonel, Cabernet Sauvignon, Riesling de Rin,  Neuburger, Fetească Neagră. Și ne pregătim, chiar dacă nu ne convine, să avem răbdare câțiva ani.

Citit 976 ori Ultima modificare Luni, 11 Aprilie 2016 09:18

Pivnicer

Dacă-i întrebi de Tamjanika pe producătorii sârbi, majoritatea îți vor spune că acesta e un soi de struguri autohton, că e al lor, unic în lume, că e specific țării vecine. În realitate, este vorba de Muscat Blanc à Petits Grains, sinonim și similar cu sute de varietăți cultivate în Lumea Veche a vinului, între care se numără și draga noastră Tămâioasă Românească.

Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați

Caută

Arhivă